Meszar a dat cu „flit” grupului de investitori, iar Suporter Club UTA îi cer acestuia să aibă onoare și să plece. De ce a picat, de fapt, înțelegerea cu noii investitori

Sport

Scris de Arad Obiectiv

Sunt luni bune de când toată suflarea fanilor Bătrânei Doamne așteaptă cu sufletul la gură ca grupul de investitori format în jurul omului de afaceri Simion Apreutese (patronul International Alexander Holding și nu numai), din care fac parte și Cătălin Juncan (om de afaceri din Statele Unite ale Americii, însă arădean la origini), Rudolf Vizental (CEO Roca Investments, unul dintre cele mai importante fonduri de investiții românești) și Marius Grada (Manager Romasia, companie din domeniul importurilor din China), să preia destinele clubului UTA.

Astfel, toți cei care respirăm aerul alb-roșu așteptăm de ceva vreme ca înțelegerea dintre acest grup de investitori și Alexandru Meszar, cel care neoficial este patronul clubului, să se materializeze. Pe tot parcursul acestor luni au avut loc zeci de întrevederi și negocieri, iar la un moment dat totul părea că va fi în regulă și că preluarea clubului UTA se va face cât de curând. Asta până astăzi, când Meszar a semnat un comunicat de presă, despre care nu suntem convinși că este opera sa și prin intermediul căriua ne spune tuturor cât se poate de clar că efectiv le-a dat cu „flit” acestor potențiali investitori. De fapt, n-ar fi pentru prima oară când face asta, dar asupra acestei chestiuni vom reveni.

Comunicatul semnat de Meszar:

„În urma unei analize profunde, am luat decizia ca asocierea cu noii parteneri, oameni de afaceri din țară și străinătate, să nu aibă loc. Această asociere, în forma agreată de dânșii, ar fi creat ambiții, orgolii și grupulețe atât în interiorul clubului cât și la nivel local, exact de ce UTA nu are nevoie. Clubul și echipa au nevoie de unitate, liniște, continuitate și stabilitate – imperios necesare pentru performanță.

Este decizia pe care mi-o asum în primul rând pentru binele echipei și pentru parteneriatele vechi și stabile.

MERGEM ÎNAINTE!

Alexandru Meszar”

Ca să fim sinceri, nu credem câtuși de puțin că această decizie de îndepărtare a grupului de investitori este strict decizia lui Alexandru Meszar. Că îi convine și lui deiciza, da, aici putem fi de acord, fiindcă suntem convinși că domnul Meszar nu a venit cu bani de acasă la UTA, ba dimpotrivă. Totuși, tindem să credem că decizia este de fapt o presiune a factorului politic. Iar când spunem asta ne bazăm pe câteva informații pe care le avem referitoare la cum s-au purtat negocierile. Deși aparent Simion Apreutese și Cătălin Juncan se înțeleseseră cu Alexandru Meszar pentru preluarea unei părți majoritare din club, după câteva săptămâni în care Meszar i-a tot tărăgănat pe investitori, acesta a venit cu o nouă propunere de înțelegere, una în care practic oamenii care veneau cu banii, nu aveau niciun control asupra ceea ce se întâmplă. Și vorbim aici despre un board format din zece oameni, în care investitorii să fi avut trei reprezentanți, primăria (adică politicul) trei reprezentanți, Suporter Club UTA un reprezentant, iar actuala conducere să fi avut alți trei reprezentanți. Practic, noii investitori ar fi avut trei voturi, poate patru cu cel al SCU, în vreme ce grupul Meszar & Primăria/politicul ar fi avut șase. Adică, unii ar fi venit cu banii, iar alții ar fi luat deciziile, dacă investitorii chiar ar fi pus „botul” la o astfel de propunere și ar fi acceptat, doar că oamenii ăștia și-au clădit afacerile de milioane de euro de la zero și nu s-au născut chiar ieri-alaltăieri. Din informațiile noastre, grupul de investitori ar fi fost dispuși chiar la o concesie, pentru binele clubului, o înțelegere prin care respectivul board să fie format din doar cinci membri, dintre care trei să fie reprezentanții noilor investitori, unul să fie reprezentantul lui Meszar (sau chiar el), iar ultimul să fie un reprezentant al Primăriei/politicului. Evident că aceștia din urmă nu au fost de acord cu această propunere și în final au refuzat să mai facă tranzacția. Vorba aia „ați văzut voi câine care să plece de bună voie de la măcelărie?”…

Câți bani dă Primăria de fapt și unde se duc?

Clubul UTA s-a bazat în ultimii ani, cel puțin până la promovarea în Liga 1, pe un buget format din bani veniți de la Primăria Municipiului Arad. Ba chiar că la Liga 2, Primăria dădea clubului sume mult mai mari, decât îi dă de la promovarea în primul eșalon. Ciudat, nu!? Ei bine, nu e foarte clar câți bani dă Primăria clubului UTA, dar ce este destul de clar este că UTA nu trăiește cu banii Primăriei. De ce spunem asta? O spunem fiindcă cel mai probabil toți banii veniți de la Primărie către UTA, dacă nu chiar mai mulți, se întorc înapoi. Cum? Foarte simplu! Am stabilit că Primăria dă bani clubului, prin Centrul Municipal de Cultură. Ei bine, la rândul său, UTA plătește către primărie o grămadă de bani. Iar aici vorbim despre închirierea stadionului, despre închirierea terenurilor de antrenament, despre închirierea terenurilor de antrenament și joc pentru echipele de juniori și, nu în ultimul rând, despre taxele pe care clubul le plătește. Așadar, să ne gândim bine atunci când spunem că Primăria ține UTA, că s-ar putea să nu fie chiar așa…

