Unul dintre cele mai importante și inedite evenimente din Arad, dedicat micilor plăceri ale vieții, are loc la Expo Arad între 18 și 20 octombrie. Evenimentul reunește mai mulți producători de vinuri din țară, fără să lipsească podgoriile arădene din zonele Miniș – Ghioroc și Mâsca – Măderat. Printre alții au fost prezente cramele Balla Géza, Elite Wine, Maxi-Marc și Crama Miniș.
Vizitatorii vor putea degusta peste 300 de sortimente de vinuri, băuturi spirtoase si delicatese de la peste 30 de producători din Romania, Republica Moldova, Italia, Grecia sau Ungaria. Amintim printre participanți, Cramele Recaș, Cotnari, Sâmburești, Hermeziu, Tohani, Brâncoveanu, Caii de la Letea, Silvania, OPYYUM (lichior și pălincă), Alexandrion, Cricova, Ceptura, Valvis, Darabont, Dealu Mare sau producători mai de nișă, cum ar fi crama Gabai din Dobrogea.

Deschiderea a fost marcată de un eveniment la care au participat și membrii Asociației Ordo Equestris Vini Europae OEVE (Ordinul European al Cavalerilor Vinului), Scaunul Cavaleresc Arad, promotori ai vinului nobil și a tradițiilor locale și naționale. Scaunului Cavaleresc Arad a fost reprezentat de d-ul Andronic, proprietar Crama Andronic. Debutul evenimentului “Vicii și Delicii” a avut parte și de un strop de șampanie deschisă simbolic cu spada.
“Am venit în acest an la “Vicii și Delicii” cu niște delicii de excepție, vinuri medaliate la multe concursuri interne și internaționale, vinuri din soiuri autohtone de excepție, cum ar fi Busuioacă de Bohotin, vinificată atât în sec, cât și în demidulce. Am mai adus o Busuioacă de Bohotin vin spumant, dar și alte soiuri autohtone și internaționale pe care Crama Hermeziu le are în portofoliul său, cum ar fi Chardonnay sau Fetească Neagră. Podgoria Hermeziu este locul scăldat de soare în care struguri din soiuri de renume, românești și internaționale, se transformă în licori tentante ce ispitesc toate simțurile, prezentate în forme remarcabile. Numele cramei noastre vine de la numele de fată al mamei lui Costache Negruzzi, care a primit ca dotă la căsătorie moșia de la Hermeziu. Deci, un vin de viță nobilă. Venim în fiecare an la târgul “Vicii și Delicii”, atât în Arad, cât și în Timișoara”, a declarat pentru Arad Obiectiv, Loredana Lungu, proprietara Cramei Hermeziu.
“Pentru că suntem la “Vicii și Delicii”, evident că vinul consumat în cantități necontrolate poate duce la un viciu. Dar, un pahar de vin pe zi este sănătos și chiar indicat” a declarat pentru Arad Obiectiv, Gabi Bercea, proprietarul și vinificatorul Cramei Gabai, din localitatea Valul lui Traian, județul Constanța. “Crama Gabai este situată în centrul Podișului Dobrogei, în apropiere de podgoria Murfatlar, un loc ce conferă viței de vie condiții favorabile de creștere. Suntem o cramă boutique, o cramă de familie, cu o suprafață de 11 hectare, dintre care 8 hectare este o plantație tânără. Avem o producție limitată, undeva la 30 – 40.000 de sticle anual, destinată exclusiv segmentului Horeca și magazinelor de specialitate. Vinurile noastre sunt create cu pasiune, sunt făcute de mine, eu sunt și managerul și vinificatorul cramei Gabai. Sunt vinuri în care pun foarte mult suflet și vinuri care exprimă foarte mult zona dobrogeană și care merită încercate. Avem o gamă variată de vinuri, albe, roze, roșii, cele roșii sunt maturate minimum 18 luni în butoaie de stejar sau de salcâm. Sunt vinuri ușor de băut, vinuri prietenoase și catifelate. Vinul Muscat Otonel este cel mai apreciat din producția noastră, ca vin alb, îmbuteliat într-o sticlă foarte interesantă, unică în România, un vin cu multe premii la concursurile internaționale din Franța, Germania, Marea Britanie sau Statele Unite. La vinurile roșii avem trei etichete, toate foarte bune, Cabernet Sauvignon, o Fetească Neagră și un cupaj din cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră. Este a doua prezență a Cramei Gabani la “Vicii și Delicii” de la Arad, am fost și anul trecut.“
Nu au lipsit nici altfel de delicatese, dulciuri produse de Leonidas. Am văzut la standul Leonidas tradiția belgiană a ciocolatei de înaltă calitate cu pralinele Leonidas.

Ciocolata belgiană adevărată este baza fiecărei creații, cu unt și frișcă proaspete, cremă de lapte, alune din Turcia, cireșe Morello din regiunea Périgord, migdale din Italia și portocale de Valencias. Da, delicii!
Biletul de intrare costă 50 de lei.
Programul târgului “Vicii și Delicii” este:
Sâmbătă, 19 octombrie: 17.00 – 22.00
Duminică, 20 octombrie: 11.00 – 17.00