În lipsa derby-ul cu Poli, suporterii Bătrânei Doamne mai au însemnate ca meciuri cu statut special în calendar, cele contra echipelor din București, înfruntări în care arădenii au ținut mereu ca echipa lor să se prezinte într-un mod coerent cu mândria și orgoliul local al unei entități, UTA, care nu a acceptat niciodată să fie vreun vagon la locomotiva granzilor. Din păcate însă, de la an la an, antrenorii și jucătorii care se perindă pe la acest club înțeleg tot mai puțin din acest spirit de nesupunere în fața autorității, pe care Bătrâna Doamnă l-a avut mereu, ca urmare a pedigree-ului său nobiliar, incompatibil cu slujul în fața reprezentanților dictaturii proletariatului și ai hipercentralismului dâmbovițean. Astfel, meciurile cu FCSB de pe Arena Națională au devenit un coșmar anual, iar antrenorul Mircea Rednic, căruia unii mai că-i ridicau statuie în vară, a reușit „performanța“ să ne aducă la trei înfrângeri consecutivă pe terenul lui Dinamo în doar 8 luni, asta în condițiile în care „câinii“ nu mai sunt de mult forța de odinioară.
Cu cele două borne din calendar bifate în doliu, suporterii UTA-ei își leagă speranțele de meciul de astăzi din Giulești. Confruntările cu Rapid sunt poate cea mai sângerândă rană pe orgoliul utist, în condițiile în care, în contextul unei dușmănii aduse la paroxism de clinciurile verbale și nu numai, manifestate în ultima vreme, UTA nu a reușit nicio victorie în ultimii 5 ani, de când s-a reluat șirul duelurilor dintre cele două echipe, întrerupt de duhul falimentelor, care a bântuit ambele echipe în decada trecută. Victoria împotriva Rapidului a devenit pe cât de obsesivă, pe atât de dramatic scăpată printre degete în mai multe cazuri, ultimul chiar în tur, când între UTA și limanul succesului împotriva vișiniilor, s-au interpus neregulamentar Horia Mladinovici și Sebastian Colțescu.
Există speranțe totuși ca blestemul să se încheie mâine? Greu de spus. Rapidul e departe de a fi forța care sperau să fie suporterii lor la începutul sezonului, jocul scârțâie, inconstanța e la ea acasă. Totuși, dacă e să ne luăm după valoarea de piață pe care o dă transfermarkt, lotul gazdelor de astăzi este de două ori și jumătate mai valoros decât cel al oaspeților, lucru care de obicei contează, așa cum s-a întâmplat și etapa trecută, când tot pe teren propriu, echipa lui Șumundică n-a convins dar în cele din urmă a învins în partida cu Hermannstadt. Din păcate nici UTA impresionează mai deloc. Echipa lui Rednic este fragilă în defensivă în deplasare, iși creează foarte greu ocazii de gol, iar în rarele situații în care ajunge în fața porții adverse, lipsa de calitate la finalizare a jucătorilor de atac își spune cuvântul. De asemenea, actuala configurație a celor ce reprezintă astăzi UTA, nu dă pe-afară nici de determinare, spirit de luptă, spirit de grup, atribute obligatorii dacă vrei să reziști în condițiile atmosferei copleșitoare de pe Giulești. În acest context, un rezultat pozitiv mai în acord cu premisele ar fi o remiză dar, cum fotbalul este în esența lui generos cu surprizele, să lăsăm loc totuși și unei posibile victorii, în același timp neașteptate, dar totuși… atât de mult așteptată.
Și, parcă nu erau destule elemente în defavoarea echipei, UTA merge la București fără Iliev, Benga, Van Durmen, Mihai, Câmpanu, Dumiter (cu probleme medicale) plus Mabea (suspendat). Ce-i drept, dintre toți absenții, singurul jucător fundamental pentru prim 11 este Van Durmen, însă în condițiile în care Rednic îi are ca alternative pe, Hrezdac și Joao Pedro, n-ar trebui să fie o pierdere insurmontabilă, cel puțin pentru primul 11. Însă situația poate deveni problematică în cazul în care vreunul dintre cei doi trebuie înlocuit, așa cum același risc se manifestă și în centrul defensivei, acolo unde UTA stă în doar doi fundași centrali, Conte și Poulolo. Rapid are și ea absențele ei, cum ar fi Paul Iacob, Mathias Käit sau Diogo Mendes, la care s-ar putea adăuga și căpitanul Cristian Săpunaru, care a ieșit accidentat la pauza meciului cu Hermannstadt. Dar cum pe Săpunaru nici fanaticii suporteri giuleșteni nu-l mai văd ca pe un fotbalist indispensabil în primul 11, e de așteptat ca Marius Șumudică să nu aibă migrene din cauza indisponibilităților, mai ales dacă ne gândim câte variante și de ce calitate, are la dispoziție. Unii dintre acești jucători sunt chiar cei trei care sezonul trecut au contribuit la ultimele amintiri cu adevărat memorabile pe care suporterii utiști le mai au de la meciurile echipei, este vorba despre Rareș Pop și Claudiu Micovschi, plus într-o oarecare măsură chiar și Cătălin Vulturar. Dar, cum acestea sunt vremurile pe care le trăim în Arad, nu avem ce face decât să strângem din dinți și să acceptăm priveliștea celor trei îmbrăcând tricoul vișiniu al Rapidului în acest sezon.
Revenind la meci, să punctăm că, așa cum spune un clișeu din lumea fotbalului, „dreptatea va fi împărțită“ de Kovacs Szabolcs din Carei, arbitru cu care UTA încă nu a câștigat niciun meci dintre cele 8 în care l-a avut la centru. Însă tot cu „Kovacs cel mic“ la centru, UTA a scos în acest sezon o remiză in extremis în fața Oțelului Galați, grație unui penalty primit (pe drept, nu-i vorbă) în finalul respectivei partide. Iată și componența completă a brigăzii de oficiali:
Arbitru central: Kovacs Szabolcs (Carei)
Asistent 1: Vasile Marinescu (București)
Asistent 2: Cosmin Bojan (Târgu Mureș)
Arbitru de rezervă: Sorin Vădana (Cluj)
Arbitru VAR: Rareș Vidican (Satu Mare)
Asistent VAR: Marius Omuț (Satu Mare)
Observator arbitraj (FRF): Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea)
Observator organizare joc (LPF): Paul Cazan (București)
Rapid – UTA începe la ora 21:00 și va putea fi urmărită pe posturile Digi Sport 1 și Prima Sport 1. De asemenea, ca de obicei, publicația noastră va acoperi desfășurarea meciului în format live text.