Au trecut și alegerile parlamentare din acest an și, aparent, doar trei dintre cei zece actuali parlamentari de Arad se vor regăsi și în următoarea legislatură. Fără dubii, câștigători la nivelul județului Arad sunt cei de la AUR, care au reușit să adune 42.420 (23,50 %) dintre voturile arădenilor, clasându-se astfel pe primul loc în preferințele celor prezenți la urne. Pe locul doi ca număr de voturi sunt cei de la PNL, care după votul din primul tur al alegerilor prezidențiale, au mai primit o „palmă” de la electorat, însă una ceva mai „blândă”. Liberalii au obținut 35.892 de voturi (19,88 %). Pe poziția a treia s-au aflat cei de la PSD, care au strâns 28.177 de voturi (15,61 %), dar despre care, când se va trage linie, vom putea afirma că sunt marii perdanți ai acestor alegeri parlamentare la nivel județean. Nici cei de la USR nu stau foarte bine, aceștia reușind să obțină mult sub scorul obținut la alegerile locale sau la primul tur al celor prezidențiale. Astfel, USR a primit votul a 16.306 (9,03 %) dintre arădenii prezenți la urne. UDMR, în schimb, a obținut aproape exact același număr de voturi obținut la alegerile locale la nivel de județ, dar ceva mai multe voturi decât la prezidențialele de săptămâna trecută. 12.850 (7,12 %) este numărul de voturi obținute de către UDMR. Surpriza vine de la Partidul SOS România, care a obținut 13.121 de voturi (7,27 %). Și Partidul Oamenilor Tineri (POT) a strâns 12.719 voturi (7,05 %) la Arad.
Cine vor fi parlamentarii de Arad
Ei bine, știm numărul de voturi, respectiv procentele obținute de fiecare partid la nivelul județului Arad, însă accederea în Parlamentul României este ceva mai complicată și mai complexă decât simpla numărătoare a voturilor. Știm bine că Aradul are o reprezentare de zece parlamentari, aceștia fiind trei senatori și șapte deputați. Un calcul simplu ne arată că, pentru a obține un loc de senator, un partid ar trebui să obțină cam 33% din numărul total de voturi, iar pentru un loc în Camera Deputaților, este nevoie de puțin peste 14,2% din totalul voturilor. Însă, cum spuneam, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Cum, spre exemplu, la Senat, niciun partid nu a întrunit pragul de 33% din totalul voturilor, toate cele trei locuri ajung la celebra „redistribuire”. Calculele la redistribuire nu sunt deloc simple, iar aici intervine și un alt factor, acela al poziția pe care o organizație județeană de partid o are într-un clasament intern în comparație cu celelalte organizații județene. Dacă am fi mers pe logica celor mai mari trei procente, atunci cei trei senatori ar trebui să fie de la AUR, PNL și PSD. Doar că este puțin probabil să fie așa. Conform calculelor noastre, AUR și PNL vor avea câte un senator, în vreme ce PSD nu va avea, iar asta pentru că, în comparație cu alte organizații PSD din țară, cea din Arad stă foarte slab. În consecință, este foarte probabil ca cel de-al treilea senator de Arad să meargă la USR. În consecință, cei care vor merge în Senat vor fi Teofil Parasca (AUR), Glad Varga (PNL) și Răzvan Anghel (USR).
În ceea ce privește Camera Deputaților, calculul este aproximativ la fel. Astfel, deputați de Arad urmează să fie Dan Artimon (AUR), Mihai Pascariu (AUR), Geanina Pistru (PNL), Răzvan Cadar (PNL), Mihai Fifor (PSD), Adrian Wiener (USR) și Vasile Nagy (SOS România).
Dacă este să ne uităm atent, doar patru dintre cei zece parlamentari din mandatul 2020-2024 se vor regăsi și în mandatul 2024-2028, însă nu în aceleași poziții. Glad Varga va fi din nou parlamentar, însă acesta a făcut trecerea de la Camera Deputaților, la Senat. Mihai Fifor este singurul „norocos” de la PSD Arad care își păstreză locul în Camera Deputaților. Adrian Wiener se poate considera și el norocos că a prins încă un mandat de deputat. Dar, poate contrar așteptărilor, Vasile Nagy a reușit, cum-necum, să lege două mandate de deputat, însă pe listele altor partide. În 2020, Nagy ajungea deputat pe listele AUR, iar astăzi acesta ajunge deputat pe listele SOS România, partid desprins din AUR și condus de Diana Șoșoacă.
În continuare puteți consulta rezultatele exacte, amănunțite, pentru Camera Deputaților și Senatul României: