Două proiecte de cercetare postdoctorale, câștigate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prin Institutul de Ştiinţe ale Vieţii „Aurel Ardelean”

Educație

Scris de Arad Obiectiv

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prin Institutul de Științe ale Vieţii „Aurel Ardelean”, a reuşit să câştige finanțarea pentru două proiecte de cercetare postdoctorale în domeniul Științelor Vieții Aplicate și Biotehnologii, în cadrul competiției lansate în anul 2021 de către UEFISCDI – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Proiectul cu titlul „Un nou sistem dual de micele polimerice inteligente încărcate cu paclitaxel și acid ursolic pentru tratamentul eficient al cancerului de sân” va fi implementat de postdoctorand dr. Hildegard Herman, sub coordonarea prof. dr.Anca Hermenean, în calitate de mentor. Micelele polimerice au capacitatea dovedită de a distribui în organism medicamente antitumorale cu solubilitate scăzută în apă și de a îmbunătăți stabilitatea acestora, cu scopul de a avea o penetrare mai bună și țintită, ceea ce duce la creșterea eficacității terapeutice a acestor medicamente. Deoarece paclitaxelul este un medicament antitumoral utilizat pe scară largă în oncologie, dar având o solubilitate scăzută, scopul acestei cercetări este a îmbunătăți solubilitatea acestuia, de a reduce chimiorezistența la administrare repetată, de a crește biodisponibilitatea și eficacitatea terapeutică a acestuia, dar şi de a diminua efectele adverse induse de chimioterapie. Pentru a obține un efect antitumoral sinergic, se va realiza încapsularea medicamentului împreună cu acidul ursolic, în micele polimerice inteligente.

Proiectul cu titlul „Un nou produs pe bază de extract gemoterapic de Secale cereale îmbogățit cu nanocomplexe de crisină/ciclodextrine destinat să inducă reversia fibrozei hepatice” va fi implementat de posdoctorand dr. Alina Ciceu, sub coordonarea prof. dr. Ferenc Fenyvesi de la Univ. Debrecen, Ungaria, în calitate de mentor. Acest proiect vizează dezvoltarea unui nou produs gemoterapic pe bază de secară (Secale cereale) în colaborare cu reputata companie in domeniul producției de produse gemoterapice SC PlantExtrakt SRL și cu aportul experimentat al dnei prof. dr. Olah Neli Kinga, din cadrul Facultății de Farmacie a Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. In cadrul Institutului de Științe ale Vietii „Aurel Ardelean” vor fi realizate cercetări avansate pentru validarea efectelor antifibrotice ale acestui produs. Acesta este primul studiu care analizează activitatea biologică a extractului de gemoterapic din rădăcină de secară în patologia ficatului. Pe baza experienței anterioare în cercetare, echipa de proiect şi-a propus să crească eficiența extractului prin adăugarea unei noi componente naturale – nanoparticule de crisină în ciclodextrine, pentru a obține o formulare adecvată a produsului fitofarmaceutic în vederea administrării pe cale orală și de a obține o eficiență mult mai mare în tratarea fibrozei hepatice.

Ne bucurăm de reușita celor două posdoctorande, formate ca cercetători în Şcoala Doctorală de Biologie a Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad și le urăm succes în cercetările pe care le vor întreprinde în cadrul acestor proiecte. Conducerea universității le va acorda întreg sprijinul tinerelor posdoctorande și mentorilor acestora în cercetările inovative și suntem convinși că rezultatele lor vor deschide noi oportunități terapeutice pentru terapia cancerului, respectiv tratarea bolilor cronice hepatice” – a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.