luni, 9 septembrie, 2024

Café-Concert & Film Dessert – o serată simfonică pentru suflete romantice la Filarmonica Arad

Distribuie articolul

Filarmonica din Arad nu a putut să lase să treacă sărbătoarea Sfântului Valentin, fără să ne invite la o serată simfonică cu teme idilice, cu aluri și tente boeme, partituri nostalgice, încărcate de amintirile veacului trecut, precum valsurile sau tangourile legendarului Georges Boulanger, și nici nu am putut să ne imaginăm romantismul timpului pe care îl trăim, fără marile teme de dragoste din muzica de film.

Georges Boulanger, pe numele său real George Pantazi, s-a născut la Tulcea, România, în 1893. A fost un cunoscut violonist, dirijor și compozitor român, de etnie romă, un nume de rezonanță în muzica ușoară și de café-concert. Cea mai mare parte a activității sale muzicale și-a desfășurat-o peste hotare. Boulanger a devenit cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în lumea muzicii de divertisment din prima jumătate a secolului al XX-lea, a fost unul dintre cei care au pus bazele muzicii de „café-concert-chantant” în lume.

Iubirea, cu bucuriile, tristețile sau capriciile ei, surprinsă atât de subtil în autografe de ieri și de azi, ne-a oferit motivele cele mai plauzibile pentru seara de 15 februarie 2024. Aceasta a fost dedicată de Filarmonica din Arad celor care agreează discreția ambientalului sonor, descoperită în șarmantele partituri café-concert, dar și celor care se lasă furați de magia marelui ecran și de amplitudinea coloanelor sonore, care îi însoțesc poveștile.

Café-Concert & Film Dessert a fost o serată simfonică pentru suflete romantice! O dedicație pentru cei care iubesc și sărbătoresc… Dirijorul Alexandru Ilie și solistul Florin Gherghel au încântat audiența care a umplut sala până la refuz, biletele au fost sold-out, cu:

  • Georges Boulanger: Pour toi, Quand je suis content, La Zingarella, Flageolett-Walzer, Nuit orientale, Hora, Danse Roumaine, Nuit étoilée, Pizzicato-Walzer în aranjamente pentru vioară și orchestră de cameră de Sabin Păutza
  • Teme de dragoste din muzica de film: The Phantom of the Opera, Titanic, Scent of a Woman, Romeo and Juliet, The Godfather, dar și alte melodii celebre din filme.

Alexandru Ilie, dirijorul din această seară, s-a născut la București și a manifesta încă de mic interes și talent pentru muzică. A urmat studiile la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București timp de12 ani. A continuat la Universitatea Națională de Muzică din București, absolvind în 2013.

În prezent Alexandru Ilie este dirijor permanent la două dintre cele mai prestigioase instituții muzicale din București: Opera Comică pentru Copii și Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Florin Gherghel a studiat vioara la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” la clasa profesoarei Cristina Brad. A absolvit Conservatorul de Muzică din  Oradea în 2006. Florin Gherghel a fost membru al Operei Naționale din Timișoara pe parcursul stagiunii 2005 – 2006. Violonistul este începând din septembrie 2006 angajat al Filarmonicii din Arad, iar din toamna anului 2016, concert-maestrul orchestrei simfonice.

George Boulanger și-a început cariera muzicală ca viorist, dar și-a găsit pasiunea adevărată în dirijat și compus. El a devenit un dirijor de renume, condus numeroase orchestre și a colaborat cu artiști celebri ai vremii. Cu toate acestea, a devenit cu adevărat popular pentru creațiile sale muzicale, în special pentru compozițiile sale vibrante și pasionale. George Boulanger a adus contribuții semnificative la dezvoltarea muzicii ușoare și a fost recunoscut pentru abilitatea sa de a transmite emoții puternice prin intermediul compozițiilor sale. Moartea sa în 1958 a fost o pierdere pentru lumea muzicală, dar moștenirea sa rămâne vie prin lucrările sale atemporale.

Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Georges Boulanger este „La Zingarella – Țiganca„. Această piesă captează atmosfera vibrantă a muzicii țigănești și îmbină elemente de pasiune și melancolie într-un mod inconfundabil. Ritmurile rapide și armoniile bogate fac din „La Zingarella” o experiență auditivă captivantă.

Nuit étoilée – Noapte înstelată” este o altă creație notabilă a lui Boulanger. Această compoziție este o călătorie muzicală sub clar de lună, în care sunetele delicate ale orchestrei creează o imagine sonoră a unei nopți în care stelele străluces puternic. Armoniile romantice și melodiile înglobate fac din această lucrare o bijuterie în repertoriul lui Boulanger.

Nino Rota – “The Godfather – Nașul”. Este unul dintre cele mai mari filme realizate vreodată. Filmul a avut coloana sonoră semnată de Nino Rota, unul dintre cei mai importanți compozitori de muzică de film. Extrem de cunoscut datorită colaborărilor cu Frederico Fellini, Luchino Visconti sau Franco Zeffirelli, Nino Rota semnează în 1972 coloana sonoră a filmului “The Godfather”, regizat de Francis Ford Coppola. Componentă considerabilă a succesului de care s-a bucurat filmul, partitura lui Nino Rota surprinde emoții, personaje și atmosfere ilustrative pentru lumea italiană, dar și americană, în care își trăiește povestea mafiotul Corleone.

Andrew Lloyd Webber – “The Phantom of the Opera”. Fantoma de la operă este povestea unui personaj mascat care trăiește în catacombele Operei din Paris. Fantoma se îndrăgostește de o tânără căreia vrea să-i cultive talentul și să îi construiască o carieră. Andrew Lloyd Webber a prezentat partitura acestui musical “The Phantom of the Opera” în premieră la 9 octombrie 1986 la His Majesty’s Theatre din Londra. Peste doi an, în ianuarie 1988, cucerește America, devenind cel mai longeviv spectacol din istoria Brodway-ului. “The Phantom of the Opera” este considerată una dintre cele mai de succes partituri de divertisment din toate timpurile.

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți