O delegaţie a Centrului de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” al UVVG din Arad a participat la reuniunea anuală a delegației române la IHRA

Educație

Scris de Arad Obiectiv

La invitația șefului delegației României la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) – Ambasadorul Alexandru Victor Micula – o delegație a Centrului de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a participat la reuniunea anuală a delegației române la IHRA, alături de cercetători români implicați în domeniul educației, cercetării și comemorării Holocaustului, precum și al studierii antisemitismului. Ediția din acest an s-a desfășurat pe 13 mai 2022, la Clubul Diplomatic din București, delegația academică arădeană fiind formată din prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec, directorul Centrului de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” și Emanuel-Marius Grec, cercetător în domeniul studiilor Holocaustului la Universitatea din Heildelberg (Germania) și membru al Centrului de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” din Arad.

Agenda sesiunii a inclus subiectele discutate în cadrul celor șase grupuri de lucru și comitete ale experților IHRA, cu accent pe cele care se apropie de stagiul de maturitate necesar introducerii lor pe agenda plenarelor IHRA, în vederea adoptării unor decizii. Amintim câteva dintre ele: activitatea „Global Task Force for combating Holocaust distortion”; Impactul războiului din Ucraina asupra site-urilor relevante pentru educația, cercetarea și comemorarea Holocaustului; Recomandări cu privire la identificarea fondurilor arhivistice relevante pentru educația, cercetarea și comemorarea Holocaustului; Monitorizarea impactului pandemiei asupra Muzeelor şi Memorialelor care au fost nevoite să lucreze fără public; Folosirea educației despre Holocaust pentru prevenirea atrocităților în masă.

Deschiderea reuniunii anuale a delegației române la IHRA a fost moderată de dr. Andrei Țărnea, director general al Departamentului de Comunicare și Diplomație publică în MAE. Alături de acesta, la prezidiu, au mai fost prezenți: Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale, dr. Viorel Achim, cercetător în cadrul Institutului de istorie „Nicolae Iorga” din cadrul Academiei Române și Ambasadorul Alexandru-Victor Micula, secretar de stat și șef al delegației României la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

În partea a II-a, experții prezenți la masa rotundă au prezentat în detaliu subiectele agendei de lucru. Prof. Marius-Ioan Grec a vorbit despre experiența Centrului de Studii iudaice din Arad în contextual implicării acestuia în activitatea de cercetare şi promovarea cercetării asupra fenomenului holocaustului. Menționăm că centrul din Arad s-a implicat din plin în reușita Președinției României în fruntea IHRA (2016/2017), oferind un exemplu de bune practici la nivel internațional prin publicarea volumului: „O ISTORIE A HOLOCAUSTULUI EUROPEAN. CAZUL ROMÂNIEI”, scrisă de Stelean-Ioan Boia şi Marius-Ioan Grec şi apărută la „Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2016.

Emanuel-Marius Grec a subliniat mai multe aspecte privind cercetările asupra fenomenului holocaustului în plan european, subliniind și anumite derapaje în unele țări (ex. cazul Poloniei).

Mereu deschisă spre activitatea de cercetare, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost onorată să participe la reuniunea anuală a delegației române la Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Mulţumim dnei rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci pentru susţinere, acţiunea incluzându-se în strategia de dezvoltare şi internaţionalizare a Universităţii noastre” – spune prof. univ. dr. Marius Ioan-Grec, directorul Centrului de Studii iudaice „Academician Nicolae Cajal” din cadrul UVVG.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.