„Ce frumoasă erai, și ce ochi visători,
Ca o floare de mai, ca un soare în zori.”
Sorin Dumitrache, volumul „Ce frumoasă erai”
„Femeia din inima mea” – un volum scris de Sorin Dumitrache, volum ce vibrează în versuri prin poemele sale de dragoste, un omagiu dedicat iubirii, un dar poetic, un prinos de recunoștință adus cuvintelor îndrăgostite de frumos, un volum al prieteniei, un volum ce trebuie citit sub semnul sărbătorii de Dragobete. Sărbătoarea de Dragobete este ziua în care celebrăm bucuria de a trăi, iubirea, primăvara, deoarece acolo unde există poezie, există și dragoste, iar acolo unde există dragoste, poezia există pur și simplu.
Dragobete este sărbătoarea iubirii la români, o sărbătoare cu o simbolistică bogată și multe tradiții foarte interesante. În tradiția populară se spune că Dragobete era un tânăr frumos care colinda satele și învăța fetele și băieții tainele dragostei. Dragobetele se sărbătorește în România în ziua de 24 februarie. Dragobetele este o sărbătoare mult mai veche decât „Valentine’s Day”
În mediul rural există o veche tradiție ca fetele și băieții care merg în pădure să culeagă flori, potrivit Wikipedia. Când se întorc acasă, tradiția spune că băieții alergau după fete pentru a le săruta. Dacă fetei îi plăcea băiatul, îl lăsa să o sărute. Există o vorbă în România care are mult sens în privința asta: „Dragobetele sărută fetele”. Frumoasă și prezentarea făcută de prof. Ioana Nistor, a zilei de Dragobete și tradițiilor legate de această zi.
Un prilej frumos pentru a marca străvechea zi de Dragobete a fost lansarea volumului de poeme de dragoste ce poartă titlul „Femeia din inima mea”, volum semnat de Sorin Dumitrache. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 24 februarie 2024, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi”. Evenimentul cultural a beneficiat de prezentarea volumului realizată de prof. univ. dr. Anton Ilica, moderator și inițiator al acțiunii fiind d-nul Aurel Usca.
Versuri frumoase, versuri de neuitat s-au împletit armonios cu frumosul muzical, printr-un recital susținut de tânăra arădeancă, Laura Cosma. De menționat numărul mare de participanți și faptul că d-nul Aurel Usca, amfitrionul evenimentului, a oferit fiecărei femei prezente la eveniment o floare și cartea „Femeia din inima mea”.
Dacă „poezia lui Sorin încântă”, iar „poemele sale emană o stare de fericire trăită cu sinceritate”, cu siguranță versurile beneficiază de „talentul său muzical, rafinat și proteic”, după cum afirmă Anton Ilica, în prefața volumului care „s-a ivit din îndemnul prietenului meu Aurel Usca”, după cum afirmă autorul, o prietenie culturală ce promovează valorile literare și frumusețea lirică. “Poemele sale emană o stare de fericire trăită cu intensitate” mai spune Anton Ilica despre poeziile lui Sorin Dumitrache. Superbă trimiterea făcută de d-nul Anton Ilica, în privința iubirii și dragostei, la Luceafărul lui Mihai Eminescu: “Reia-mi al nemuririi nimb/ Și focul din privire/ Iar pentru toate dă-mi în schimb/ o clipă de iubire.”
D-nul Aurel Usca a avut amabilitatea să ne de-a mai multe detalii despre această carte și despre sărbătoarea de Dragobete.
“Este în pericol Dragobete, feciorul nostru frumos care promovează dragostea și iubirea, patronal zilei îndrăgostiților, în fața ofensivei lui Valentin – Valentine’s Day?“ A fost întrebarea Arad Obiectiv pentru d-nul Aurel Usca.
“Eu sunt pentru varianta tradițională românească, tocmai de aceea am și organizat astăzi de Dragobete o întâlnire cu poezia de dragoste. Cu această ocazie l-am invitat la Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, și țin să mulțumesc pe această cale Bibliotecii Județene Arad pentru găzduire, pe poetul Sorin Dumitrache care își va prezenta cel mai recent volum de versuri – „Femeia din inima mea” – volum apărut la editura ieșeană Ștef în urmă cu două săptămâni. Cele 135 de poezii de dragoste sunt scrise în dulcele stil clasic, sunt pline de emoție și sensibilitate. Sunt sigur că aceste poezii vor avea un impact imediat asupra sufletului și minții cititorilor. Le recomand tuturor, dacă se ține cont de recomandarea mea, să-și bucure viața și ziua citind, și sunt sigur că efectele se vor vedea în timp.“
“Nu ar trebui să facem mai mult pentru a păstra și transmite mai departe aceste și inegalabile și frumoase tradiții?”
“Dragobetele este, din câte știu eu, o sărbătoare care în zona noastră nu a fost prezentă și ținută până acuma. A fost mai cunoscută în sudul țării dar și în alte zone din România, acolo se sărbătorea mai mult. Totuși acum s-a extins la nivel național și nu este un lucru deloc rău. În ceia ce mă privește pe mine, în calitate de simplu promotor cultural sau iubitor de frumos, fac tot ce îmi stă în putință să promovez tradiția, iar cea mai bună dovadă este manifestarea de azi.”
Primește admirația mea Aurele,cu recunoștință ,pentru dedicarea ta cu pasiune ,ca merit de a aduce înapoi români la valori culturale cu care viața lor și a celor din microsocietatea în care există să fie mai frumoasă !
A fost un răsfăț intelectual determinat de reușită ta ca moderator,organizator și finanțator,a poetului pentru fantezie în poiazie,a criticului de artă ,a profesoarei de muzică pentru îmbinarea spectacolului de muzică și poiezie și nu în ultimul rând a reprezentantei biblioteci ,care ne-a- reamintit povestea Dragobetelui.
Tuturor cred ca participanți putem să vă mulțumim și să vă urăm să izbutiți în continuare la noi evenimente !