duminică, 16 iunie, 2024

„Immigrant in Arad, Shared Experiences”, la Universitatea Aurel Vlaicu

Distribuie articolul

Universitatea Aurel Vlaicu din Arad a găzduit recent un eveniment deosebit, dedicat integrării imigranților în comunitatea locală, sub titlul „Immigrant in Arad, Shared Experiences”. Evenimentul a avut loc la sediul universității și a reunit invitați speciali, studenți și cadre universitare din cadrul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială, coordonați de conf. univ. dr. Sonia Ignat.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de lector univ dr. Andrei Ando, director executiv în cadrul Consiliului Județean Arad, care a prezentat proiectul EUBelong, subliniind obiectivele și strategia Consiliului Județean Arad pentru integrarea imigranților. A urmat lector univ. dr. Flavius Ghender, care a detaliat proiectul pilot „Imigrant în Arad”, axat pe educația inter-culturală și pe înțelegerea fenomenului migrației din perspectiva celor care încearcă să se integreze în comunitate.

Invitatele speciale au fost Gregoria Zene și Olga Mațarin.

Gregoria Zene, născută în Austria, a trăit acolo timp de 18 ani, după care s-a întors la studii și s-a stabilit în România. Ea a împărtășit experiențele sale de român în Austria și de repatriat în România, discutând despre provocările și reușitele reintegrării într-o cultură pe care a moștenit-o, dar pe care a trebuit să o redescopere. Olga Mațarin, studentă din Republica Moldova, a relatat despre integrarea sa în comunitatea locală din Arad, evidențiind atât dificultățile întâmpinate, cât și experiențele pozitive.

Sesiunea de întrebări și dezbateri a fost precedată de intervențiile spontane ale altor studenți cu experiențe similare. O studentă născută în Italia a vorbit despre prejudecăți și integrare, o româncă născută în Serbia a împărtășit punctul ei de vedere, iar o altă româncă, care a trăit cu familia peste 20 de ani în Brazilia, și-a împărtășit experiențele.

Discuțiile și concluziile au fost animate de multiple întrebări și dezbateri interesante. Tema prezentată a fost recunoscută ca fiind de mare importanță, iar studenții au fost profund impresionați de perspectivele oferite, manifestând empatie față de experiențele imigranților în comunitatea locală. Evenimentul a fost un succes, subliniind importanța integrării și înțelegerii reciproce în comunitatea noastră.

(P)

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți