Echipa națională a României a fost învinsă în această seară, pe stadionul Ernst Happel, cu scorul de 2‑1 în fața Austriei, în runda a 3‑a a preliminariilor pentru Campionatul Mondial 2026. Austria a deschis scorul în minutul 42, prin Michael Gregoritsch, cu un șut de la șapte metri, după o fază la care portarul Horațiu Moldovan nu a putut interveni. În prima parte a reprizei secunde (min. 60), Marcel Sabitzer a majorat avantajul gazdelor cu un șut deviat de către Mihai Popescu. România a replicat doar în prelungirile meciului, printr-un gol al lui Florin Tănase cu capul în poartă execuția lui Andrei Rațiu în minutul 90+5. Câteva secunde mai târziu arbitrul a fluierat finalul partidei, iar echipa condusă de Mircea Lucescu nu a reușit să evite înfrângerea.
Schimbare „arădeană“ în minutul 78
Dennis Man a fost titular în primul 11 al tricolorilor dar, deși s-a zbătut destul de mult, inclusiv pe fază defensivă, nu a avut realizări notabile. În minutul 78 fotbalistul Parmei a fost înlocuit de un alt jucător format de UTA, este vorba despre David Miculescu, cel care cu această ocazie a debutat în echipa națională de seniori; a fost foarte aproape să o facă cu gol la prima atingere însă a reluat cu capul din plonjon în plasa laterală.
Scor blând față de jocul din teren
Meciul a fost dominat de austrieci în posesie și ocazii, însă intervențiile portarului Horațiu Moldovan au limitat proporțiile scorului. Austria a dictat ritmul jocului cu pressing avansat și superioritate în centru, controlând ambele reprize. Echipa României s-a arătat incapabilă în această seară să pună în practică jocul de pase dorit de antrenorul Mircea Lucescu. Incapacitatea de a jucat repede și în același timp corect tehnic mingile în condițiile unui pressing sufocant, a făcut ca tricolorii să iasă rar prin combinații din propria jumătate. Încercările de a alterna acest joc cu mingi lungi pe Bîrligea s-au dovedit și ele falimentare, în condițiile în care atacantul României a fost mereu izolat printre fundașii adverși. Naționala noastră a devenit periculoasă abia la scorul de 2-0, când amfitrionii au oprit din motoare. Deși atmosfera creată de „Zidul Galben” a fost electrizantă, iar presiunea României a crescut pe final, echipa lui Mircea Lucescu nu a putut răsturna rezultatul.
Atmosferă extraordinară creată de suporterii români
După ce toată ziua au făcut spectacol în centrul Vienei, miile de suporteri români îmbrăcați în galben au împânzit stadionul „Ernst Happel“, aceștia putând fi remarcați nu doar în sectorul suporterilor oaspeți ci și în celelalte zone ale stadionului. Susținătorii tricolorilor au cântat pe tot parcursul partidei și au fost chiar momente în care au dominat fondul sonor. Din păcate insistența grupului de ultrași reuniți sub numele „Uniți sub tricolor“ de a aprinde torțe și (conform relatărilor de la fața locului) de a recurge la scandări xenofobe la adresa Ungariei, s-ar putea să atragă după sine noi amenzi sau poate chiar mai mult, având în vedere caracterul arhi-recidivist al acestor manifestări.
Reacții după meci:
Mircea Lucescu: „Am întâlnit o echipă superioară, cu jucători care vin dintr-un campionat extrem de puternic. Au pus în teren vigoare, disponibilitate la efort, au câștigat majoritatea duelurilor individuale, au avut intervenții agresive. (…) Noi am compensat cu o bună organizare. Păcat că am primit gol în minutul 43. Am avut câteva contraatacuri din care puteam marca, dar nu am reușit să le concretizăm. (…) Eu sunt mulțumit de efortul băieților – atât au putut, atât au dat. Au ascultat ce le-am spus, au respectat indicațiile tactice, dar la un moment dat a intervenit diferența de capacitate fizică. I-ați văzut pe austrieci – foarte rapizi. Noi am ținut de minge, dar am fost lenți, iar ei au profitat. (…) Noi am trecut printr-un moment foarte greu – mulți jucători accidentați, reveniți fără o pregătire completă, unii au jucat foarte puțin la club și asta s-a văzut.“
Horațiu Moldovan: „Au fost două goluri banale: unul din aut și o deviere. Foarte mult ghinion. Ne gândim la ce urmează. Mai avem șanse matematice și ne jucăm șansa până la capăt. Cum am scos-o la capăt și în alte dăți, cred că avem un grup foarte unit, un antrenor foarte bun, cu mare experiență, și chiar cred că putem să o scoatem la capăt. (…) Ne pare rău pentru această înfrângere. Am simțit românii foarte aproape de noi și le mulțumesc pe această cale, ne-au aplaudat la final.“
Implicații pentru calificare
România rămâne cu 3 puncte după trei etape, iar șansele de calificare directă la Mondial s-au diminuat. Înfrângerea de la Viena complică planurile tricolorilor, care vor trebui să speculeze la maximum punctele puse în joc în următoarele etape. Următoarea partidă va fi marți, 10 iunie, pe Arena Națională, împotriva Ciprului.
Caseta tehnică
Austria – România 2‑1
Preliminarii CM 2026, Viena – 7 iunie 2025
Au marcat: Gregoritsch (42), Sabitzer (60) / Tănase (90+5)
Cartonașe galbene: Grillitsch / Stanciu
Austria: Pentz – Wimmer (60. Posch), Wober (69. Danso), Lienhart, Mwene – Laimer, Seiwald – R. Schmid (81. Grillitsch), Baumgartner (81. Schlager), Sabitzer (cpt) – Gregoritsch (60. Arnautovic). Rezerve: Lawal, N. Schmid – Honsak, Querfeld, Grull, Veratschning, Friedl. Antrenor: Ralph Rangnick
România: Moldovan – Rațiu, M. Popescu, Burcă, Bancu – R. Marin (60. Șut), Chiricheș, Stanciu (cpt) (84. Tănase) – Man (78. Miculescu), Bîrligea (78. Alibec), Drăguș (84. Mitriță). Rezerve: Niță, Târnovanu – Crețu, Ghiță, M. Marin, Screciu, Sorescu. Antrenor: Mircea Lucescu
Arbitri (toți din Italia): Maurizio Mariani (central) – Daniele Bindoni, Alberto Tegoni (asistenți) – Matteo Marchetti (rezervă) – Gianluca Aureliano (arbitru VAR), Rosario Abisso (asistent VAR)