luni, 17 iunie, 2024

Arădenii sunt invitați la Festivalul Baloanelor Zburătoare, în Banatul sârbesc

Distribuie articolul

Arădenii sunt invitați în acest weekend la Kikinda, în Banatul sârbesc, unde are loc cea de-a două ediție a Festivalului Baloanelor cu aer cald. Ei se pot bucură de o experiență unică în viață: să admire fie din balon panorama orașului Kikinda și a împrejurimilor bănățene, sau de la sol, spectacolul înălțării baloanelor.

Evenimentul ține trei zile, de vineri până duminică. Are loc la Staro Jezero- Iazul Vechi, un loc de agreement plin de verdeață aflat la câteva sute de metri de centrul Kikindei.

La acest festival, în acest an, vor fi prezente echipe din patru țări: România, Serbia, Ungaria și Slovenia. Nouă baloane vor efectua fiecare câte două zboruri pe zi. Zborurile cu balonul vor avea loc la primele ore ale dimineții, în jurul orelor 5:00-6:30, și ale serii, începând cu 19:00. Toate activitățile vor depinde de condițiile meteo și sunt oferite gratuit. Organizatorii, Primăria Kikinda și Biroul de Turism Kikinda, dedică cu prioritate o parte din zborurile cu balonul premianților la olimpiade mondiale și la educație din școlile generale, liceu și profesionale din oraș. Pentru copiii cu vârstele între 5 și 14 ani baloanele se vor ridică la câțiva metri de sol (lifting) între orele 19:00 și 20:00 pentru a se bucura și ei de această experiență.

Punctul culminant va fi ‘’Strălucirea noctură’’ – ‘’NIGHT GLOW’’, în premieră la Kikinda. După lăsarea serii, și vineri, și sâmbătă, după ora 20:00, baloanele cu aer cald se vor înalta în văzduh, oferind un spectacol inedit de lumină.

Organizatorii țin să menționeze că toate zborurile cu balonul și toate activitățile vor depinde de condițiile meteo favorabile.

‘’Banatul sârbesc devine o mică Cappadocia în acest weekend, aici are loc Festivalul baloaneloer cu aer cald. De altfel, Kikinda este o destinație de weekend pentru români și are multe atracții turistice pentru familii, de la plimbarea pe cea mai verde stradă din Serbia unde se pot face poze instagramabile, la Muzeul Național din centru unde se află scheletul mamutului Kika, la terasele și restaurantele cu specific bănățean și sârbesc. De asemenea, pot fi vizitate Muzeul sculpturilor de teracotă – Terra și Moara Suvaca, singura moară acționată de cai din Banatul istoric păstrată și până astăzi, pe locul unde a fost construită în 1899. Clădirea Primăriei, din vremea Imperiului, este poate cea mai frumoasă clădire din oraș, aproape de ea, se pot vizita cele două biserici: ortodoxă și romano-catolică. Un loc pe care îl recomand este Magazinul de suveniruri locale, aflat tot în centru, sub administrația Primăriei și a Biroului de Turism, după părerea mea cel mai fumos magazin de amintiri cu branduri locale din toată această parte a Banatului și Voivodinei”, spune Romana Rista, diplomat culinar și promotor al culturii multietnice și sârbești.

Localitatea Kikinda se află în Serbia, la aproximativ 10 km de granița cu România, iar cel mai ușor acces se poate face pe la Vama Lunga, județul Timiș. Din Arad și până la Kikinda faceți în jur de o oră și jumătate, cu mașina.

Distribuie articolul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți