joi, 30 mai, 2024

Forumul Economic Internațional ediția a IV are loc la Arad

Share

În perioada 18-19 aprilie 2024, se desfășoară la Arad a patra ediție a Forumului Economic Internațional, ediție ce are tema “Crizele actuale și economia“. Lucrările forumului au loc în Sala Marii Uniri, de pe Bulevardul Revoluției, nr. 81.

Patronatul Național Român, filiala Arad, în parteneriat cu Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Consiliul Național al Intreprinerilor Private Mici și Mijlocii din România, filiala Arad, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” Arad,  Rotary  Club Arad, Rotary Club Curtici și Asociația OSTSM, Lions, organizează la Arad, Ediția IV-a a Forumului Economic Internațional cu tema ”Crizele actuale și economia”.

Evenimentul își propune să susțină intensificarea dezvoltării economice și îmbunătățirea cooperării dintre întreprinderile mici și mijlociii din România, Moldova și țările partenere. Forumul Economic Internațional urmărește creștera competivității acestora, prin crearea unei platforme de discuții între reprezentanții sectorului IMM-urilor din aceste state.

Ediția din acest an a Forumului Economic Internațional de la Arad este complexă, fiind destinată atât antreprenorilor cu experiență, cât și celor aflați la început de drum, în căutarea unor strategii eficente de afaceri. Ea se adresează atât IMM-urilor din zona transfrontalieră, cât și instituțiilor și organizațiilor care sprijină activitatea acestora. Forumul își propune să ofere o platformă de afaceri din România, dar și să creeze legături între companii din România și din alte state, în vederea demarării unor proiecte comune.

Forumul Economic Internațional “Crizele actuale și economia“ pleacă de la premisa că, în prezent, este necesară asigurarea normalității și eficienței în viața economică, instituțională și culturală în urma contextului tensiunilor internaționale actuale. Această normalitate depinde de factori interni, dar și de situația internațională.

Societățile actuale prezintă în continuare crize. Pandemia din 2020, cu implicațiile ei, a antrenat o „criză sanitară” a cărei rezolvare cere încă timp. Dificultățile majore în alimentarea cu energie a industriei la costuri rentabile, dar și a locuințelor la prețuri accesibile, țin de „criza energetică”. La acestea se adaugă o criză economică – industrii întregi (turismul, transporturile, serviciile publice) au fost afectate, s-au dizolvat numeroase firme mici, șomajul este în creștere, dar lipsește forța de muncă în domenii vitale, prețurile au scăpat de sub control, datoria publică este tot mai mare. Astfel este nevoie de finanțări sporite ale investițiilor.

Ducând la capăt descrierea a ceea ce se petrece, se poate spune că ne aflăm, de asemenea, într-o “criză internațională” și în alte crize.

Au fost prezenți la deschiderea Forumului Economic Internațional și au luat cuvântul în deschiderea lucrărilor: Ciprian Demeter, președintele Patronatului Național Român, filiala Arad; Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad; Prof. univ. dr. Teodor Cilan, rector Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad; Sergiu Bâlcea deputat de Arad și Conf. univ. dr. Andrei Anghelina, prorector al Universității “Vasile Goldiș” din Arad.

Au prezentat apoi diferite materiale invitații din domeniul economic, profesori universitari, directori sau administratori de firme, ziariști, scriitori și alții. Au fost prezenți invitați din Republica Moldova, județele Bihor, Caraș-Severin și Timiș.

Lucrările Forumului Economic Internațional vor continua și vineri 19 aprilie când vor lua cuvântul mai mulți invitați care vor dezbate probleme cum ar fi: Dezvoltarea în România actuală; Probleme și proiecte economice; Platforma de cooperare a IMM-urilor.

La reuniune au fost invitați și specialiști în politici publice, tehnologii, industrie și agricultură, finanțe, educație și relații internaționale, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ai Finanțelor Publice și ai Oficiului Concurenței, reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, directorul AJOFM Arad și alții. Au fost prezenți și elevi ai Liceului Economic din Arad, dar și studenți de la cele două universități din Arad, interesați de problemele economice actuale, dar și perspectivele economice viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți