miercuri, 19 iunie, 2024

Expoziția ”Plante de primăvară din herbarul muzeului” la Complexul Muzeal Arad

Distribuie articolul

Cu prilejul derulării proiectelor naționale educaționale “Școala altfel” și “Săptămâna verde” în perioada 22 – 26 aprilie 2024 la Complexul Muzeal Arad a fost deschisă expoziția ”Plante de primăvară din herbarul muzeului”. Expoziția va fi deschisă în perioada 22 aprilie – 15 iunie 2024 la Muzeul de Științe ale Naturii (Palatul Cultural Arad – Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

Curatorii expoziției ”Plante de primăvară din herbarul muzeului” sunt dr. Camelia Patko, muzeograf și Carmen Danciu, conservator colecție (Complexul Muzeal Arad). Expoziția are scopul de a promova plantele din herbarul muzeului, dar și de a face cunoscute vizitatorilor o parte din plantele de primăvară ce apar în păduri, pe pajiști, margini de drumuri dar și grădini, fiind însoțită de un catalog științific realizat de specialiștii muzeului arădean.

În prima zi au fost elevi de la Colegiul Național “Vasile Goldiș”, de la Școala din Sântana, Școala Generală 16 din Timișoara, Școala Generală 19 din Timișoara și Liceul Baptist din Arad, printre altele. Vor vizita expoziția ”Plante de primăvară din herbarul muzeului” elevi din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Timiș – cei mai mulți copii din alte județe vin din județul Timiș.

Herbarul muzeului conține peste 4.000 de coli cu plante, unele dintre ele recoltate în anii: 1857, 1859, 1860, 1866, 1868, 1885, 1891, 1892, 1893, 1901, 1906, 1907, 1942, 1943 etc. de mâini care astăzi nu mai există și are o importantă valoare științifică. Sunt expuse plante cunoscute și îndrăgite de public dar și plante mai puțin cunoscute.

”După o iarnă lungă, când toții așteptăm primăvara și întreaga natură se trezește la viață primele plante cu flori care își ridică petalele către soare sunt: ghiocelul (Galanthus nivalis) și ghioceii bogați (Leucojum vernum) care sunt apreciați pentru floarea lor delicată ce seamănă cu un clopoțel cu puncte verzi pe vârful petalelor. Nu mai puțin cunoscute și admirate sunt brândușele de primăvară care cu petalele lor mov și statura scundă, fac un adevărat spectacol pe pajiștile montane (Crocus heufflianus) dar și pe cele de câmpie (Crocus vernus). Asemeni lor sunt și viorelele (Scilla bifolia) care ne încântă cu florile lor albastre în drumețiile noastre pe potecile pierdute în străfundurile pădurilor de la deal și câmpie. Anemonele (Anemone ranunculoides, Anemone nemorosa, Anemone pulsatila) și brebeneii (Coridalis solida, Coridalis cava) constituie un alt punct de atracție primăvara.

Tot acum, în zone scăldate de soare apare ceapa ciorii (Gagea lutea), plantă indicatoare pentru solurile cu carență de fier, dar și plămânărica (Pulmonaria officinalis) plantă cu multiple proprietăți medicinale. Când natura începe să-și îmbrace veșmântul verde, în zona pădurilor de foioase, înflorește piperul lupului (Asarum europaeum), untișorul (Ficaria verna) și leurda (Allium ursinum) plante utilizate în gastronomia veche.

Dar nu putem să nu amintim lăcrămioara (Convalaria majalis) care își face simțită prezența către sfârșitul primăverii când regalul verde și-a adjudecat tot pământul.

Cu toate acestea nu trebuie să ne închipuim că primăvara răsădește flori numai prin pădurile de la deal și munte sau pe pajiștile de la câmpie, florile răsar unde nu te aștepți, la marginile drumurilor sau a grădinilor părăsite. În aceste zone putem vedea: păpădia (Taraxacum officinale), sugelul (Lamium purpureum), urzica moartă (Lamium maculatum), toporașii (Viola sp.). Alte plante iubite care apar primăvara sunt și cele de grădină pe care le îngrijim an de an. Dintre acestea am selectat zambila (Hyacinthus orientalis), laleaua (Tulipa gesneriana), irisul (Iris germanica) etc. Textul de mai sus a fost oferit de dr. Camelia Patko, muzeograf la Complexul Muzeal Arad.

“Sperăm ca prin această scurtă prezentare, să vă fi stârnit interesul și o să vizitați această expoziție, care mai are și alte surprize pentru dumneavoastră, pe care nu le-am enumerat, pentru a vă lăsa să le descoperiți singuri, atunci când veți păși pragul muzeului nostru.”

D-na dr. Camelia Patko a dat unele detalii suplimentare despre expoziția ”Plante de primăvară din herbarul muzeului” pentru Arad Obiectiv.

“Ierbarul muzeului are peste 4.000 de coli, iar în cadrul acestei expoziții de flori de primăvară sunt prezentate 49 de coli. Aceste coli sunt însoțite și de imagini color recente ale plantelor din natură. Acestel coli de ierbar au și un an scris pe ele, de exemplu aici este anul 1901. Acest ghiocel (Galanthus nivalis) este o plantă protejată, figurează în listele naționale privind ariile naționale protejate de pe teritoriul României. Dar sunt mai multe varietăți de ghiocei, care nu sunt plante protejate, aceștia se găsesc și la piață. Avem și planșe unde sunt trecute persoana care a recoltat planta și data la care a fost recoltată. Avem și brebenei, întâlniți și în Parcul Natural Lunca Mureșului. O altă plantă este Păștița, că tot suntem înainte de Sf. Paști. Avem și toporași, dintre care sunt unele specii mirositoare. Mai avem Brebenei, Anemone, Brândușe, Ceapa ciorii (Gagea lutea), Plămânărica (Pulmonaria officinalis) cu multiple proprietăți medicinale. Mai avem Piperul lupului, Untișorul (întâlnit și în parcul de lângă muzeu), Leurda, dar și banala Păpădie. Foarte frumoasă este și Urzica moartă când este înflorită, este un adevărat spectacol. Mai avem aici și Spânzul, o planta care înflorește foarte repede primăvara. Această plantă o întâlnim în pădurile din județul Arad, cu flori albe, verzi sau roșii. Vedeți că planșa din herbar are o dată incredibilă – 1859. Mâinile care au recoltat această planta nu mai există de mult timp.“

Expoziția ”Plante de primăvară din herbarul muzeului” este deschisă publicului în cadrul Muzeului de Științe ale Naturii în perioada 22 aprilie – 15 iunie 2024.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți