vineri, 20 iunie, 2025

Cartea „Eterna Fată: Francesca Meneghin și sindicatul liber” lansată la Arad

Distribuie articolul

Vineri, 6 iunie 2025, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a organizat în sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, lansarea volumului „Eterna Fată: Francesca Meneghin și sindicatul liber”. Volumul este semnat de Mauro Pitteri și Roberto Sperandio și apărut în anul 2024 la Editura Mirador din Arad. Evenimentul s-a desfășura sub înaltul patronaj al Ambasadei Italiei în România și a fost onorat de prezența E.S. Alfredo Durante Mangoni, Ambasador al Italiei la București.

Coautor al acestui volum este Excelența sa Dr. Cav. Roberto Sperandio, Consul Onorific al Italiei în Arad. Roberto Sperandio a împărtășit detalii despre procesul de documentare al cărții, cercetările și sursele care au stat la baza reconstituirii vieții și activității Francescăi Meneghin, o personalitate emblematică în mișcările sindicale, politice și sociale din Italia.

Au fost prezenți personalități ale Aradului, printre care amintim: Mihai Pașca, Prefectul Județului Arad; Călin Bibarț, Primarul orașului Arad; Teodor Cilan, rector al Universităţii Aurel Vlaicu din Arad; dr. Doru Sinaci; dr. Lavinia Betea, dar și alți invitați. Amfitrionul evenimentului a fost Prof. Drd. Ioana Nistor de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Cartea „Eterna Fată: Francesca Meneghin și sindicatul liber” este de fapt portretul unei luptătoare. Este povestea unei femei care a schimbat regulile jocului, devenind o figură centrală în evoluția socială și economică a orașului Vittorio Veneto: Francesca Meneghin. Activă încă din 1943, ca tânăr om de legătură în mișcarea de Rezistență, Francesca Meneghin s-a remarcat printr-un angajament neabătut pe plan sindical, politic, social și administrativ.

Cartea reunește mărturii – inclusiv autobiografice – documente de arhivă care contribuie la reconstituirea detaliată a evoluției sociale și economice a orașului Vittorio Veneto, o comună din provincia Treviso, regiunea Veneto din Italia, de la perioada fascistă până la sfârșitul anilor ’90. Prin prisma activității sale sindicale, politice, sociale și administrative, Francesca Meneghin se remarcă ca fiind una dintre primele femei-manager din structurile sindicale, iar volumul aduce în prim-plan episoade-cheie, inclusiv disputele din anii ’60 privind incompatibilitatea dintre funcțiile sindicale și cele politice, în special în zona Treviso. Materialul iconografic de excepție, constând în numeroase imagini inedite, completează documentele istorice și a oferă cititorului o experiență vizuală de neuitat.

Volumul a fost prezentat de prof. univ. dr. Lavinia Betea și dr. Doru Sinaci, care au evidenția contribuția esențială a „eternei fete” în mișcarea sindicală italiană, subliniind impactul pe care activitatea sa l-a avut asupra transformărilor sociale și a drepturilor muncii. Din Italia, coautorul Mauro Pitteri a avut o intervenție online, în cadrul căreia a expus procesul de documentare și rațiunile care au stat la baza realizării volumului. Totodată, chiar Francesca Meneghin, la onorabila vârstă de 97 de ani, a adresa publicului arădean un mesaj privind lupta, solidaritatea și importanța memoriei colective, având în mână cartea „Eterna Fată: Francesca Meneghin și sindicatul liber”.

Femeia era foarte bună pentru muncă, dar bărbații erau întotdeauna la conducere. Francesca considera că este profund nedrept faptul că femeile sunt private de dreptul de a alege ce să facă cu viața lor. În perioada imediat postbelică, a văzut fete și băieți exploatați cu cruzime și apoi când au devenit adulți, soți și mame, asupriți chiar și în cadrul familiilor lor, lipsiți de drepturi și deseori forțați să emigreze. Principala ei bătălie sindicală a fost pentru egalitatea de salariu”, am citat un pasaj scris de Mauro Pitteri, aflat în introducerea cărții „Eterna Fată: Francesca Meneghin și sindicatul liber”.

A fost o emoționantă întâlnire cu istoria vie, unde memoria, curajul și solidaritatea a căpătat chipul unei femei care a lăsat urme adânci în conștiința socială: „eterna fată”, Francesca Meneghin.

Excelența sa Dr. Cav. Roberto Sperandio, Consul Onorific al Italiei în Arad a declarat pentru Arad Obiectiv: “În Italia, Francesca trebuia să aducă la discuții muncitorul și proprietarul firmei. Patronul firmei era văzut atunci ca o persoană care putea face orice în firmă. Francesca a căutat să facă o înțelegere între cei doi prin sindicatul pe care ea la înființat, înainte ca alte sindicate din Italia să fie înființate. Atunci ea a fost primul și singurul conducător de sindicat din Italia, iar prin credința ei creștină a făcut o enormă muncă de a împăca muncitorii cu proprietarul firmei. Cartea „Eterna Fată: Francesca Meneghin și sindicatul liber” a apărut prima dată în România, dar va fi tradusă în scurt timp și în limba italiană. Sunt de 35 de ani în România, am venit în 2 octombrie 1989, înainte de de revoluție. Până acum am mai scris doar cărți de psihologie, este prima care de acest fel. În mod sigur vor mai veni și alte cărți în limba română, dar și în italiană.“

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți