marți, 12 noiembrie, 2024

“MOZART MEETS JAZZ” – O seară de neuitat cu partituri celebre la Palatul Cultural

Distribuie articolul

Joi 17 octombrie 2024 la Sala Palatului Cultural Arad muzica clasică a fost iarăși la ea acasă. Melomanii au putut asculta muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart, în amprenta pianistică a ultimului concert pentru pian, nr. 27, în si bemol major. Oaspeții din această seară au fost trio-ul de jazz Tálas Áron și dirijorul Hermann Szabolcs.

Tálas Áron Jazz Trio este compus din Tálas Áron – pian, Tóth István – contrabas și Richter Ambrus – percuție. Dirijorul Hermann Szabolcs a fost la pupitrul Filarmonicii de Stat din Arad, iar în program au fost Wolfgang Amadeus Mozart -Tálas Áron, concertul nr. 27 în si bemol major pentru pian și orchestră K 595, într-un spectacol concept realizat de Hámori Máté în aranjamentul musical a lui Tálas Áron.

Splendida partitura mozartiană își continuă povestea, simplu și dezinvolt, dincolo de autograful și grafia unei partituri. A fost o seară cu adevărat fantastică, al cărei final ne-a readus în atmosfera strălucitoare și ceremonială a Simfoniei nr. 41 (Jupiter), în do major.

Simfonia nr. 41 în do major K 551 Jupiter este ultima și una dintre cele mai grandioase simfonii compuse de Wolfgang Amadeus Mozart. Finalizată în 1788, această simfonie este considerată un punct culminant al creației sale simfonice și un exemplu strălucit al stilului clasic matur al compozitorului.

Concertul pentru pian și orchestră nr. 27 în Si bemol major, K. 595 este ultima lucrare de acest gen compus de Mozart, finalizată în ianuarie 1791, în ultimul an al vieții sale. Această lucrare prezintă o eleganță sobră și o melancolie subtilă, fiind adesea considerată o reflecție a stării sale de spirit din aceeași perioadă.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) este unul dintre cei mai mari și mai influenți compozitori din istoria muzicii clasice. Născut în Salzburg, Austria, într-o familie de muzicieni, Mozart a demonstrat un talent muzical excepțional de la o vârstă foarte fragedă, fiind considerat un copil-minune.

Mozart a început să cânte la clavecin la doar trei ani, iar la cinci ani compunea deja primele sale piese. Tatăl său, Leopold Mozart, un reputat muzician, la încurajat și la promovat în Europa, unde a fost admirat de curțile regale și aristocrate din Viena, Paris, Londra și alte mari orașe. La șase ani, a pornit într-un turneu european alături de sora sa, Nannerl, sau altă talentată muzicală. Acestea turnee l-au expus la diverse stiluri muzicale, influențându-i creația. În tinerețe, Mozart a fost angajat la curtea din Salzburg ca muzician al arhiepiscopului. Deși a compus multe lucrări remarcabile în această activitate, Mozart nu era satisfăcut de constrângerile impuse și dorea o carieră. În 1781, a părăsit Salzburg și sa stabilit în Viena , centrul cultural al Europei.

Muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart este recunoscută pentru echilibrul său perfect între emoție, tehnică și structură, fiind marcată de claritate, eleganță și o simetrie clasică. Stilul său, reprezentativ pentru perioada clasică , reflectă o combinație unică de inovație și tradiție, influențând profund muzica occidentală. Muzica lui Mozart este marcată de o claritate formală și echilibru structural, respectând în mod exemplar formele muzicale ale perioadei clasice , cum ar fi forma sonată , simfonia și concertul . Fiecare secțiune a unei lucrări este organizată cu mare precizie, iar tranzițiile între teme sunt fluente și naturale.

Mozart era un maestru al melodiilor, compunând linii melodice expresive și memorabile, care capturau ușor atenția ascultătorului. Fie că era vorba de o operă dramatică, o sonată pentru pian sau un cvartet de coarde, melodiile lui aveau o fluiditate și o sensibilitate deosebită.

Potrivit site-ului Filarmonicii de Stat din Arad, Hermann Szabolcs a studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Petre Sbârcea, la Academia Franz Liszt din Budapesta, cu Medveczky Ádám și la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, cu Johannes Woldner și Simeon Pironkoff.

În perioada anilor 2016 – 2020 a activat ca dirijor la Teatrul de Operetă din Budapesta, iar din septembrie anul trecut este dirijorul Teatrului și al Operei din Szeged, unde a debutat în spectacolele  Boema, Don Giovanni, Dido și Aenenas și Contesa Maritza. Ca dirijor a colaborat cu Orchestra Radio din Budapesta, Orchestra Simfonică din Miskolc, Orchestra Simfonică Danubia, Filarmonica Cluj, Filarmonica Oradea, Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare, Filarmonica Arad, Concerto Budapesta, Orchestra Simfonică Szolnok, Orchestra Simfonică Gödöllő, Orchestra Simfonică Monarchia, Orchestra Simfonică Alba Regia, Orchestra de Cameră Simplicissimus, Orchestra de Cameră Anima Musicae.

În anul 2013 a câștigat premiul I la Concursul Național de Analize Muzicale Contemporane și premiul II la Concursul Național de dirijat ‘’Lantos’’. În 2018, la Concursul Internațional Doráti Antal, a fost ales printre cei mai buni 20 de dirijori. Din octombrie 2019 Hermann Szabolcs este dirijor invitat principal al Filarmonicii din Arad.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți