sâmbătă, 14 decembrie, 2024

De la extaz la agonie! Oltenii ne lăsară cu buzele umflate. Noi gesturi și declarații sfidătoare la adresa suporterilor

Distribuie articolul

După metoda brevetată de politicieni de a rosti o minciună de nenumărate ori până ce lumea ajunge să o creadă, Mircea Rednic ne-a exasperat în ultima vreme, susținând la fiecare conferință de presă că echipa sa ar fi jucat bine în majoritatea meciurilor de pe teren propriu, singura problemă fiind ghinionul sau lipsa de atenție a unor jucători în faze cheie, erori care ar fi făcut ca UTA să piardă puncte nemeritate. Pentru oricine a văzut meciurile, e clar că afirmațiile antrenorului au fost o exagerare. Dintre cele șase meciuri (până la cel din această seară) încheiate cu alt rezultat fără victorie, singurul în care UTA a prestat un fotbal consistent a fost cel cu Rapid din prima etapă iar ghinionul poate fi invocat doar în partida cu Farul, când oaspeții au egalat în ultimul minut din penalty, scenariu repetat însă și invers în partida cu Oțelul.

Ei bine iată că după atâtea invocări ale ghinionului și a potrivnicei sorți, a venit și meciul la capătul căruia Puriul chiar poate aduce la masă, dintr-o anumită perspectivă, posibilul scenariu al unui rezultat nedrept. Timp de o repriză și jumătate UTA a făcut probabil cel mai bun meci din actualul sezon. În fața unei echipe superioare din punct de vedere al calității individuale a jucătorilor, echipa lui Rednic a arătat curaj, determinare, disciplină și chef de fotbal. Cu un mijloc tânăr și „de-al casei“, format din Denis Hrezdac și Cristi Mihai, UTA a recuperat multe baloane în zona de mijloc și a exploatat foarte bine spațiile lăsate de echipa adversă, ajungând ușor la poartă. Din păcate a speculat doar una dintre oportunitățile avute, oportunitate creată și finalizată de Andrej Fabry, care a făcut la rândul său cel mai bun meci din actualul campionat. În afara golului slovacul a mai avut o lovitură de cap și două șuturi care și-au ratat de puțin ținta. Pe lângă Fabry, Omondi, Costache, Mabea și Conte au fost la rândul lor aproape de gol însă au avut în față un portar Laurențiu Popescu, în zi de grație.

Din păcate unul dintre clișeele care au prostul obicei de a se materializa, este acela că în fața unei echipe mai bune nu îți poți permite să ratezi atâtea ocazii deoarece acestea se vor răzbuna. Nu-i vorbă, oaspeții au avut și ei porția lor consistentă de ocazii risipite, mai ales în prima repriză, când Lukic și Baiaram au ratat din niște poziții din care, spun fotbaliștii, „nu se ratează“. Până la urmă însă Universitatea a egalat într-un moment în care jocul nu-i era deloc favorabil, dar asta pentru că-și permite luxul de a avea în teren un jucător de calitatea lui Mitriță, care la jumătatea reprizei secunde a inventat o centrare fără răspuns și i-a pus lui Likic golul în vârful ghetei. Și cum la omul sărac (dar cheltuitor) nici boii nu trag, Hrezdac își uită un braț depărtat de corp la o fază petrecută în careu, mingea îl lovește în această parte anatomică destinată altui sport și Rareș Vidican i-a așezat mingea la punctul cu var lui Mitriță pentru golul de trei puncte.

Sigur că Mircea Rednic pare aparent îndrituit să aducă absențele ca circumstanță atenuantă. Și nu-i vorbă, măcar Van Durmen și Joao Pedro erau jucători de primul 11 sau măcar de prima rezervă. Pe de altă parte, nu putem să trecem cu vederea că antrenorul a introdus abia în minutul 90, la 8 minute după ce oaspeții au preluat conducerea, doi jucători care teoretic au fost aduși să-i fie utili UTA-ei azi și nu în viitor: Ghezali și Zsori. Vorbim despre fotbaliști formați, seniori și nu de niște tineri de perspectivă. Dacă ai încredere în ei, de ce îi introduci doar în minutul 90? Iar dacă nu ai, de ce i-ai adus la Arad? Este o întrebare care e recurentă vizavi de numeroși jucători din lotul echipei lui Rednic, întrebare pe care ne-o punem la fiecare meci, întrebare al cărui răspuns absent este una dintre cauzele care a îndepărtat galeria UTA-ei de pe stadion.

Iar un alt moment care a demonstrat că ultrașii au tot dreptul să semnaleze gravele probleme de raportare a echipei la suporteri, s-a petrecut după golul marcat de Fabry, când acesta a făcut către public clasicul semn al degetului apăsat pe buze, îndemnând arogant criticii la tăcere. Nu contestăm valoarea decarului Bătrânei Doamne, nici măcar faptul că de multe ori criticile la adresa lui au fost exagerate sau poate chiar neîntemeiate. Dar un jucător, oricât de bun ar fi, sau oricâtă dreptate ar avea într-un anume context, nu are dreptul de a sfida suporterii cu un asemenea gest lipsit de respect. Din păcate aceste atitudini zeflemitoare la adresa fanilor se înmulțesc, iar cei care populează vestiarul UTA-ei arată că nu sunt capabili să înțeleagă resorturile nemulțumirii suporterilor vizavi de ei.

Dar cum să fie echipa altfel, cum să se comporte jucătorii altfel, când la conferința de presă de după meci, Mircea Rednic micționează din nou pe suporteri și pe oraș anunțându-ne că „dacă vrea ne cumpără și echipa și stadionul, dar nu se merită“. Nivelul aroganței acestui individ a atins cote atât de grotești, încât nu am putea să o caracterizăm la adevărata ei dimensiune decât folosind, vorba unui personaj din fotbalul românesc, „cuvinte nedemne“. Tot ce putem spune, încercând cu greu să păstrăm un limbaj în acord cu educația noastră și a cititorilor noștri, e că dinspre vestiarul UTA-ei, duhoarea sfidării e deja pestilențială.

Revenind la meci și la deznodământul acestuia, Mircea Rednic ne tot repetă că echipa joacă bine, că suntem unde am fost și acum un an și că el se uită doar „în sus“. Între timp, după mai bine de un tur de campionat, UTA este la doar două puncte deasupra primului loc direct retrogradabil, iar antrenorul său este ocupat să analizeze critic calitatea jocului Naționalei lui Mircea Lucescu. Se vede că ruperea de realitate și nesimțirea nu caracterizează doar politicienii ci și pe unii oameni de fotbal cu metehne similare celor pe care votul de acum două zile i-a trimis la coșul de gunoi.

UTA – Universitatea Craiova 1-2 (1-0)
Superliga 2024-2025, Sezon regulat, Etapa 17
Luni 25 noiembrie 2024, ora 20:30
Arad, Arena „Francisc Neuman“

Au marcat: Fabry (18) / Lukic (68), Mitriță (82-pen)
Cartonașe galbene: Mabea, M. Rednic (pe bancă), Costache, Mihai / Bancu, Mitriță

UTA: Popa – Tsouka, Poulolo, Conte, Mabea – Hrezdac(85. Ze Pedro), Mihai – Costache (cpt) (90. Ghezali), Fabry, Omondi (67. Vuletich) – Kadiri (90. Zsori). Rezerve: Mitrovic – Râpă, Trif, Borcea, Țăroi, Dragoș, Cristea. Antrenor: Mircea Rednic

Univ. Craiova: Popescu – Lopez (75. Vlădoiu), Zajkov, Maldonado, Bancu – Mekvabishvili, Screciu (46. Cicâldău) – Paradela (46. Koljic), Mitriță, Baiaram (62. Barbu) – Lukic (75. Ivan). Rezerve: Lung – Ndong, Badelj, Oshima, Căpățînă, Houri, Bană. Antrenor: Constantin Gâlcă

Arbitru central: Rareș Vidican (Satu Mare)
Asistent 1: Mircea Orbuleț (București)
Asistent 2: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru de rezervă: Andrei Moroiță (Ploiești)
Arbitru VAR: Kovacs Szabolcs (Carei)
Asistent VAR: Marius Omuț (Satu Mare)
Observator arbitraj (FRF): Cristian Nica (Ploiești)
Observator organizare joc (LPF): Ioan Mărginean (Alba Iulia)

Posesie: 37%-63%
Goluri așteptate: 0,62-2,65
Șuturi: 17-14
Șuturi pe poartă: 6-5
Cornere: 5-1
Lovituri libere: 13-11
Poziții de ofsaid: 2-1

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți