Concertul de Muzică Clasică și Religioasă ”Ave Maria” de la Basilica Maria Radna la a șasea ediție

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Primăria oraşului Lipova şi Consiliul Local Lipova a organizat, duminică, 10 septembrie la Basilica „Maria Radna”, a șasea ediție a concertului de muzică clasică şi religioasă „Ave Maria”. An de an concertul a atras tot mai mulți spectatori amatori de muzică religioasă și clasică, dar nu numai.

”O manifestare culturală de ținută revine la Lipova spre încântarea iubitorilor de muzică cultă. Cu mândrie, ne lăudăm că am ajuns la cea de-a șasea ediție și că ștacheta artistică este și de această dată extrem de sus. Ne bucurăm că alături de mulți artiști de ținută să o avem în concert pe mezzosoprana Andreea Bodroghi, vocea Basilicii Maria Radna, a transmis administratorul orașului Lipova, Adrian Antoche.

Muzica și religia au fost întotdeauna strâns legate din cele mai vechi timpuri. Indiferent de religie, de credincioși, muzica a fost o parte importantă a ritualurilor diferitelor culte. Deci o asociere între muzică și religie nu este ceva inedit, iar acest lucru a fost demonstrat încă o data la concertul de Muzică Clasică și Religioasă ”Ave Maria” de la Basilica Maria Radna. Basilica Maria Radna a fost arhiplină, amatorii de muzică religioasă și clasică au apreciat prestațiile tuturor artiștilor, acestea fiind răsplătite cu aplauze.

Soliștii care au încântat audiența au fost: Lect. Univ. Dr. Diana Chirilă UAV Arad (soprană), Andreea Bodroghi (mezzosoprană), Traian Mișcu (tenor), Bogdan Ilisie (bass). A participat și Cvartetul Cantabile Timișoara, coordonator Cristian Csaba Dragalina. La pian a fost maestru corepetitor Angela Balici – UAV Arad. Moderatorul evenimentului a fost Lect. Univ. Dr. Adrian Călin Boba de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

După un Intermezzo de început interpretat de Cvartetul Cantabile, a urmat Tatăl Nostru de Ciprian Porumbescu, Ave Maria de Bach/Gounod interpretată de Andreea Bodroghi. Am mai ascultat în continuare Panis Angelicus de C. Frank (Traian Mișcu), Alleluia din Exsultate jubilate de Wolfgang Amadeus Mozart (Diana Chirilă), Ich danke dir, Herr, mein Gott (interpretat de Bogdan Ilisie). Au mai auzit, printre altele: Laudate Dominum de Mozart (interpret Traian Mișcu), Dignare, o Domine de Georg Friedrich Handel (Bogdan Ilisie) și Pie Jesu Fauré: Requiem (Andreea Bodroghi).

“Este o mare bucurie pentru noi, așa cum am spus și numerosului public din biserică la începutul acestui concert care a devenit o tradiție la Mănăstirea Maria Radna. Publicul cald pe care l-am delectat cu piesele noastre a fost alături de noi în fiecare an. Anul acesta, la a șasea ediție, suntem cu atât mai bucuroși să vedem o sală plină. Aproape nu se poate exprima bucuria noastră ca artiști când vedem atâția spectatori. Este un public de toate vârstele, sunt oameni avizați în materie de muzică, care apreciază munca noastră ca artiști, apreciază ceea ce facem și încercăm să facem, nu numai pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare.” A declarat Lect. Univ. Dr. Adrian Călin Boba pentru Arad Obiectiv.

Apoi d-nul Adrian Călin Boba a continuat, “Chiar dacă acest concert este anual, se poate lua în considerare organizarea unui alt tip de concert în timpul anului în perioada Crăciunului sau a sărbătorilor Pascale. Dar, pentru acest lucru este nevoie și de sprijinul Basilicii Maria Radna, a părintelui protopop Andreas Reinholz și a autorităților locale, Primăria oraşului Lipova şi Consiliul Local Lipova, care ne-au ajutat și acum. Noi vor răspunde imediat și pozitiv la o astfel de manifestare.”

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.