Documentul care ar trebui să stârnească interesul organelor de cercetare cu privire la închirierea ștrandului pentru „Festivalul Berii”

Sursă imagine: Captură video facebook.com/calinbibartarad

Știri Arad

Scris de Andrei Fuliaș

În urmă cu exact o săptămână, Arad Obiectiv scria despre organizarea evenimentului „Festivalul Berii” pe Ștrandul Neptun, respectiv despre dedesubturile organizării acestui eveniment. Articolul în cauză îl puteți citi cu un simplu click aici: „Festivalul Berii” – o afacere (și) cu bani publici, făcută cu dedicație? Cine a avut de câștigat sau de pierdut de pe urma evenimentului?

Scriam atunci că, pentru închirierea de către firmele familiei lui Călin Costea a unei bucăți din ștrand de la Recons, societatea care administrează zona de agrement, nu s-a respectat legea. Mai exact, nu s-a respectat Hotărârea nr. 653, din 28 noiembrie 2022 a Consiliului Local al Municipiului Arad, hotărâre care spunea cât se poate de clar că Tariful de utilizare a terenului pentru activități comerciale” este de 70 lei/mp/zi. Recons însă, condusă pe atunci de către Nicolae Mehelean, a decis să-i închirieze 984 de metri pătrați lui Costea cu suma de doar 1 leu/mp/zi. Adică de 70 de ori mai puțin, decât prevedea Hotărârea nr. 653/28.11.2022. Astfel, în loc să se plătească suma de 206.640 lei pentru cei 984 de metri pătrați, s-a plătit 2.952 lei. Am întrebat atunci, întrebăm și acum: cine răspunde pentru cei 203.688 lei lipsă?

Documentul care ar trebui să trezească procurorii

Între timp, în mâinile noastre a mai ajuns un document important, pe lângă cele publicate în articolul inițial. Este vorba despre un document extrem de important, un document care ne gândim că, în mod normal, ar trebui să stârnească interesul organelor de cercetare.

Este vorba despre Decizia nr. 18, din 11 mai 2023, a Consiliului de Administrație al SC Recons SA. Această Decizie conține 18 articole, adică hotărâri ale Consiliului de Administrație, lucruri pe care cei care fac parte din acest Consiliu le decid, iar conducerea Recons ar trebui să le respecte sau să le pună în aplicare. Ei bine, Articolul 2 din această Decizie face referire exact la „Festivalul Berii”. Acolo, la punctul 2 din Art. 2 se precizează cât se poate de clar faptul că „Se va încheia un contract de închiriere pentru suprafața pe care urmează să se desfășoare evenimentul Festivalul Berii 2023, cu respectarea HCLM Arad nr. 653 din 28 noiembrie 2022 privind stabilirea tarifelor aferente zonei de agrement Ștrandul Neptun Arad. Mai departe, la punctul 3 din Art. 2, se specifică la fel de clar faptul că „Chiria pentru suprafața pe care urmează să se desfășoare evenimentul Festivalul Berii 2023, respectiv 70 lei/mp/zi, se va achita în avans, înainte de desfășurarea evenimentului.

Repetăm, în cazul în care cineva nu a înțeles exact: Consiliul de Administrație al SC Recons SA a dat o Decizie prin care în teorie obliga conducerea societății să respecte legea și să închirieze spațiul de pe ștrand pentru „Festivalul Berii 2023” cu 70 de lei pentru fiecare metru pătrat, pe zi. Ce a făcut conducerea Recons? L-a închiriat cu un de 70 de ori mai puțin, adică cu 1 leu pentru fiecare metru pătrat, pe zi.

În final, reamintim faptul că, în acest moment, directorul Recons, Nicolae Mehelean, este în concediu și că, din informațiile noastre, în momentul în care va reveni din concediu va fi tras pe linie moartă, urmând să iasă la pensie. Nu știm dacă acest fapt are legătură cu tot ce s-a întâmplat în cazul organizării Festivalului Berii, dacă are legătură cu alte lucruri care pot să fie sau să nu fie în regulă, sau dacă e o pură coincindență. Însă noi avem îndoieli că ar fi doar o coincidență.

În continuare redăm partea esențială din documentul la care facem referire și care, în opinia noastră, ar trebui să trezească interesul autorităților pentru că, după cum vedem cu toții, nu doar că nu s-a respectat o Hotărâre de Consiliu Local, ci s-a trecut chiar și peste o Decizie a Consiliului de Administrație.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.