duminică, 21 iulie, 2024

Județul Arad, sub două avertizări meteorologice de vreme severă: o parte – Cod Galben, o parte – Cod Portocaliu

Distribuie articolul

Meteorologii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie au emis o dublă avertizare care se aplică întregii țări. În ceea ce privește Aradul, o parte din județ se va afla sub Cod Galben, în vreme ce o mai mică parte va fi vizată de avertizarea de Cod Portocaliu.

Cod Galben

În ceea ce privește avertizarea de Cod Galben, aceasta a intrat în vigoare încă de seara trecută, de la ora 23:00 și va rămâne valabilă până cel puțin mâine dimineață, la ora 07:00, asta dacă nu cumva meteorologii vor reveni asupra avertizărilor. Fenomenele vizate sunt: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică temporar accentuată și intensificări ale vântului.

Astfel, în intervalul menționat va ploua în toate regiunile, iar catitățile de apă vor depăși 25 – 35 l/mp.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în regiunile vestice, sâmbătă în nord-vest, centru, sud și la munte, iar seara și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a țării.

Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45…60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100…110 km/h. În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60…80 km/h.

Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

Cod Portocaliu

Avertizarea de Cod Portocaliu a intrat în vigoare în această dimineață, începând cu ora 09:00 și este valabilă până mâine dimineață, în jurul orei 03:00. Fenomenele vizate sunt: ploi abundente și instablitate atmosferică accentuată.

În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Oltenia, Muntenia și Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50 – 60 l/mp și izolat 70 – 90 l/mp.

*Notă: În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți