Gigi Cameniță – un romantic al fotbalului arădean

Gigi Cameniță – un romantic al fotbalului arădean

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Sport

Scris de T.F.

Despre Gheorghe Cameniță nu poți să scrii un simplu articol, nu sunt suficiente nici două, nici trei, poate este nevoie de o carte. Posibil, mai devreme sau mai târziu să apară una. Dar, acest lucru nu este resortul nostru. Gigi a fost fotbalist și apoi la sfârșitul carierei antrenor, inclusiv la divizia C și D, numai la echipe din județul Arad. A antrenat și echipe de fete, UTA și Piroș Security. Fiind din Arad și copilărind în perioada când UTA câștiga ultimele sale titluri de campioană a României, microbul fotbalului l-a atins inevitabil de mic copil și pe Gigi. Nu a mai scăpat de el nici azi!

Casa lui Gigi Cameniță este un mic muzeu al fotbalului arădean și nu numai. Când începe să vorbească despre fotbal, parcă intră în altă lume. Nu îl mai poți opri, poate vorbi despre fotbal, despre Arad, despre orice. După scurt timp petrecut cu Gigi, ai impresia că îl cunoști din totdeauna, dar nu este așa. Totuși despre fotbal poate vorbi non-stop, are microbul și acum la peste 60 de ani în sânge și nu se va vindeca de el niciodată.

Primii pași în fotbal i-a făcut la 10 ani la Școala Sportivă Gloria, ca mijlocaș. A fost legitimat pentru prima dată ca fotbalist la 27 iunie 1972. Gheorghe Cameniță are peste 50 de ani în fotbalul arădean ca jucător și antrenor. A debutat la Chimia Vladimirescu, într-un meci cu Titanus Arad, o echipă din Aradul Nou, formată din fotbaliști aflați spre sfârșitul carierei.

La Chimia Vladimirescu a fost luat de antrenorul Constantin Sfârlogea și după două zile a intrat în prima echipă. Aici a impresionat și a fost luat de Vagonul Arad în probe. Apoi a fost luat în armată și a ajuns la Frontiera Curtici. Din anul 1981 ajunge iarăși la Șoimii Lipova, apoi din iarnă ajunge din nou la Vagonul Arad.

În 1984 Gigi ajunge la UTA, a debutat cu Olimpia Satu Mare, marcând un gol pentru UTA. A continuat trei ani la UTA, luat de Nicolae Pantea, timp în care a marcat 15 goluri. Are amintiri plăcute din această perioadă, având colegi printre alții pe Lovas, Bubela, Cura, Vărșăndan, Vânătoru, Bujor, Erdei, Țârlea și mulți alți. Gigi a spus că își cere scuze dacă nu-și amintește pe toți cei i-au fost colegi de-a lungul timpului.

Dintre jucătorii care l-au impresionat de la UTA au fost Bogdan, Leac, Erdei, Cheregi, Țucudean, Negrău, St. Nagy, Cura, Vânătoru, Manea, Csordas și mulți alții. Gheorghe Cameniță a fost și sub comanda lui Coco Dumitrescu. A rămas impresionat de acesta și îl consideră unul dintre cei mai valoroși antrenori din România. Coco Dumitrescu „îmbina perfect tot, tactică, pregătire fizică, psihică și tot ce ținea de  fotbal„, mai spune Gigi Cameniță.

Un meci, dintre multe altele, de care își amintește cu plăcere Gigi este cel dintre UTA și CSM Reșița: 3 – 2. Cameniță a marcat atunci două goluri (golurile doi și trei). Are amintiri frumoase și din derby-urile locale dintre UTA și Strungul.

După perioada petrecută la UTA, ajunge la Strungul, apoi la Șoimii Lipova până în 1989. Gigi a mai fost legitimat la Pecica, de unde a plecat de două ori, la Astra și la Petrolul Zădăreni, Astra fiind urmașa echipei Vagonul Arad. Gheorghe Cameniță, cum am scris mai sus, nu a jucat la nicio altă echipă din afara județului Arad!

După o frumoasă carieră de fotbalist, de la 35 de ani a început să antreneze. Este un alt capitol bogat al carierei lui Gigi Cameniță. UTA juniori a fost prima echipă antrenată de Cameniță. În 2004 a luat licența A după cursurile de la Școala de Antrenori, unde șef a fost Mircea Rădulescu. Gigi i-a avut acolo printre colegi pe Marcel Coraș, Ole Roșca, Ioan Hermann, Dan Cuedan, Janos Csordas, Marin Radu II, Ilie Bărbulescu, Gigi Borugă sau Remus Steop, printre alții. Ca antrenor din Arad, Gigi Cameniță a avut cuvinte de laudă despre Gheorghe Borugă.

Cele mai bune performanțe ca antrenor le-a avut cu echipele Frontiera Curtici și Șiriana Șiria, două promovări în Divizia C (Liga 3). Gheorghe Cameniță a antrenat și în Divizia A, dar la feminin. A fost antrenorul echipei feminine UTA Arad în divizia A.

A mai antrenat, tot la feminin, echipa Piroș Security. A promovat echipa în divizia B, apoi în divizia A. A ajuns cu fetele de la Piroș Security până în semifinalele Cupei României. Gheorghe Cameniță s-a retras apoi din activitatea de antrenor din motive medicale. Gigi a fost declarat antrenorul anului de către AJF Arad de cinci ori (a ocupat locul 1 de patru ori cu echipele pe care le-a antrenat).

– Cine sunt fotbaliștii preferați? „Nicolae Dobrin și Johan Cruyff„. Pozele lor se află la loc de cinste în casa lui Gigi. „Cruyff era incredibil. Avea viteză, forţă, detentă, dribling și șuta cu ambele picioare. Mi-au mai plăcut Rossi, Gerd Muller sau Eusebio. Dintre fotbaliștii din România preferații lui Gheorghe Cameniță sunt: Alexandru Boc, Florea Dumitrache, Ilie Balaci, Gheorghe Hagi și Adrian Mutu.

– Cine este antrenorul pe care îl apreciezi cel mai mult? „România are mulți antrenori valoroși, dar Mircea Lucescu este preferatul meu din toate punctele de vedere„, a spus Gheorghe Cameniță.

– Inevitabil vine și întrebarea: cu ce ai rămas din fotbal, Gigi Cameniță? „Foarte multe amintiri și foarte mulți prieteni. Pecuniar nici nu se pune problema. Salariile au fost mici față de cum sunt plătiții actualii fotbaliști, chiar și cei din Divizia C (Liga a treia). Perioada petrecută la UTA a fost cea mai bună din punct de vedere al satisfacției fotbalistice. A fost perioada fotbalului frumos”.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.