luni, 24 iunie, 2024

Jardin des Tuileries: unul dintre cele mai frumoase parcuri din Paris

Distribuie articolul

Jardin des Tuileries, cunoscut și sub numele simplu de Tuileries, este unul dintre cele mai frumoase și celebre parcuri din Paris, Franța. Cu o istorie bogată și o atmosferă încântătoare, acest parc este o atracție turistică deosebit de populară pentru localnici și vizitatori.

Jardin des Tuileries este situat în inima Parisului, între Place de la Concorde și Muzeul Louvre, în apropierea râului Sena. Această locație centrală face ca parcul să fie accesibil și ușor de vizitat pentru turiști care explorează zona. Printre alte atracții turistice importante din apropiere se numără Muzeul Orangerie, Arcul de Triumf și Grădinile Luxembourg.

Construcția Palatului Tuileries, în jurul căruia a fost amenajat parcul, a început în 1564, sub conducerea regelui Carol al IX-lea al Franței, iar lucrările au continuat timp de mai multe decenii. Parcul propriu-zis a fost amenajat ulterior, la începutul secolului al XVII-lea, sub domnia regelui Henric al IV-lea. A fost conceput ca un loc de recreere pentru rege și curtea sa, fiind deschis publicului în timpul Revoluției Franceze. Inițial această grdină nu a fost deschisă publicului. În 1667, la cererea celebrului autor al Frumoasei adormite și a altor basme, cum ar fi „Le Petit Chaperon Rouge” („Scufița Roșie”), „Cendrillon” („Cenuşăreasa”) și „Barbe Bleue – Barbă Albastră”), Charles Perrault , Grădina Tuileries a fost deschisă publicului, cu excepția cerșetorilor, „lacheilor” și soldaților. A fost prima grădină regală deschisă publicului.

Jardin des Tuileries a fost finalizat în mare parte în secolul al XVII-lea, sub domnia regelui Ludovic al XIV-lea, care a fost asociat cu frumusețea și luxul palatului și grădinilor sale. Parcul a fost deschis publicului în 1667 și a devenit un loc popular de promenadă și recreere pentru parizieni.

Acest impresionant parc se întinde pe o suprafață de aproximativ 25 de hectare și găzduiește o varietate impresionantă de plante, flori și arbori. Printre speciile comune din parcul se numără teiul, molidul și platanul, dar există și numeroase specii mai exotice și rare. În Jardin des Tuileries, vizitatorii pot admira o varietate de plante și flori, printre care se numără trandafirii, bujorii, liliacul și lavanda. Arborii precum fagul, castanul și magnolia adaugă o notă de frumusețe și eleganță pe aleile parcului.

Printre cele mai rare specii găsite în Jardin des Tuileries se numără Gingko biloba, un arbore exotic originar din China, și Cupressus sempervirens, un tip de chiparos mediteraneean. Aceste specii sunt protejate și îngrijite cu atenție pentru a asigura conservarea lor în parcul istoric.

Jardin des Tuileries primește anual milioane de vizitatori din întreaga lume, dornici să se bucure de frumusețea sa naturală și să se relaxeze într-un cadru idilic. Cu aleile sale umbroase, fântânile decorative și sculpturile impresionante, acest parc rămâne un loc deosebit de popular și îndrăgit de parizieni și turiști deopotrivă.

În mod obișnuit, întreținerea Jardin des Tuileries este responsabilitatea unei echipe de grădinari și muncitori care lucrează sub supravegherea municipalității din Paris. Cu toate acestea, numărul exact al persoanelor care se ocupă de întreținerea parcului poate varia în funcție de necesități și sezon.

Costul întreținerii Jardin des Tuileries depinde de mai mulți factori, inclusiv de salariile personalului, de costurile de întreținere a vegetației și a infrastructurii, precum și de orice lucrări de restaurare sau îmbunătățiri planificate. Din păcate, nu există date precise despre costurile exacte ale întreținerii parcului, deoarece acestea sunt parte a bugetului general al municipalității Parisului și pot varia de la an la an.

Jardin des Tuileries a fost locul de filmare pentru mai multe filme celebre, care au folosit frumusețea sa pitorească ca decor de fundal pentru scenele lor. Printre aceste filme se numără „The Devil Wears Prada – Diavolul se îmbracă de la Prada” (2006), „The Bourne Identity – Identitatea lui Bourne” (2002) și „Midnight in Paris – Miezul nopţii în Paris ” (2011), pentru a numi doar câteva exemple.

Statuile din Jardin des Tuileries au fost sculptate de diverși artiști renumiți de-a lungul secolelor. Unele dintre cele mai remarcabile sculpturi din parcul includ lucrările lui Aristide Maillol, Auguste Rodin și Pierre Puget. Numărul total al statuilor poate varia, dar în general se estimează că sunt aproximativ 200 de sculpturi răspândite în întreaga grădină. Parcul prezintă, de asemenea, o mare varietate de sculpturi de grădină datând din perioada lui Ludovic al XIV-lea. Multe dintre lucrările clasice prezente sunt copii, originalele fiind în interiorul Luvru.

Jardin des Tuileries a fost martor la mai multe evenimente importante din istoria Franței. Unul dintre cele mai notabile evenimente a avut loc în 1792, când palatul Tuileries a fost asediat și capturat de către revoluționarii francezi, marcând începutul sfârșitului monarhiei în Franța. În plus, parcul a fost martor la paradele și evenimentele publice organizate de diferiți conducători politici și monarhi de-a lungul istoriei.

Jardin des Tuileries este un loc de o frumusețe desăvârșită, cu alei aliniate cu arbori seculari, grădini bine îngrijite și sculpturi clasice. Atmosfera sa liniștită și rafinată este completată de fântânile ornate și de flori înflorite, care adaugă un farmec aparte peisajului. Pe tot parcursul anului, parcul oferă un cadru idilic pentru plimbări romantice, picnicuri în aer liber și contemplare în mijlocul naturii.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți