Castelul Praga – cel mai mare castel antic din lume

Sursă imagine: © AradObiectiv

De Weekend

Scris de T.F.

Castelul din Praga, mai este numit Cetatea din Praga, este unul dintre cele mai impresionante monumente istorice din Europa, situată în partea de vest a orașului Praga, Republica Cehă. Este un complex imens de clădiri medievale, palate, biserici și grădini, care oferă o priveliște impresionantă asupra orașului. În acest articol vom vorbi despre istoria și importanța Cetății din Praga, cât și obiectivele turistice pe care le găzduiește.

Cea mai faimoasă priveliște din Praga este, fără îndoială, complexul monumental al Castelului Praga, situat deasupra râului Vltava. Din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sfântul Vitus (cel mai important punct de reper din oraș), Strada de Aur, Palatul Lobkowicz și biserica Sfântului Gheorghe. În castel a fost sediul regiilor cehi, au locuit aici împărații Imperiului Roman, președinții Cehoslovaciei precum si cei ai Republicii Cehe.

Bijuteriile coroanei, o importantă moștenire națională cehă sunt păstrate aici. Acestea sunt compuse din Coroana Regală a Sf. Wanceslas (din aur pur de 22 carate, decorată cu 30 smaralde, 1 rubin, 19 safire, 44 pietre spinel și 20 perle); Sceptrul Regal (din aur pur decorat cu 4 safire, 62 perle și 5 pietre spinel); Mărul Regal (realizat din aur de 18 carate, decorat cu perle, pietre spinel roșii și safire albastre); Pelerina Încoronării (făcută din mătase de lux numită ,,aur crin” și tivită cu blană de hermină, foarte rară și prețioasă). Se mai află aici și relicvele unor regi ai Boemiei, comori de artă, documente istorice sau relicve creștine.

Castelul Praga a fost construit în anul 870 de către Prințul Bořivoj și înglobează fiecare stil arhitectural al anilor ce s-au așternut peste acesta. Acesta este momentul în care a fost construită prima sa clădire cu ziduri, Biserica Fecioarei Maria. În urma acesteia, în prima jumătate a secolului al X-lea, au fost înființate Bazilica Sfântul Gheorghe și Bazilica Sfântul Vitus sub domnia lui Vratislaus I, duce de Boemia și a fiului său, Sfântul Venceslau, în prima jumătate a secolului al X-lea. În timpul perioadei de aur a Cetății, între secolele al XIV-lea și al XVI-lea, clădirile au fost extinse și au fost adăugate noi elemente arhitecturale. Printre cele mai notabile adăugiri din această perioadă se numără construcția catedralei Sfântul Vitus și a Palatului Regal.

Cetatea a fost extinsă și renovată de mai multe ori de-a lungul istoriei sale, sub conducerea regilor și împăraților cehi din mai multe motive. Diferiți conducători și o serie de războaie au fost cei mai mari contribuitori la schimbarea arhitecturii castelului de-a lungul timpului.

Vechiul Palat Regal, fondat în secolul al IX-lea, a fost reședința conducătorilor cehi. De-a lungul întregii istorii a existenței sale, clădirea a fost reconstruită și extinsă în mod repetat, astfel încât aspectul său interior și exterior este foarte eterogen. Încă din secolul al XVI-lea, în palat se află principalele instituții ale statului – trezoreria, tribunalele, camera de contabilitate, biroul, birourile funcționarilor și consilierilor. Astăzi, Palatul Regal găzduiește Muzeul Național al Boemiei și o serie de expoziții istorice.

Cetatea din Praga are multe obiective turistice importante. Printre cele mai populare se numără Catedrala Sfântul Vitus, care a fost construită în secolul al XIV-lea și care este una dintre cele mai mari și mai importante biserici gotice din Europa. În catedrală se află mormintele unor regi și împărați cehi, precum și Capela Sfântului Wenceslas, care găzduiește coroana regală a Boemiei.

Palatul impresionează prin măreția sa. Clădirea este formată din multe clădiri, camere și coridoare. Perla palatului este Sala Vladislav, situată la parter. În această încăpere spațioasă iese în evidență un tavan gotic format dintr-o boltă în evantai în formă de petale. Sala a fost destinată primirii oaspeților și sărbătorilor de încoronare. Aici președinții Republicii Cehe au depus jurământul. Grădinile Cetății din Praga sunt un alt loc popular pentru turiști.

Cetatea din Praga are peste 70.000 mp și este cu siguranță o atracție turistică impresionantă din toate punctele de vedere. Cetatea se află situat pe colina Hradcany, în zona veche a orașului Praga. Cetatea Praga este trecută în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai mare castel antic din lume – are o lungime de 570 de metri și o lățime medie de 130 de metri.

Castelul Praga este vizitat anual de peste 2 milioane de vizitatori. Aflat la aproximativ 720 km de Arad, Castelul Praga poate fi relativ ușor de vizitat și merită cu prisosință.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.