Lansare de carte la Biblioteca Arad: „Sărutul morții: memoriile și profilul unui pacient neurologic”

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

La Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a avut loc azi lansarea volumului semnat de Gianina Sabău Popovici, „Sărutul morții: memoriile și profilul unui pacient neurologic”. Evenimentul a fost găzduit de Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad. Prezentarea cărții a fost realizată de prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec, alături de scriitorii arădeni Ioan Matiuț și Cristian Mladin, moderator fiind ca de obicei prof. Ioana Nistor.

Volumul a apărut la prestigioasă editură clujeană “Școala Ardeleană” în anul 2023, iar în „Cuvânt-înainte”, cunoscutul medic neurolog prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan, în calitate de coordonator al colecției „Noua Spiritualitate”, afirmă că autoarea oferă cititorilor „o carte a suferinței, a victoriei împotriva morții, scrisă cu har, cu înțelepciune și cu o vie inteligență, încercând, totodată, să răspundă la marile întrebări pe care ni le punem cu toții, în efemera noastră existență, pe o planetă supusă atâtor și atâtor incertitudini”.

Avem suferințe și le purtăm în noi. Atunci când le arătăm lumii, taina lor se risipește, devenind puterea noastră”, scrie Gianina Sabău Popovici în paginile cărții. Un fragment din volumul „Sărutul morții: memoriile și profilul unui pacient neurologic” au fost citite publicului de doamna Oltea Blaga, actriță a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad. La lansarea volumului a participat un foarte numeros public, evenimentul încheindu-se cu o sesiune de autografe din partea autoarei. Specificăm că Gianina Sabău Popovici este arădeancă.

„Sărutul morții: memoriile și profilul unui pacient neurologic” este o carte deosebit de profundă, o carte despre experiența extraordinară pe care autoarea a avut-o în lupta cu moartea, trăirile intense pe care le-a avut în această bătălie din care a ieșit învingătoare. O carte despre călătoria vieții. O carte ce a dat viață, o carte ce a vindecat.

“Gianina Sabău Popovici ne oferă o carte a suferinței, a victoriei împotriva morții, scrisă cu har, cu înțelepciune și cu o vie inteligență, încercând, totodată, să răspundă la marile întrebări pe care ni le punem cu toții, în efemera noastră existență, pe o planeta supusă atâtor și atâtor incertitudini. Cartea aceasta este un exemplu de victorie a vieții născută din suferință”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan despre acest volum.

“De moarte nu mi-a fost niciodată frica. În schimb, am fost terorizată de viață. Poate din acest motiv n-am murit… Nu mi-a fost frică. Iar în momentul în care am încetat să-mi mai doresc ca și ceilalți să vadă lucrurile așa cum le vedeam eu, multe dintre fricile mele au dispărut. Am reușit, nu fără greutate, să renunț la o parte din dorințele mele egoiste, la unele atașamente, si asta cred că, într-un final, m-a salvat.”

“Cred ca am supraviețuit ca să învăț să mă raportez altfel la viață, la cei din familia mea, să învăț să colaborez cu ei, sa fiu un om mai responsabil față de copilul meu, față de soțul meu, față de Univers sau față de Dumnezeu! Am supraviețuit ca să învăț să nu mai judec, să nu mai discriminez, să accept oamenii așa cum sunt, să le respect liberul arbitru, să-i ajut, să mă iubesc pe mine. Pe scurt, să fiu eu însămi. Am supraviețuit ca să mă întorc altfel, mai frumos, la Dumnezeu! Am supraviețuit ca să învăț să iubesc!” A încheiat Gianina Sabău Popovici.

Autoarea a avut amabilitatea să spună câteva cuvinte pentru Arad Obiectiv.

Din frământări, din durere și din suferință s-a născut o carte. Ce ne puteți spune despre ea?” “Da, din acestea s-a născut cartea „Sărutul morții: memoriile și profilul unui pacient neurologic” apărută la editura “Școala Ardeleană” la sfârșitul anului trecut. Cartea prezintă lupta mea care a avut loc în urma extirpării tumorii pe creier cu care am fost diagnosticată. Volumul cuprinde două părți, în prima parte am vobit despre ce s-a întâmplat la spital, operația, relațiile medic pacient și septicemia prin care am trecut ulterior la Terapie Intensivă. În partea a doua am prezentat mai multe întâmplări biografice din viața mea, am prezentat și cazuri ale unor pacienți care au trecut prin experiențe la limita morți, așa cum am trecut și eu. De asemenea am abordat puterea scrisului, puterea artei, de a ne ajuta să trecem peste momente dificile.”

Unii autori scriu pentru că pot, alții pentru bani, alții scriu că vor să transmită ceva lumii, cititorilor. Ce va făcut să scrieți această carte?”

“În primul rând nevoia de a mă vindeca, de a refula, de a scoate toată suferința și de a o arăta lumii. Pe mine asta m-a făcut să scriu această carte și, într-o oarecare măsură, pot să spun că această care m-a și vindecat. Mă bucur că prima lansare are loc la Arad, pentru că sunt o fiică a orașului Arad. Probabil că va urma și a doua lansare la Cluj-Napoca, pentru că acolo își are sediul editura, dar și la Timișoara, unde am făcut facultatea și probabil vor mai urma și alte locuri.“

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.