De Sf. Maria le dorim tuturor cititoarelor noastre „La mulți ani!”

Sursă imagine: Google

Național

Scris de T.F.

În fiecare an de 15 august se sărbătorește Sf. Maria. Sărbătoarea este cunoscută drept “Adormirea Maicii Domnului” și este cea mai mare sărbătoare creștină a verii. Sf. Maria este sărbătorită atât de ortodocși, cât și de catolici. Maria este unul dintre cele mai frumoase și mai populare nume românești.

În calendarul creștin, există mai multe sărbători dedicate Fecioarei Maria. Acestea sunt: Naşterea Maicii Domnului (numită popular “Sfânta Maria Mică” sau “Sânta Maria Mică”) pe 8 septembrie; Intrarea în Biserică a Maicii Domnului pe 21 noiembrie; Bunavestire pe 25 martie; și Adormirea Maicii Domnului (“Sfânta Maria Mare”) – 15 august.

Sf. Maria este foarte importantă pentru creștini și, de aceea, există peste tot în lume mănăstiri, biserici, locuri de pelerinaj și altare dedicate Sfintei Fecioare. În Europa cele mai cunoscute locuri sunt Lourdes (cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, situat în sud-vestul Franței) și Fatima în Portugalia, iar în România, mănăstirile Nicula și Maria Radna. Tot pe 15 august, de Sf. Maria este și Ziua Marinei Române, o sărbătoare civilă și militară. S-a aniversat pentru prima dată în 15 august 1902.

În România aproximativ 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sf. Maria. În jur de 1,8 milioane sunt femei, cele mai multe se numesc Maria (aproximativ 1,4 milioane), Mariana (în jur de 265 de mii) și Marinela, peste 50 de mii de femei. Datele provin de la Institutul Național de Statistică. Numele Maria este extrem de popular în toate țările vorbitoare de spaniolă, engleză și franceză. Un fapt inedit, aproximativ 33,3% din femeile din Bulgaria se numesc Maria!

Numele care își sărbătoresc azi onomastica sunt, printre altele: Maria, Marinela, Mariana, Meri, Mărioara, Marița, Măriuța, Mara, Marilena, Marina, Măriuca, Maricica, Mia, Mioara, dar și cei care se numesc Marian sau Marin.

Sfânta Maria – Fecioara Maria, este singurul nume de femeie care apare și în Coran. După Moise, Avram și Noe, Maria este persoana numită cel mai frecvent în Coran, mai des decât Mohamed și Isus. Numele Fecioarei Maria în religia islamică este Maryam. Coranul se referă la ea de șaptezeci de ori și o identifică în mod explicit ca fiind “cea cea mai mare dintre toate femeile”.

Numele Maria a fost purtat de regine (Maria Antoaneta (1755-1793), regină a Franței), împărătese (Maria Tereza (1717-1780), împărăteasă a Sfântului Imperiu German, regină a Ungariei), prințese, ducese, contese sau soții de regi și împărați.

Persoanele cu numele Maria emană bunătate, au tendința de a-i ocroti pe cei din jur și sunt spirituale. Maria are o personalitate aparte, este afectuoasă dar rezervată, își exprimă cu greu sentimentele dar consideră ca cea mai importantă este comunicarea. Este o persoana cerebrală, energică și sociabilă, uneori condusă de impulsivitate, dar cu cele mai bune intenții. Femeile cu numele Maria consideră familia foarte importantă, de aceea vor depune toate eforturile pentru a avea un partener și copii fericiți.

Cu ocazia zilei de Sf. Maria le dorim tuturor celor care își serbează onomastica „La mulți ani” din partea Arad Obiectiv!

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.