marți, 17 iunie, 2025

De ce ne-a fost frică nu am scăpat: kosovarii au ieșit din nou de pe teren. Câștigă România la masa verde?

Distribuie articolul

În zilele premergătoare meciului România – Kosovo, FRF a lansat o adevărată campanie de convingere a publicului care urma să vină pe Arena Națională, de a se abține de la scandări politice, chiar și în scenariul unor provocări din partea oaspeților. România și Kosovo au deja un istoric bogat în ceea ce privește incidentele la meciurile disputate între ele, pe fondul faptului că România este unul dintre statele europene care încă nu au recunoscut independența statului Kosovo, dar și a tradiționalei prietenii dintre ultrașii români și cei sârbi. Atât în preliminariile Campionatului European cât și în această ediție a Ligii Națiunilor, echipa și suporterii României au avut parte de un tratament extrem de ostil în Kosovo, aici integrând inclusiv scandări xenofobe din partea publicului kosovar dar și brutalități din partea poliției locale la adresa fanilor tricolori. Dacă echipa României a preferat să replice pe teren, în schimb kosovarii au provocat un scandal imens la precedentul meci jucat pe Arena Națională, în preliminariile Euro, când datorită unui banner cu mesajul ”Kosovo is Serbia” au părăsit terenul de joc și au acceptat să reia partida abia după aproape o oră de întrerupere.

Scenariul s-a repetat într-o oarecare măsură aseară, cu mențiunea că de data aceasta publicul de pe Arena Națională, inclusiv grupul de ultrași care contestă vehement existența Kosovo și apartenența acestei naționale la UEFA, s-au abținut de la manifestări care să aibă repercusiuni asupra echipei. Nu au fost bannere sau scandări controversate, nu s-au aruncat cu torțe sau petarde în teren, toate acestea până în prelungirile meciului, când toată tensiunea a explodat la un conflict între Alibec și un adversar, pe care jucătorii oaspeți l-au amplificat intenționat pentru a irita publicul. Au urmat gesturi provocatoare, pe care cel puțin un jucător al oaspeților a fost surprins de imagini făcându-le către peluza unde se aflau ultrașii români. Aceștia au început să scandeze „Serbia! Serbia“, moment în care jucătorii kosovari au decis să părăsească terenul. Nici încercările jucătorilor români de a-i calma, nici solicitările arbitrului danez Morten Krogh și nici chiar rugămințile propriului selecționer, germanul Franco Foda, nu i-au înduplecat să revină pe teren, astfel că după o oră de așteptare, conform regulamentului, arbitrul a fluierat finalul meciului.

Cu partida suspendată înainte de încheierea timpului regulamentar, decizia în privința rezultatului final va aparține UEFA, care va judeca în special pe baza rapoartelor oficialilor partidei (observator UEFA, arbitru, alți delegați dacă e cazul). Dacă instituția va constata că echipa oaspete a părăsit terenul justificat, atunci Kosovo va câștiga partida la masa verde cu scorul de 3-0, în caz contrar victoria urmând să revină României, în același mod.

Ținând cont de ceea ce s-a întâmplat e foarte greu spre imposibil de crezut că ar putea exista alt deznodământ decât victoria României. Nu a existat niciun pericol pentru jucătorii adverși iar scandarea numelui altei țări nu are cum să fie considerată rasistă, astfel încât gestul de a părăsi terenul și refuzul de a relua jocul este complet nejustificată. Mai degrabă kosovarii au dat dovadă de un oportunism dincolo de orice limită acceptabilă, încercând ca prin acest tertip să câștige meciul la masa verde, lucru care i-ar avantaja în obiectivul lor de a câștiga grupa. La scorul de 0-0, când s-a produs incidentul, România era matematic câștigătoare a grupei. În schimb dacă tricolorii ar pierde meciul cu 0-3, practic cele două echipe s-ar afla la egalitate de puncte, iar cum primul criteriu de departajare, cel al meciurilor directe, ar fi anulat de faptul că s-ar înregistra aceleași scoruri în ambele meciuri (reamintim că România a câștigat cu 3-0 în Kosovo) s-ar ajunge la următorul criteriu de departajare, cel al golaverajului. La 3-0 scor final pentru Kosovo, aceștia ar avea golaverajul 12-4, iar România 11-5, situație care ar avantaja Kosovo. În acest context, dacă în ultimul meci al grupei Kosovo ar câștiga în Lituania (echipă care are 0 puncte în acest moment), ar termina pe primul loc, indiferent de rezultatul meciului România – Cipru de luni.

Cum spuneam, este greu de crezut că UEFA, analizând ceea ce s-a întâmplat, nu va ajunge la concluzia evidentă că echipa kosovară încearcă să obțină printr-un tertip grosier, o performanță la care prestația și rezultatele din teren nu-i dau dreptul. Însă pericolul pentru România poate veni sub forma unei posibile suspendări a terenului pentru unu sau mai multe meciuri. Având în vedere numeroasele probleme provocate în ultimii ani de ultrașii români pe stadioane, în special prin scandări xenofobe și prin folosirea de materiale pirotehnice, România este pasibilă de o astfel de pedeapsă la cea mai mică abatere. Dacă observatorul partidei a consemnat și atitudini ale publicului ieșite din sfera acceptabilă de către UEFA, există riscul ca naționala noastră să înceapă anul viitor preliminariile pentru Campionatul Mondial cu porțile închise.

Referitor la meci în sine, acesta a fost unul de luptă, încrâncenat, cu puține faze spectaculoase. România a părut că gestionează cu dificultate dubla variantă de a câștiga grupa (egal sau victorie), având o prestație destul de confuză, în timp ce oaspeții au fost mult mai hotărâți și mai deciși în ceea ce trebuiau să facă. Nicolae Stanciu a avut o bară în startul reprizei secunde în timp ce la poarta cealaltă Niță ne-a salvat în câteva rânduri cu intervențiile sale excepționale. Dennis Man a fost titular dar a fost înlocuit la mijlocul reprizei secunde, având o prestație destul de ștearsă.

România: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – R. Marin, M. Marin (76. Șut), Stanciu (46. Olaru) – Man (64. Alibec), Drăguș (89. I. Hagi), Mihăilă. Selecționer: Mircea Lucescu

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți