Filarmonica Arad și Q Band au organizat joi seara un nou concert de colinde la Palatul Cultural din Arad. După succesul concertelor “Veste-am adus”, care au umplut sala Filarmonicii din Arad, doi ani consecutiv, Q Band și Filarmonica Arad, împreună cu invitații au organizat un nou spectacol de Sărbători, “Creștini, Crăciunul a sosit!” Și pentru acest concert toate biletele au fost vândute.
Cele mai îndrăgite melodii și colinde de Crăciun, românești și internaționale, orchestrate de Onișor Rodilă, au fost interpretate de artiștii de pe scenă, sub bagheta dirijorului Laurențiu Muntean. Soliștii Claudia Iuga și George Dancu, împreună cu invitații Geanina Giblak, Dragoș Moldovan, Mădălina Boroneanț, Zoltan Lovas, Alexandra Drăgan și Ioan Moțiu au avut alături vocile Grupului Coral “Procord”- dirijor Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean.
În primul rând a fost de remarcat prezența la pupitru, ca dirijor Filarmonicii din Arad, a dlui Laurențiu Muntean, managerul Filarmonicii de Stat din Arad. Alături de o parte a Filarmonicii de Stat din Arad a fost pe scenă și formația Q Band, cu soliștii Claudia Iuga și George Dancu, Q Band fiind una dintre cele mai apreciate formații arădene. Toate biletele pentru cele două concrete “Creștini, Crăciunul a sosit!” din 12 și 13 decembrie au fost vândute.
Au fost interpretate mai multe colinde românești și internaționale într-o manieră modernă, inedită. Au fost auzite printre altele colinzile: “Din an în an”, “Deschide ușa creștine”, “Doar odată-i Crăciunul”, “La Viflaim colo-n jos”, “Aseară pe-înserate”, “Din ceruri ninge alb”, “O ce veste minunată”, Zoriori de ziuă” sau “Veste-am adus”, colinzi românești, dar și “Jingle Bells”, “Angels We Hawe Heard on High”, “Merry Christmas Eweryone”, “Silent Night”, “Adeste Fideles”, “Santa Claus is coming to Town” sau “Have Yourself a Merry Little Christmas”, din repertoriul international.
Colindele sunt comoara sufletului celor care trăiesc și simt românește, ele sunt mai mult decât cântece, sunt o legătură caldă între trecut și viitor, o rugăciune cântată pentru un viitor mai bun. A mai lipsit doar ca iarna să-și cearnă fulgii de zăpadă ca-n basmele românești.
„O, ce veste minunată„. Este una dintre cele mai cunoscute colinde religioase românești, cu un mesaj de bucurie pentru toată lumea vestind nașterea Domnului. Este o colindă din inestimabilul tezaur folcloric romȃnesc, culeasă de muzicologul și folcloristul Dumitru Kiriac.
„Silent Night – Noapte tăcută„. Este unul dintre cele mai cunoscute cântece de Crăciun din lume. Versurile au fost scrise de preotul austriac Joseph Mohr în 1818, iar melodia a fost compusă de organistul Franz Xaver Gruber. Cântecul este o poveste simplă și emoționantă despre liniștea și frumusețea nașterii lui Iisus. Silent Night a devenit un simbol al păcii și unității, fiind tradus în peste 300 de limbi. Simplitatea liniei melodice și mesajul universal de pace și speranță au făcut ca Silent Night să fie inclus de UNESCO în Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Colindele românești sunt o parte esențială a tradițiilor de Crăciun, având rădăcini adânci în cultura populară și religioasă. Ele sunt o combinație fascinantă între ritualurile păgâne de celebrare a solstițiului de iarnă și influențe creștine aduse de sărbătoarea Nașterii Domnului sau Crăciunul. Prin frumusetea lor inegalabilă, prin farmecul arhaic și simplitatea exprimarii, colindele românești sunt ca niște icoane inestimabile venite din credința milenară stramosilor noștri creștini.
Atmosfera Crăciunului în România este magică, plină de tradiții, căldură sufletească și bucurie colectivă. Este un moment al reîntoarcerii la familie, al reconectării cu rădăcinile și al celebrării spirituale. Astăzi, colindele sunt mai mult decât o tradiție – ele sunt un moment de conectare cu rădăcinile și cu spiritul comunității. În mediul urban, acestea sunt adesea cântate în școli, biserici sau la evenimente publice, în timp ce încă păstrează farmecul autentic al obiceiurilor de odinioară.