duminică, 14 iulie, 2024

Nemulțumiți că li se „aruncă” o ghenă de gunoi în parcul din fața blocului, locuitorii unui bloc din Micălaca s-au revoltat. Răspuns de funcționar: „Găsiți voi altă soluție”

Distribuie articolul

De câteva zile, locuitorii din trei scări ale unui bloc din Zona 300 a cartierului arădean Micălaca nu mai au liniște, de teama că autoritățile le vor arunca sub nas o ghenă de gunoi, ghenă despre care oamenii spun că nu o vor, fiindcă nu au nevoie de ea.

Mai mult decât atât, locuitorii scărilor A, B și C, din blocul 354, situat pe Splaiul General Gheorghe Magheru, spun că amplasarea respectivei ghene de gunoi în locația „identificată” de cei de la primărie nu doar că va distruge peisajul din fața blocului, unde își are locul un părculeț plin de copaci și iarbă verde, ci le va duce și mirosul îngrozitor al gunoiului fix sub nas.

De unde a plecat totul

De curând, autoritățile au constatat că o ghenă de gunoi care este momentan amplasată în fața unui bloc relativ nou construit, trebuie mutată. Mutarea ar trebui să se facă, în primul rând, din spusele reprezentanților Primăriei Municipiului Arad, fiindcă se află pe un domeniu privat, terenul respectiv fiind al dezvoltatorului imobiliar care a construit respectivul bloc. În același timp, cel mai probabil că locuitorii din blocul nou și/sau dezvoltatorul imobiliar au cerut la rândul lor ca acea ghenă să fie mutată, fiindcă se află la doar câțiva metri de intrarea în bloc și aproape sub balcoane.

Totodată, se presupune că locuitorii respectivului bloc nou, dar și cei din alte două blocuri noi construite în apropiere, nu ar folosi containerele aflate în respectiva ghenă și că ar avea alte containere în care să-și arunce deșeurile. Ei bine, de acest lucru noi nu suntem foarte siguri, nici locatarii blocurilor din apropiere, dar în fond nu este nici treaba noastră, nici a acelor locatari, ce facilități au acei locuitori sau ce containere folosesc, ci este treaba autorităților.

Așadar, dăm credit ideii că cei din blocurile noi au altă soluție pentru a se debarasa de gunoi și îmbrățișăm și noi, dar și locatarii scărilor A, B și C, din blocul 354, ideea că acea ghenă trebuie mutată. De altfel, probabil nici nouă nu ne-ar conveni să avem o ghenă de gunoi sub balcon.

Nu putem însă să nu ne punem câteva întrebări:

– Când au construit respectiva ghenă, reprezentanții Primăriei nu știau că acel teren este unul privat?

– Dacă știau, de ce au mai construit ghena de gunoi acolo?

– Dacă terenul nu era privat în momentul construirii acelei ghene, când a fost vândut terenul unui dezvoltator imobiliar, nu se putea găsi o soluție sau nu se putea vinde terenul fără acea bucată?

– Sau pur și simplu n-a interesat pe nimeni acest aspect?

Ei bine, la aceste întrebări poate vom primi și un răspuns din partea reprezentanților Primăriei, însă fiind sfârșit de săptămână, nici nu îl așteptăm până de luni încolo.

De ce în fața blocului 354?

Cum spuneam, s-a ajuns la concluzia că respectiva ghenă de gunoi, aflată pe proprietatea privată a unui dezvoltator imobiliar, trebuie mutată. Până aici, toate bune și frumoase. Ei bine, probabil vă întrebați și dumneavoastră, la fel cum ne-am întrebat și noi, de ce locația „identificată” de către reprezentanții primăriei este părculețul din fața blocului 354?! Noi n-am reușit să găsim singuri un răspuns, însă locatarii de la 354 vin cu o supoziție, una care de altfel face sens.

„Vă spun eu de ce au găsit locația asta. Ei spun că la o ghenă de gunoi ai nevoie și de o gură de canal pentru a se scurge apa după ce sunt spălate containerele. Ei bine, pe colțul străzii, fix lângă acest parc, adică fix unde vor ei să mute ghena, există o astfel de gură de canal. În același timp, mai mult ca sigur că s-au înțeles cu cei de la Retim să o pună aici, fiindcă e la nici 50 de metri de cealaltă (și arată cu degetul către o ghenă aflată în parcarea de la câțiva metri – n. red.), așa că le e mai ușor lor să ridice, fiindcă nu mai trebuie să intre pe străduțe, în spatele blocului, ci trec direct de la una la cealaltă”, ne spune unul dintre locatari.

În același timp, un alt locatar, de data aceasta o doamnă, ne spune că ea și vecinii dânsei le-ar fi cerut celor de la Primărie că, dacă tot vor să mute ghena respectivă, s-o amplaseze măcar în spatele blocurilor, în parcare, că au suficient loc pe asfaltul recent turnat, mai ales că de acum vor fi și mai multe locuri de parcare, deoarece în spatele acelor blocuri se construiește și o parcare supraetajată. Ei bine, s-ar părea că răspunsul celor de la Primărie ar fi fost că nu pot fi amplasate ghene de gunoi în parcări.

„Le-am zis toți vecinii să pună ghena în spatele blocurilor, dacă tot e musai să o mute. De altfel era și mai logic să o pună în spate, ca să aibă acces cei de la blocurile de pe strada Romul Ladea (străduța alăturată – n.red.), fiindcă doar ei dacă mai aruncau gunoiul la ghena de la blocurile noi, pentru că noi toți mergem dincoace, unde e mai aproape. Ba mai mult, majoritatea avem locuri de parcare în zona unde e ghena pe care o folosim, deci de multe ori ducem gunoiul când mergem la mașini. Cei de la primărie ne-au spus că nu se pot amplasa ghene de gunoi în parcări”, explică una dintre locatarele blocului 354.

În ceea ce ne privește, mărturisim că nu știm exact cum și unde prevede legea că trebuie amplasate ghenele de gunoi, adică nu știm dacă e în regulă sau nu să fie amplasate în parcări. Ce știm însă, este faptul că la nici 50 de metri de locul unde vor cei de la Primărie să mute ghena, există o altă ghenă și este exact în mijlocul unei parcări. De altfel, probabil doamna sau domnul de la Primărie, care a afirmat că nu pot fi făcute ghene de gunoi în parcări, probabil n-a ieșit niciodată din clădirea primăriei, fiindcă majoritatea ghenelor de gunoi din oraș se află… ghiciți unde?… păi fix în parcări. Or, stimate reprezentant/ă al/a Primăriei, ori toate celelalte ghene amplasate în parcări au fost construite ilegal, ori nu cunoașteți bine legea, ori ne luați pe toți de proști!? Care variantă să fie?

Ah, era să uităm să mai menționăm un amănunt. Unul dintre vecini ne-a explicat că, inițial, decizia mutării ghenei de gunoi prevedea punerea ei în zona blocului 352, însă locatarul spune că și cei de acolo au făcut scandal, iar Primăria s-a reorientat.

S-au pus în fața utilajelor

Zilele trecute, câțiva muncitori și câteva utilaje și-au făcut prezența în fața blocului 354, unde s-au apucat să pregătească terenul pentru mutarea ghenei de gunoi. După plecarea muncitorilor, cineva, dintre locatari, a plantat doi brazi de mici dimensiuni exact pe acel loc, probabil în speranța că acei brazi îi vor împiedica oarecum pe muncitorii trimiși de Primărie acolo să mute ghena. Nici gând! Vineri, puțin după miezul zilei, o mână de muncitori cu utilajele au apărut din nou la fața locului, pentru a-și termina treaba. Imediat ce au văzut muncitorii și utilajele, vecinii s-au alertat unii pe ceilalți și au coborât în fața blocului, pentru a încerca să blocheze lucrarea. La fața locului au apărut și câțiva agenți ai Poliției Locale. Între timp, am fost contactați și noi de către vecini și ne-am deplasat la fața locului, pentru a vedea exact despre ce este vorba. Însă până când am ajuns noi, muncitorii și utilajele deja plecaseră, rămânând doar locatarii, câțiva agenți de Poliție Locală și o doamnă de la Primărie, doamnă despre care o să vă povestim în continuare.

„Nu vă place decizia? Atacați-o! Găsiți voi altă soluție”

Acesta este răspunsul pe care un funcționar public, ajuns la fața locului să discute cu oamenii nemulțumiți, l-a dat. Funcționarul este doamna la care făceam referirea adineauri și se numește Simona Pașca. Ei bine, doamna Pașca este șeful Biroului Spații Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Arad și este nimeni alta decât fosta soție a lui Florin Pașca, cel cu care fostul primar Gheorghe Falcă a împărțit ani de zile duplexul de pe strada C.D. Loga. Trecem peste aceste detalii și revenim la prezența doamnei Pașca în Zona 300, probabil pentru a rezolva problema ghenei și, ne gândeam noi, nemulțumirile cetățenilor. Însă, în ceea ce privește nemulțumirile cetățenilor, nu suntem tocmai siguri că doamna Pașca își dorea să le rezolve, fiindcă, martori fiind și noi la discuția dintre oameni și funcționarul Primăriei, am putea spune că am rămas înmărmuriți. Înmărmuriți de atitudinea doamnei Pașca. Oamenii au explicat, fiecare în felul lui, unii mai calmi, alții mai agitați, unii mai coerenți, alții mai nervoși, care sunte nemulțumirile lor și de ce nu vor acea ghenă de gunoi în parcul din fața blocului lor. Ba chiar făcuseră zilele trecute o adresă către Primăria Arad, prin care cereau ca acea ghenă să nu fie amplasată în locul respectiv. Adresă semnată de către toți locatarii, sau cel puțin așa spun ei.

Nu știm de ce la fața locului a fost trimisă tocmai doamna Pașca, poate fiindcă este șefa Biroului Spații Verzi, iar ghena urma să fie amplasată într-un parc, însă ce știm, din ceea ce am văzut, este că doamna Pașca nu este tocmai persoana potrivită pentru a fi trimisă să vorbească cu niște oameni nemulțumiți, răspunsurile pe care aceasta le-a dat locatarilor fiind mai degrabă arogante, în loc să fie împăciuitoare și îndreptate spre găsirea unei soluții. Depășită fiind de situație, angajata Primăriei a început să devină agitată. Când oamenii au întrebat cum poate Primăria să pună o ghenă de gunoi într-un parc și dacă au vreun document sau dacă există vreo hotărâre de Consiliu în acest sens, doamna Pașca le-a răspuns, pe un ton superior, că Primăria „poate!” și că nu-i nevoie de HCLM. După câteva minute de discuții în contradictoriu și fără vreo intenție reală de a se găsi o altă soluție decât cea decisă deja de către nu știm cine, șefa „spațiilor verzi” a răbufnit, le-a transmis oamenilor că „dacă nu vă place decizia, atacați-o sau găsiți voi altă soluție” și a plecat spre mașina cu care venise la fața locului. Noi am spune că acest răspuns este unul arogant și că treaba autorităților este să găsească soluții cât mai bune pentru toată lumea, nu să le spună oamenilor să găsească ei singuri soluții. Mai ales ținând cont că oamenii au înțeles că respectiva ghenă trebuie mutată de pe spațiul privat și chiar au dat o soluție, adică în spatele blocurilor, nu în parcul din față.

Un alt schimb de replici acid și arogant ar fi avut loc, potrivit martorilor, înainte să ajungem și noi la fața locului. Cei prezenți ne-au povestit că, indignată că locatarii nu acceptau nici în ruptul capului soluția autorităților, Simona Pașca s-ar fi enervat și i-ar fi amenințat cu amenzi, fiindcă au plantat cei doi brăduți fără autorizație. Halal atitudine! Cât le-ați fi dat amendă, doamna Pașca? Cu siguranță mai mult decât le-au dat colegii dumneavoastră celor de la DelgazGrid, fiindcă au spart o înteagă parcare proaspăt făcută, nu!? Totodată, aceeași martori spun că doamna Simona Pașca i-ar fi cerut unuia dintre polițiștii locali prezenți, de asemenea, pe un ton superior, să-l amendeze pe unul dintre locatarii mai guralivi, pe motiv că ar fi jignit-o. Omul spune că nu a jignit-o, ci că a spus că cine a găsit soluția cu ghena în parc e nebun și că poate doamna s-ar fi simțit vizată. Noi n-avem de unde să știm cum a decurs schimbul acestor replici înainte să ajungem la fața locului, însă mai mulți locatari susțin aceeași variantă. De altfel, având în vedere că polițistul local nu i-a dat omului amendă pentru că i-ar fi jignit colega, poate că așa s-a și întâmplat.

În final, noi sperăm că problema mutării acestei ghene de gunoi va fi rezolvată în așa fel ca toată lumea să fie mulțumită și așteptăm ca reprezentanții Primăriei Municipiului Arad să dea un răspuns clar în acest sens, pentru ca oamenii să-și poată vedea liniștiți de viețile lor, nu să stea mereu la pândă pe geam, pentru a vedea dacă nu cumva se întorc utilajele.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți