La patru zile distanță de eșecul de la Viena în fața Austriei, tricolorii s-au revanșat în fața propriilor suporteri și au învins în această seară pe Arena Națională reprezentativa Ciprului, cu scorul de 2-0. Ambele goluri au fost marcate în prima repriză și l-au avut ca protagonist pe jucătorul arădean Dennis Man, care în absența căpitanului Nicolae Stanciu a preluat tricoul cu numărul 10. În minutul 43 Man a scăpat pe contraatac și ajuns față în față cu portarul Mall, i-a pasat în lateral lui Tănase, care în fața porții goale a avut de îndeplinit o simplă formalitate. Apoi, în prelungirile primei reprize, la capătul unui frumos un-doi între Man și Drăguș, extrema dreaptă a Parmei a finalizat elegant la colțul lung.
România a mai avut și alte ocazii în această primă repriză dar portarul Mall a intervenit excelent pe rând în fața lui Tănase, Mihai Popescu, Man și din nou Tănase. La fel de adevărat este că în faza premergătoare golului care a deschis tabela, Horațiu Moldovan a parat providențial în poziție de unu la unu cu Correia. În repriza secundă echipa lui Lucescu a dominat și mai autoritar însă nu a mai reușit să își creeze ocazii clare de gol decât pe final, când Mall s-a mai remarcat o dată blocându-l pe Mitriță din drumul spre gol.
Utiștii i-au văzut la lucru pe Miculescu și Tzionis
În afara lui Dennis Man, care și-a pus decisiv amprenta pe rezultatul final, suporterii UTA-ei au mai putut urmări pe teren și evoluția unui alt fost fotbalist al echipei de suflet, dar și a unui jucător care îmbracă în acest moment tricoul Bătrânei Doamne. La fel ca în meciul cu Austria, David Miculescu l-a înlocuit pe Dennis Man în minutul 81, dar n-a reușit să aibă vreo ocazie de gol. Tot fără realizări a fost și actualul decar al UTA-ei, Marinos Tzionis, care a fost trimis în teren de antrenorul oaspeților în minutul 62, dar în afara unor acțiuni în cadrul cărora a punctat la impresia artistică, nu a reușit nimic notabil pentru echipa sa.
Din nou probleme cu arbitrajul
Probabil misiunea României ar fi fost mult mai ușoară dacă cel mai bun jucător al oaspeților, portarul Joel Mall, ar fi fost eliminat de centralul lituanian Donastas Rumsas. În minutul 38 Tănase a scăpat singur spre poartă, a ajuns înaintea cipriotului la minge, acesta a comis fault în situație iminentă de gol, însă chiar dacă a văzut nenumărate reluări pe ecranul VAR, arbitrul delegat de UEFA la acest meci nu a fost convins să acorde fault și eliminare. În prealabil, Rumsas avusese circumstanțe să elimine și un alt jucător al oaspeților, este vorba despre căpitanul Kastanos, care a avut o intervenție brutală asupra lui Șut, dar din camera VAR i s-a transmis că nu au existat circumstanțe pentru acordarea unui cartonaș roșu.
Este al treilea meci din aceste preliminarii în care naționala noastră are probleme cu arbitrajul. În meciul cu Bosnia jucat pe același stadion, batavul Danny Makkelie nu a acordat României un penalty evident, după care în partida de la Viena, antrenorul Mircea Lucescu a reclamat faptul că primul gol al gazdelor s-a marcat în urma unui aut executat neregulamentar.
Zidul galben rezistă la șocuri
În ciuda înfrângerii cu Austria suporterii României nu au dezarmat și au venit în număr foarte mare să își susțină favoriții. Au fost peste 40.000 de spectatori pe Arena Națională în această seară, printre ei remarcând foarte mulți copii. Chiar dacă atmosfera nu a fost din cale-afară de efervescentă, dat fiind adversarul mai modest, este remarcabil faptul că legătura renăscută la Euro 2024 dintre suporteri și echipa reprezentativă a României, rezistă iată și la primele momente delicate de după Campionatul European
România a câștigat prima dintre cele 5 finale
Înfrângerea cu Austria a făcut ca ecuația României să fie simplă: șansele de a câștiga grupa și de a se califica direct la Campionatul Mondial au devenit echivalente cu acumularea a maximului de puncte din cele 5 partide rămase de disputat. Prima a fost câștigată în această seară, dar urmează în toamnă alte 4, dintre care partidele cu Austria de la București și cu Bosnia din deplasare, sunt adevăratele încercări. În acest moment, situația nu arată deloc roz pentru echipa lui Mircea Lucescu. Tricolorii sunt pe locul 3 în grupă cu 6 puncte, la egalitate cu Austria și la 3 puncte în spatele Bosniei; însă naționala noastră are două meciuri în plus față de Austria și unul mai mult comparativ cu Bosnia.
Declarații:
Mircea Lucescu: „Echipa asta națională începe o nouă viață. Am obținut trei puncte, rămânem în cursă. Dacă jucăm de această manieră, ar trebui să câștigăm în Bosnia. Man s-a prezentat formidabil, și-a dorit foarte mult.“
Dennis Man: „În primul rând, personal înseamnă foarte mult, aveam nevoie de un astfel de meci, cu reușite, să prind încredere. Din păcate, sezonul s-a terminat, dar sper să-l încep bine pe următorul. Este foarte important, aveam foarte mare nevoie de victorie. Ne dă moral. Voiam să scoatem mai mult din primul meci, dar ăsta este fotbalul. Continuăm, privim spre viitor. Am primit o lovitură, nimic grav.“
Caseta tehnică
România – Austria 2-0 (0-0)
10 iunie 2025, București, Arena Națională
Au marcat: Tănase (43), Man (45+2)
Cartonașe galbene: Tănase / Kastanos
România: Moldovan – Rațiu (cpt), M. Popescu, Burcă (73. Ghiță), Sorescu – Șut, Chiricheș (56. M. Marin) – Man (82. Miculescu), Tănase (73. Alibec), Mihăilă (56. Mitriță) – Drăguș. Rezerve: Niță, Târnovanu – Crețu, Nedelcearu, Opruț, R. Marin, Screicu. Selecționer: Mircea Lucescu
Cipru: Mall – Satsias, Shelis, Laifis, Malekkidis – Costi (46. Charalampus), Kastanos (cpt), Kyriakou (81. Artymatas), Correia (62. Tzionis) – Loizou (46. Ilia), Kakoullis (46. Koutsakos). Rezerve: Demetriou, Michael – Pileas, Panagiotou, Shikkis, Sotiriou, Antoniou. Selecționer: Apostolos Mantzios
Arbitri (toți Lituania): Donatas Rumšas (central) – Aleksandr Radiuš, Dovydas Sužiedėlis (asistenți) – Robertas Valikonis (rezervă) – Donatas Šimenas, Orestas Abramavicius (arbitru / asistent VAR)