Castelul Moszna, unul dintre cele mai pitorești castele din Polonia

Sursă imagine: tourism-pl-cz.eu

De Weekend

Scris de T.F.

Castelul Moszna, situat în Polonia, este una dintre cele mai remarcabile construcții arhitecturale ale Poloniei. Cu o istorie bogată și un design uluitor, acest castel impresionează vizitatorii din întreaga lume. Castelul Moszna este un exemplu impresionant al arhitecturii eclectice.

Cele 99 de turnuri și turnulețe ale castelului emană un farmec regal și un aer de mister. Fațada sa complexă, cu elemente neogotice și neo-renascentiste, este înfrumusețată de detalii fine și sculpturi elaborate. Câteva dintre cele mai impresionante caracteristici arhitecturale includ Sala Balului, cu tavan înalt și vitralii colorate, și Sala de Muzică, cu un interior bogat decorat în stil baroc.

Grădinile care înconjoară castelul sunt la fel de frumoase și au o varietate de elemente, inclusiv alei cu arbori secolari, sculpturi și iazuri. În ansamblu, Castelul Moszna oferă o priveliște spectaculoasă și un sentiment de reverie pentru cei care îl vizitează, reprezentând o bijuterie arhitecturală a Poloniei și o fereastră către epoci trecute de splendoare și opulență.

În 1866, Hubert Gustav von Tiele-Winckler, fondatorul familiei Tiele-Winckler, a achiziționat proprietatea, inclusiv satul Moschen și întregul parc, potrivit Wikipedia. În parc a fost ridicat un monument fondatorului familiei. După moartea sa, fiul său Franz Hubert von Tiele-Winckler a moștenit averea și a primit titlul de conte de la împăratul german în 1895. Castelul Moszna a fost construit în secolul al XVIII-lea, între anii 1900 și 1914, în timpul perioadei de dezvoltare rapidă a Poloniei. El a fost comandat de contele Hubert von Tiele-Winckler, un om de afaceri și filantrop local, care a dorit să creeze o reședință impunătoare și un simbol al bogăției și influenței sale.

Castelul este format din trei părți, fiecare cu propriul caracter și stil. Partea mijlocie și cea mai veche a castelului a fost construită în stil baroc. Castelul în sine include și marele parc adiacent. Este unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din voievodatul (județul) Opole. Complexul amintește mai mult de un parc peisagistic. Nu are granițe, ceea ce creează o legătură directă cu pădurile și câmpurile învecinate.

Castelul este situat în satul Moszna, în apropiere de orașul Opole din sud-vestul Poloniei. Scopul inițial al castelului era acela de a servi ca reședință proprie pentru familia von Tiele-Winckler și ca centru cultural și social pentru comunitatea locală. Construcția castelului a durat aproape 15 ani, de la 1900 la 1914. Acesta a fost construit în principal din cărămidă, iar arhitectura sa este un amestec impresionant de stiluri, inclusiv neogotic, neo-renascentist și baroc. Castelul are 365 de camere și 99 de turnuri și turnulețe, ceea ce îl face unul dintre cele mai complexe și pitorești castele din Europa.

Castelul nu a fost niciodată o reședință imperială sau regală. A fost, în schimb, o reședință nobiliară și o expresie a opulenței și gustului artistic al familiilor von Tiele-Winckler. Castelul a fost vizitat de două ori de împăratul german Wilhelm al II-lea. Participarea sa la vânătoare în timpul șederii sale la castel a fost documentată într-o cronică scrisă de mână în 1911, precum și în anul următor.

Castelul Moszna este considerat o comoară a arhitecturii și istoriei poloneze. Cu toate acestea, el nu face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Dar castelul este protejat ca monument istoric și este una dintre cele mai cunoscute și vizitate atracții turistice din Polonia. În prezent, Castelul Moszna este deschis pentru vizitatori și este o destinație turistică populară. Aici, turiștii pot explora castelele și grădinile sale frumoase, precum și să admire arhitectura arhitecturală a frumusețea locului. De asemenea, castelul găzduiește diverse evenimente culturale și expoziții temporare, inclusiv concerte, expoziții de artă și târguri medievale.

Interiorul Castelului Moszna este impresionant și bogat decorat. Vizitatorii pot admira o colecție diversificată de mobilier istoric, obiecte de artă, tapițerii și lucrări de artă. Castelul găzduiește, de asemenea, o colecție impresionantă de cărți rare în biblioteca sa.

Castelul Moszna primește un număr semnificativ de vizitatori în fiecare an, cu cifre care variază în funcție de sezon și de evenimente speciale organizate aici. El este o atracție deosebită de populară pentru turiști care doresc să exploreze patrimoniul istoric și artistic al Poloniei.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.