O profesoară de la o școală din Ineu, bătută cu bestialitate de un consătean cu apucături de interlop. Sătenii spun că sunt terorizați de individ | Foto + Documente

Știri Arad

Scris de Andrei Fuliaș

Scene cumplite au avut loc în urmă cu aproximativ două săptămâni, pe o stradă din localitatea arădeană Șicula, acolo unde o femeie din localitate a fost bătută cu bestialitate de un individ, la rândul lui localnic.

Mai exact, întâmplarea nefericită a avut loc sâmbătă, 29 august, dar conflictul este de fapt unul mai vechi și a continuat și în următoarea zi, când soțul femeii în cauză a fost ținta individului arțăgos. Vorbim despre Monica Burcă, profesor în orașul Ineu, dar care locuiește în Șicula, o doamnă care în timpul liber se ocupă și cu salvarea animalelor fără stăpân sau aflate în suferință. Aceasta a fost bătută cu bestialitate de un vecin, pe numele său Cosmin Marin Costea, un individ care efectiv a băgat spaima în localnici, fiind cunoscut ca un tip extrem de conflictual, dar care se pare că, în ciuda multelor conflicte, scapă mai mereu basma curată.

Concret, am aflat despre incident încă din seara zilei de sâmbătă, 29 august, atunci când doamna profesor Burcă ajunsese la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Arad, fiind bătută de către vecinul ei. Am decis să nu scriem încă nimic despre incident și despre cele întâmplate, până când soții Burcă nu reușesc să-și pună în ordine lucrurile, să depună absolut toate plângerile necesare, dar și să își angajeze un avocat bun, care să-i reprezinte în aceast conflict.

Astfel, totul a început, după cum ne-au povestit soții Burcă, în urmă cu ceva timp, atunci când un elev de-al doamnei profesor i-ar fi povestit acesteia, cunoscând faptul că dânsa ajută animalele nimănui, că el, împreună cu un prieten (fiul individului Costea., menționat adineauri), s-au dus la veterinar, acesta din urmă dorind să cumpere otravă pentru câini. Când a auzit, femeia i-a atras atenția puștiului în legătură cu otrava. Ei bine, când tatăl băiatului a auzit la rândul lui despre cele întâmplate, ar fi amenințat-o cu moartea pe doamna Burcă, de față cu vecinii, spunându-i că – cităm din spusele celor doi soți – „te omor dacă te mai iei de băiat și te leg de mașină și-ți târăsc mațele pe aici, pe drum”. Din păcate, nici doamna Burcă n-a avut inspirația de a se abține în acel moment, dar, să fim sinceri, toți ne mai aprindem uneori, însă totul până la violență. Așadar, înțelegem că femeia i-ar fi replicat individului „hai să vedem, că unul moare, iar unul merge la pușcărie”. În același timp, înțelegem că bărbatul s-ar fi abținut mai departe, dat fiind faptul că de față existau și martori, aceștia fiind vecinii lor.

Mai departe, în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, socrul doamnei Monica Burcă a ieșit din curte, iar pe lângă el a ieșit afară și unul dintre cățeii familiei, care ulterior în intrat în curtea vecinei lor de peste drum, vecina în cauză fiind tocmai soacra lui Cosmin Marin Costea. Ei bine, doamna Burcă a intrat după cățel, l-a prins și a ieșit afară, însă nu înainte de a vedea în ce condiții își țin vecinii câinele.

„E un câine, săracul, acolo, legat sub un tractor. De o grămadă de vreme stă așa, fără un adăpost. Deja e groapă sub el. Când am ieșit, la poarta cealaltă era unul din băieții individului (cel mai mic), căruia i-am spus să nu mai țină câinele în condițiile alea, că o să chem protecția animalelor”, ne povestește Monica Burcă.

Ulterior, femeia s-a trezit cu o plângere la Poliție, pentru violare de domiciliu și amenințarea băiatului. Însă, cei doi soți Burcă spun că, de fapt, plângerea a fost făcută de către fratele băiatului cu care a discutat doamna Burcă, iar asta fiindcă băiatul cel mic n-ar avea cum să depună o astfel de plângere, minor fiind. Numai că, aceștia spun că băiatul care a depus plângerea nici măcar nu era în localitate. „Ne-au cerut 30.000 de euro pentru daune morale, spunând că le-am violat domiciliul și că l-am amenințat pe băiat. Mai departe nu am mai primit vreo hârtie, vreo citație, ceva. Am înțeles că dosarul ar fi fost clasat”, mai povestește doamna profesor Monica Burcă.

Apoi, Monica Burcă s-a trezit și cu o plângere la Direcția Sanitar Veterinară, făcută de aceeași familie, pe motiv că s-ar ocupa cu trafic de câini, că ar vinde respectivii câini și alte cele. Ei bine, inspectorii DSV chiar s-au deplasat acasă la soții Burcă, unde au constatat că n-aveau nimic de constatat și că totul este în regulă.

În paralel, Monica Burcă a depus la rândul ei o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu, pentru amenințare cu moartea și hărțuire. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ o lună de zile. Parchetul, din ce ne povestesc soții Burcă, ar fi făcut un dosar, dosar care a fost trimis la Poliție.

„S-a nimerit chiar la o doamnă polițist. O doamnă pe care am întâlnit-o și când am fost la poliție, în ziua când individul a bătut-o pe soția mea. Chiar i-am spus că n-au făcut absolut nimic, așteptând să se și întâmple”, povestește domnul Burcă.

Mai recent, vineri, 28 august, Monica Burcă a trecut pe lângă bărbatul în cauză, printr-o zonă marginală a Șiculei, unde înțelegem că se regăsesc mai multe grădini ale sătenilor. Aceasta spune că individul i-ar fi strigat mai multe lucruri urâte și că i-ar fi arătat tot felul de semne obscene.

Ziua următoare, sâmbătă, femeia s-a dus la o altă proprietate a unei doamne plecată din localitate, unde femeia ține câțiva căței, pentru a-i hrăni. Pe drum, aceasta l-ar fi văzut din nou pe individ, cu mașina, motiv pentru care a decis să o ia în altă direcție, fiind singură. „M-a văzut și s-a oprit. A așteptat să o vadă în ce direcție o iau, apoi a luat-o pe o altă stradă, în viteză. Imediat, am luat-o și eu din nou pe o altă stradă, crezând că am scăpat de el, dar a ieșit fix în fața mea. Când l-am văzut m-am speriat, am oprit și am luat telefonul să filmez. Apoi a venit până lângă mine, s-a dat jos și a venit spre mașina mea. Am încercat să blochez ușile, însă eram cu altă mașină decât cu cea cu care circul de obicei, iar modul de blocare e diferit. A deschis ușa și a început să mă lovească cu pumnii. Între timp, copilul lui s-a dat și el jos din mașină și a strigat la el că e destul, să se oprească. Atunci s-a și oprit, numai că eu, în timp ce mă lovea, am dat cu picioarele să-l împing, dar am dat și în ușa mașinii mele, care s-a lovit de mașina lui. Apoi, văzând urma lăsată pe mașină, a început să mă lovească din nou. Am spus toate aceste lucruri și la Poliție, le-am explicat inclusiv faptul că pe mașina lui a rămas urma respectivă, dar credeți că s-a dus cineva să vadă aceste lucruri? Nimeni, nimic”, ne-a povestit Monica Burcă.

Soțul acesteia, a completat și el: „Între timp soția s-a dus acasă. Am ajuns și eu și am văzut că a ajuns și vecinul în cauză. Am mers repede la Poliție la Ineu, apoi ofițerul de serviciu de acolo a sunat o patrulă care era de serviciu pe raza localității Șicula. Au venit la noi și le-am explicat ce s-a întâmplat. Între timp, polițiștii s-au dus și la el, să-i ia datele. În timp ce era Poliția acolo, la el la poartă individul a început să urle. La un moment dat a dat să vină spre mine, strigând că mi-a făcut el mie ceva!? Cu polițiștii de față. Au zis (polițiștii) că o să-l cheme și pe el”, a mai povestit soțul Monicăi Burcă.

Ulterior, în aceeași zi, soții Burcă s-au dus la Spitalul Județean Arad, femeia simțindu-se destul de rău și fiind plină de vânătăi, lucru pe care de altfel îl puteți vedea și în imaginile atașate acestui material. „Am stat la spital de pe la 15:00, până după miezul nopții, pe la 01:00, probabil. I-au făcut un tomograf, fiindcă are și hernie de disc. Apoi, a doua zi am fost și la Medicina Legală. Acolo, doamna doctor care a consultat-o i-a spus că are nevoie de 2-3 zile de îngrijiri medicale pentru vânătăile care se văd, dacă nu apar complicații, dar că mai departe trebuie să meargă la un specialist. Soția are hernie de disc undeva în zona asta – și ne indică zona din spatele cefei – și de la loviturile încasate are mari dureri. Dar asta nu se vede la IML, însă s-a văzut la tomograf. Medicii au zis că, de la lovituri de genul acesta, putea rămâne paralizată, din cauza afecțiunii pe care o are. Medicii de acolo i-au recomandat să meargă la un specialist, dar și la un psiholog, pentru a o ajuta să treacă peste traumă”, ne-a mai explicat domnul Burcă.

O zi mai târziu, duminică, a venit rândul domnului Burcă să fie luat la „împins vagoane” de Costea: „Duminică, la stradă, a venit spre mine cu o cărămidă în mână. M-am gândit că, după cele întâmplate, nu e chiar atât de nebun să mă lovească cu acea cărămidă. Nu m-am gândit bine. A dat cu cărămida după mine. Norocul meu că aveam o geantă din piele în mână și am dus-o în dreptul capului când am văzut că aruncă acea cărămidă, că altfel îmi dădea fix în cap cu ea”.

Între timp, soții Burcă au depus toate plângerile necesare, cu documente cu tot, dar au și contactat una dintre cele mai bune case de avocatură din țară, una care nu este din Arad, de fapt. Din ce ne-au povestit, aceștia au optat pentru această casă de avocatură din două motive. Primul, că este casă de avocatură foarte bună și destul de cunoscută, iar în al doilea rând, pentru că nu au vrut să riște ca individul Cosmin Marin Costea să poată ajunge cumva la avocatul lor, sub orice formă.

De altfel, noi ne-am interesat la rândul nostru despre cine este acest Cosmin Marin Costea și am aflat că bărbatul se ocupă cu exploatarea lemnului, dar și că este un tip destul de „contondent”, având o mulțime de conflicte cu localnicii, însă aceștia din urmă sunt prea speriați pentru a depune plângeri împotriva lui. Totodată, auzim că inclusiv primarul ar fi fost în conflict cu acest Costea, fiind chiar și „pocnit” de către bărbatul în cauză. Însă, în ceea ce privește conflictul dintre cei doi, deocamdată nu putem dovedi nimic, rămânând doar la stadiul de bârfă a satului. Cert este că o mulțime de oameni cu care am vorbit, ne confirmă faptul că Cosmin Marin Costea este un tip conflictual, dar nimeni nu îndrăznește să își asume să o spună public și asumat. Unii spun, în același timp, că doamna Burcă nu ar fi singura care s-ar fi ales cu vânătăi pe corp, dar, cum spuneam, oficial nu vrea nimeni să-și asume aceste acuze. Și poate că știu ei de ce. Săpând pentru acest subiect, aflăm că există polițiști de la Secția 5 – Ineu care au apropiați sau chiar rude ce se ocupă cu vânzarea de lemne. Desigur, asta nu înseamnă că între acei polițiști și Costea există vreo legătură, clară sau neclară, ci doar că oamenii au temerile lor și că aceștia se gândesc că individului nu i se poate întâmpla nimic. Însă asta rămâne de văzut, având în vedere că soții Burcă sunt pregătiți și motivați să meargă „până în pânzele albe” pentru a-și căuta dreptatea.

De asemenea, am reușit să găsim și câteva dosare de natură penală, pe portalurile Judecătoriei Ineu și Tribunalului Arad, în care apare numele lui Cosmin Marin Costea, în calitate de inculpat.

Mai multe despre aceste dosare puteți găsi accesând următoarele adrese:

https://www.jurisprudenta.com/dosare-procese/2018/1703q246q2018qa1-246/

https://www.jurisprudenta.com/dosare-procese/2019/498q246q2019qa1-246/

http://portal.just.ro/108/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=24600000000036698&id_inst=108

http://portal.just.ro/108/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=24600000000038312&id_inst=108

În ceea ce privește situația dintre soții Burcă și Costea, înțelegem că plângerile au fost depuse și că totul a fost contopit într-un singur dosar.

Noi vom urmări în continuare acest subiect și, în măsura în care vor apărea noi informații, vom face completările de rigoare.

În continuare atașăm câteva dintre documentele ajunse la noi de la soții Burcă, dar și câteva fotografii cu vânătăile suferite de doamna profesor Monica Burcă, respectiv o imagine care îl întruchipează pe Costea, suprinsă de aceasta cu telefonul, fix înainte să fie luată la pumni.

P.S. – Probabil vă întrebați de ce am publicat acest material abia la două săptămâni de când a avut loc incidentul. Deși cunoșteam cazul și cele întâmplate încă din ziua în care doamna Burcă a fost bătută, am luat această decizie, de a nu face publice încă detaliile din caz, până la momentul acesta, de comun acord cu familia și avocații acestora, pentru bunul mers al anchetei și periclita munca celor care se ocupă de acest caz.

Cosmin Marin Costea (captură de ecran de pe filmarea făcută de Monica Burcă, cu doar câteva secunde înainte să fie luată la bătaie):

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.