Castelul Neuschwanstein – probabil cel mai faimos din lume

Sursă imagine: via wikipedia.org

De Weekend

Scris de T.F.

Castelul Neuschwanstein, situat în sudul Germaniei la poalele Alpilor Bavariei și în apropierea orașului Füssen, este probabil cea mai mare atracție turistică a Germaniei. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume. Construit în secolul al XIX-lea, castelul Neuschwanstein a fost construit de regele Ludwig al II-lea al Bavariei și este un exemplu clasic al arhitecturii romantice.

Castelul Neuschwanstein a fost construit într-o perioadă în care castelele și cetățile nu mai erau necesare strategic. Construit între 1869 si 1886, castelul Neuschwanstein a fost proiectat de către arhitectul Christian Jank, iar Eduard Riedel și inginerul civil Georg von Dollmann au fost responsabili de execuție. Aceștia au creat o clădire inspirată de romantismul german și de poveștile populare. Construcția alungită are numeroase turnuri, turnulețe, frontoane, creneluri și sculpturi.

Aproximativ 1,5 milioane de blocuri de piatră au fost folosite în construcția castelului. Clădirea a fost construita pe ruinele unei cetăți medievale, dintr-o combinatie de ciment și bolovani, cu acoperișuri acoperite cu țiglă de ardezie. Castelul a fost construit din cele mai bune materiale de construcție disponibile la aceea vreme. Piatra pentru construcție a fost adusă din carierele din apropiere, în timp ce cărămida a fost produsă local. Piatra folosită pentru exteriorul castelului a fost lustruită pentru a oferi un aspect strălucitor, iar în interiorul său, majoritatea camerelor sunt decorate cu picturi murale, sculpturi și tapiserii. Statisticile pentru anii 1879 și 1880 arată utilizarea unor cantități imense de materiale de construcție: 465 tone de marmură de Salzburg, 1.550 tone de gresie, 400.000 de cărămizi și 2.050 de metri cubi de lemn pentru schele.

Designul castelului este unic și impresionant. Este alcătuit din trei niveluri și este decorat cu turnuri și bastioane, oferind o vedere panoramică asupra peisajului înconjurător. În plus, castelul are o sală de tron, o sală de bal, o sală de muzică și camere decorate în stil gotic și renascentist.

Scopul inițial al castelului Neuschwanstein a fost de a fi un refugiu privat pentru regele Ludwig al II-lea al Bavariei. De asemenea, castelul a fost proiectat pentru a fi un loc de întâlnire cu Richard Wagner, un compozitor german pe care regele îl admira foarte mult. De fapt, castelul este numit după personajul principal din opera lui Wagner, „Lohengrin”. Apartamentul regal se află la etajul trei al palatului, în aripa orientată spre est a palatului. Este compus din opt camere de zi și câteva camere mai mici.

Construcția castelului Neuschwanstein s-a dovedit cu mult peste bugetul inițial al lui Ludwig al II-lea, iar acesta a fost obligat să ia împrumuturi pentru a-și continua și termina proiectul. Costurile de construcție din Neuschwanstein s-au ridicat la 6.180.047 de mărci până la moartea regelui, estimarea inițială a fost de 3,2 milioane de mărci, potrivit Wikipedia. În cele din urmă, castelul a fost terminat în mare parte, dar Ludwig al II-lea a murit înainte să poată locui acolo.

Dupa moartea regelui Ludwig al II-lea, castelul Neuschwanstein a fost deschis publicului în 1886. Acum, castelul este în proprietatea familiilor Wittelsbach, însă este deschis pentru vizitatori și nu mai este folosit ca locuință. În prezent, castelul este administrat de către guvernul bavarez și este o atracție turistică foarte importantă, cu aproximativ 1,5 milioane de vizitatori anual.

În ceea ce privește operele de artă aflate în castel, acestea includ picturi și sculpturi care ilustrează legende și povești populare germane. Printre cele mai importante opere de artă se numară picturile realizate de August von Kreling, care ilustrează povestea lui Tristan și Isolda. Una dintre cele mai impresionante opere de artă din castel este Sala Tronului, care este decorată cu scene care provin din poveștile cavalerilor germani, ale lui Parsifal și ale lui Lohengrin. Altă atracție populară este camera de dormit a lui Ludwig al II-lea, care este decorată într-un stil romantic și medieval, fiind o sursă de inspirație pentru Disney la crearea castelului din Parcul Disneyland.

Castelul Neuschwanstein este evaluat la aproximativ 200 de milioane de dolari, însă este imposibil să se estimeze cu exactitate valoarea sa datorită valorii sale istorice și culturale. În plus, castelul a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1987, ceea ce îi conferă o valoare inestimabilă.

Castelul Neuschwanstein a fost folosit ca decor și a apărut în mai multe filme, inclusiv în „Chitty Chitty Bang Bang” din 1968 și „The Great Escape” din 1963 cu Steve McQueen în rolul principal. Castelul a fost, de asemenea, sursa de inspirație pentru designul Castelului Magic din Disneyland. Dacă de obicei despre o bijuterie se spune că este o mică bijuterie, Castelul Neuschwanstein este o mare bijuterie.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.