Fanii îi cer lui Meszar să aibă onoare și să plece

Nu că am luat-o de bună atunci când Alexandru Meszar a afirmat în comunicatul de presă de mai sus că decizia lui de a îndepărta grupul de investitori va aduce liniște și unitate la UTA, dar la foarte scurt timp s-a dovedit exact contrariul. Asta pentru că, la mai puțin de două ore de la comunicatul lui Meszar, a venit și reacția fanilor. Vorbim aici, desigur, despre organismul oficial al suporterilor arădeni: „Suporter Club UTA (SCU)”. De altfel, SCU, pe lângă faptul că reprezintă oficial galeria Bătrânei Doamne și „grosul” fanilor, sunt cei care dețin sigla, culorile și palmaresul clubului fondat de Baron. Așadar, aceștia sunt poate mai îndreptățiți decât oricine altcineva să-și dea cu părerea referitor la binele acestei echipe.

Ei bine, pe un ton cât se poate de clar și răspicat, Suporter Club UTA îi cer lui Alexandru Meszar să plece de la echipă.

„În urma comunicatului dat astăzi de către domnul Alexandru Meszar în numele clubului UTA, dorim să facem următoarele precizări:

1. Domnul Alexandru Meszar nu are calitatea juridică de a refuza sau respinge cererea de intrare în club a grupului de investitori. Chiar dacă a refuzat să își asume o funcție oficială în club, i-am recunoscut până acum domnului Meszar poziția de manager și administrator al clubului însă nimic mai mult. Domnul Meszar nu este patron sau acționar majoritar al clubului UTA, astfel încât comunicatul dat publicității „pe persoană fizică“ îi depășește atribuțiile.

2. Ca urmare a punctului 1, din acest moment Suporter Club UTA își retrage definitiv sprijinul pentru domnul Alexandru Meszar și îi solicită retragerea imediată și irevocabilă din orice implicare în acest club. Reamintim că am mai făcut acest lucru în 2017, când domnul Meszar și-a depus demisia „în alb“, condiționând-o de apariția unor investitori care să preia clubul. Acest moment a venit și, dacă are onoare, domnul Meszar își va respecta cuvântul.

3. Ne afirmăm sprijinul total față de inițiativa celor patru oameni de afaceri care doresc să preia conducerea și administrarea clubului. Nu doar cv-ul profesional și pedigree-ul de utiști pe care-l au ne face să avem această poziție ci și proiectul pe care ni l-au prezentat și care, suntem convinși, creează toate premisele ca odată implementat să transforme UTA într-un club cu adevărat profesionist.

4. Fără să minimalizăm rolul administrației locale în dezvoltarea acestui proiect, ne reafirmăm cu tărie dorința ca această etapă să fie una intermediară iar treptat UTA să se decupleze de dependența de banii publici. Unul dintre motivele pentru care susținem acest drum, este acela că de regulă banii publici vin la pachet cu o influență politică toxică. Din informațiile pe care le avem, ultimul cuvânt în discuțiile dintre Alexandru Meszar și grupul de investitori l-au avut mai mulți oameni politici care își asumă că vorbesc în numele administrației locale deși nici măcar nu fac parte din aceasta, lucru care ni se pare profund dăunător. UTA este clubul arădenilor, nu al unei oculte politice.

5. Tocmai pentru că motivele invocate în comunicatul domnului Meszar ni se par pure invenții și în lumina informațiilor pe care le avem în ceea ce privește implicarea politică în această decizie, vom demara în perioada următoare toate demersurile necesare pentru a derula printr-o firmă independentă privată, un audit la clubul UTA. Vrem să aflăm odată pentru totdeauna dacă acest club este pentru unii doar o jucărie care le pansează orgoliul rănit sau este vorba de ceva mai mult, în sensul că UTA a devenit și un „borcan cu miere“ pe care unii oameni își clădesc bunăstarea economică privată.

Ce trebuie să știe întreaga suflare utistă este că nu vom dezarma în fața acestui comunicat ilegitim și vom continua să ne batem pentru ca UTA să se dezvolte pe traiectoria normală pentru un club profesionist. Lupta nu s-a sfârșit ci abia (re)începe!

Pentru noi doar UTA contează!
Suporter Club UTA”.

Așadar, exact cum am spus și mai sus și exact așa cum o afirmă chiar cei din SCU, liniștea clamată de Alexandru Meszar nu se prea întrevede, ba dimpotrivă, abia cum va începe scandalul public.

În plus, un lucru este cert, acela că UTA a pierdut prin îndepărtarea noilor investitori. Cu tot respectul pentru Alexandru Meszar și pentru cei care au contribuit la readucerea clubului în primul eșalon, dar în formula actuală clubul nu poate progresa și nu poate trece la următorul nivel, dintr-o sumedenie de motive – cel mai important fiind factorul financiar. Rămânem, așadar, să ne batem an de an pentru o poziționare cât mai bună în „play-out” sau chiar salvarea de la retrogradare.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.