Olimpiada Regională de Scriere Caligrafică ,,Penița de Aur” Arad, 12-13 mai 2023

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Educație Știri Arad

Scris de T.F.

În perioada 12-13 mai 2023, orașul Arad este gazda primei ediții a Olimpiadei Regionale de Scriere Caligrafică ,,Penița de Aur”. Olimpiada ,,Penița de Aur” este organizată de Asociația Social Educativă ,,Filologos” Arad, Școala ,,Sf. Ierarh Nicolae” Arad, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ,,Alexandru D. Xenopol” Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad și Casa Corpului Didactic ,,Alexandru Gavra” Arad.

Perfecțiunea și frumusețea scrisului de mână este întruchipată de arta caligrafiei, o artă apreciată din cele mai vechi timpuri. Caligrafia reprezintă sensibilitate și creativitate, o întoarcere către valorile culturale clasice, evidențiază esteticul și afectivitatea, bunele deprinderi și formează caractere.

Dincolo de o simplă olimpiadă de caligrafie, organizatorii își doresc să creeze o tradiție a celor care iubesc scrisul cu penița și călimara. O primă recunoaștere a importanței și frumuseții scrisului caligrafic este faptul că peste 80 elevi din clasele a III-a și a IV-a din județele Arad și Timiș s-au înscris la această primă ediție a olimpiadei.

„Colaborarea frumoasă și de lungă durată a instituției noastre de învățământ cu Biblioteca Județeană «Alexandru D. Xenopol» Arad a dat din nou roade și ne bucurăm mult”. Prin acest eveniment ne propunem să aducem în atenția învățătorilor, profesorilor și mai ales a părinților, beneficiile scrisului de mână pentru copii. Sigur că suntem într-o eră digitală și este bine și normal să folosim dispozitivele informatice pe care le avem. Dar credem că a renunța la scrisul de mână poate fi o decizie necâștigătoare pe termen lung”. A declarat Giorgiana Elena Popan, coordonator de proiect, din partea Școlii ,,Sf. Ierarh Nicolae” Arad, potrivit comunicatului emis de Biblioteca Județeană Arad.

Olimpiada Regională de Scriere Caligrafică ,,Penița de Aur” a debutat în 12 mai iar participanții au putut vedea o interesantă expoziție dedicată artei scrisului de mână din colecția particulară a scriitorului Petre Crăciun. Aici, peste 80 de stilouri și instrumente de scris inedite și originale, datând din perioada interbelică și până în anii ’90, au fost expuse în sala „Centenar 1918” a Bibliotecii Județene ,,Alexandru D. Xenopol” Arad.

Coordonatorul evenimentului din partea Bibliotecii Județene ,,Alexandru D. Xenopol” Arad a fost d-na Mihaela Blaga. În prima zi a avut loc Conferința „Importanța și beneficiile scrisului de mână”, la care au fost invitați:

Sâmbătă, 13 mai 2023 de la ora 10:00 are loc la Școala „Sf. Ierarh Nicolae” din Arad, str. Calea Timișorii nr. 77 Olimpiada Regională de Scris Caligrafic „Penița de Aur” ediția I.

Lucrările copiilor vor fi evaluate de o comisie formată din:

Revenind la expoziția de stilouri și instrumente de scris a scriitorului Petre Crăciun, aceasta a fost inedită și foarte interesantă din toate punctele de vedere.

La întrebarea din partea Arad Obiectiv, Petre Crăciun a spus că are o colecție de “peste 600 de stilouri din România și din alte țări”. Petre Crăciun a mai spus: “am început să colecționez aceste stilouri de mai muți ani, de aproximativ zece ani, dar tot mai multe am adunat în special în ultimii cinci ani.”

La întrebarea: care este cel mai valoros stilou românesc și străin? Petre Crăciun a spus: “cel mai valoros stilou românesc este un stilou Flaro Dacia făcut întreprinderea Flamura Roșie din Sibiu. Este un stilou cu peniță de aur făcut pentru protocolul statului. Este singurul stilou românesc cu peniță de aur, făcut pentru protocolul guvernamental. S-au făcut foarte puține exemplare, doar o mie. Eu am în colecție patru bucăți, dintre care unul are semnătura olografă a președintelui Ceaușescu, imprimată termic pe stilou. Cel mai valoros stilou străin este un stilou marca Pelikan din seria Piramidele din Giza”. Este numărul 1 din această colecție limitată. Este un stilou extrem de rar și de important pentru colecționari.”

Tot cu această ocazie d-nul Petre Crăciun, care este președinte al Filialei de Literatură pentru copii și tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România, a expus mai multe din cărțile sale pentru copii.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.