joi, 30 mai, 2024

Noi modalități de achitare a contravalorii pașaportului

Share

COMUNICAT DE PRESĂ

Necesitatea digitalizării serviciilor publice aduce importante schimbări în ceea ce privește modalitățile de achitare a contravalorii pașaportului prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 802, în data de 01.09.2020 a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 152 pentru modificarea unor acte normative în vederea exitinderii categoriilor de plăți care pot fi efectuate prin intermediul Sistemului național electronic de plată online (SNEP).

Astfel, prin acest act normativ se aduc modificări articolului 15^1 din Legea nr. 248/2005, în sensul că suma reprezentând contravaloarea pașaportului se achită în contul Companiei Naționale „Imprimeria Națională” – S.A. (CNIN) prin mijloace de plată online, inclusiv SNEP – ghiseul.ro sau unități bancare, cu care CNIN încheie convenții în acest scop.

Începând cu data 07.09.2020, plata contravalorii pașaportului se poate efectua astfel:

  • În numerar sau, după caz, prin intermediul POS-urilor la casieriile unităților CEC Bank;
  • Online prin Sistemul național electronic de plată (SNEP) ghiseul.ro.

De asemenea, toate plățile care au fost efectuate/achitate în conturile Instituțiilor Prefectului deschise la Trezorerie prin modalități variate (virament bancar, mandat poștal, mijloace de plată online etc.) vor putea fi utilizate de solicitanții serviciilor de pașapoarte în vederea eliberării documentelor de călătorie și după intrarea în vigoare a modificărilor Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în situația în care contravaloarea pașaportului a fost achitată la casieriile instituțiilor prefectului și/sau prin conturile deschise la trezorerie, în perioada 02.09.2020-06.09.2020, dovada plății astfel efectuate rămâne valabilă pentru depunerea cererii de eliberare a pașaportului.

În ceea ce privește recuparea contravalorii pașaportului achitată eronat sau pentru care nu a fost prestat serviciul aferent, acesta se realizează la cererea scrisă a plătitorului adresată C.N.I.N., însoțită de documentul prin care s-a efectuat plata, în cel mult 5 zile lucrătoare de la depunerea acestei cereri. Situațiile în care contravaloarea pașapoartelor simple electronice/simple temporare a fost achitată până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, rămân supuse prevederilor normative incidente la data efectuării plății, inclusiv în ceea ce privește procedura de restituire a contravalorii pașapoartelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți