Campioni mondiali la robotică, arădenii de la Delta Force au fost în vizită la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Educație Tech

Scris de Arad Obiectiv

Membrii echipei arădene campioană mondială la robotică Delta Force s-au aflat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde au fost primiți de domnul ministrul Sebastian Burduja. Tinerii campioni mondiali, alături de mentorii lor, i-au prezentat ministrului parcursul pe care l-au avut în anul competițional 2021-2022, finalizat cu câștigarea titlului mondial la Houston, în Statele Unite ale Americii, într-un campionat în care au concurat 160 de echipe din peste 50 de țări.

Ministrul a fost extrem de încântat de performanțele elevilor arădeni, dar și de modul în care s-a lucrat la construcția și programarea robotului câștigător. „Am dezvoltat diferite strategii de lucru, pentru a primi cât mai multe puncte și pentru a folosi cât mai eficient spațiul. Am inovat o serie de mecanisme: șinele extinse, șasiul de tip mecanum, diferit de cel tradițional, fiecare roată cu un set de role, situate la un unghi de 45 de grade, angrenate individual de câte 4 motoare. Vectorii creați de aceste rolere se anulau și atunci puteam să facem mișcări de rotire a robotului în față, în spate sau pe loc. Un lucru unic pentru sistemul de roți mecanum este că puteam facem și mișcări stânga-dreapta”, a explicat Octavian Botoșan, căpitanul echipei.

„Misiunea diviziei de programare, pe lângă controlarea eficientă a robotului este aceea de a oferi o experiență optimă operatorilor. În primele 30 de secunde din meci – meciul durează 2 minute și 30 de secunde – avem o perioadă de autonomie, în care robotul funcționează doar pe date primite de la senzori, de exemplu senzorii de distanță, pe laterale și în față și pe codurile pe care le scriem cei de la programare. Avem senzori și pe partea de jos a robotului. Roțile sunt prinse pe senzori. Dacă știm raza roților știm câtă distanță au parcurs. De acolo, prin ecuații matematice, ne putem da seama unde este robotul în teren, atâta timp cât cunoaștem poziția inițială a robotului”, a explicat Raul Floare, coordonatorul diviziei de programare.

Elevii și ministrul au discutat și despre greutățile din spatele succesului, despre faptul că toate aceste activități se desfășoară după terminarea orelor de curs, necesitând timp suplimentar alocat pentru performanță. Aspectele financiare au fost și ele analizate, echipa subliniind rolul extrem de important al companiei Aptiv, fără de care performanțele lor nu ar fi fost posibile, din cauza lipsei fondurilor. „Vă vom sprijini cu mare drag, sunteți unul dintre momentele de vârf ale României. Știu ce greu este să vă descurcați financiar, în condițiile în care fiecare etapă a construcției robotului implică tot felul de costuri. Am inițiat un program din partea Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, program care se numește Henry Coandă, aflat în avizare interministerială. Acoperim costurile echipelor românești care primesc drepturi de participare la competițiile internaționale, până la valoarea de 100.000 de lei. Veți putea aplica, în anul acesta competițional, pentru a primi aceste fonduri și nu doar atât, vă vom pune în legătură și cu institutele de cercetare, pentru a avea o continuitate”, a declarat ministrul.

Absolvent al prestigioaselor Universități Stanford și Harvard, Sebastian Burduja le-a urat succes membrilor echipei, subliniind că au în CV un titlu pe care nimeni nu îl va putea lua vreodată, care a meritat toată munca și implicarea, o carte de vizită pe care o vor purta toată viața, oriunde îi va duce pașii.

„Nu vă lăsați descurajați, pentru că, prin exemple ca voi, va fi mai bine pentru societate”, a spus ministrul.

La finalul întâlnirii, ministrul le-a propus tinerilor o  vizită la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI.

***

Membrii echipei care au adus trofeul mondial la Arad sunt: Dragoș-Botoșan Octavian – căpitan, Pero Aida, Rus Robert, Măcean Sebastian, Georgescu Cătălin, Lucaci Briana, Ozarchevici Mihai, Floarea Raul, Albotă Adrian, Micle Radu, Feher Daria.

Mentori: Botoșan Corina, Feher Florin-Mihai

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.