„Arad, mon amour” – Expoziție de artă plastică la Biblioteca Județeană Arad

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Azi la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, în parteneriat cu Asociația „Ion Andreescu” Arad, a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică „Arad, mon amour”. Evenimentul a avut loc în Grădina de Lectură a Bibliotecii „Alexandru D. Xenopol” Arad în prezența unui numeros public. Manifestarea a fost organizată pentru a marca Zilele Aradului, în desfășurare în această perioadă.

Expoziția, găzduită în cadrul unui spațiu cultural inedit – Artoteca Bibliotecii arădene, își propune să prezinte iubitorilor de frumos, multiple viziuni artistice inspirate din dragostea autorilor față de orașul Arad. Aceasta a fost exprimată prin lucrări de artă plastică, realizate pe pânză, carton pânzat, în stiluri și tehnici la liberă alegere: acuarelă, ulei pe pânză, tehnica mozaicului în semințe, prelucrare digitală, precum și artă fotografică.

Pentru fiecare din artiștii arădeni, artele plastice reprezintă o pasiune, un mijloc de exprimare al inspirației, al universului interior, al muncii și talentului ce aduce cu sine și expresivitatea artistică. Preocuparea de a crea artă în timpul liber oferă un plus de valoare oricărei creații artistice. În general ceea ce este creat din pasiune, atrage, convinge și fascinează iubitorul de frumos.

În deschidere au vorbit despre expoziție prof. Ioana Nistor de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, cu mai multe date despre Arad și legătura expoziției cu sărbătoarea Aradului și Daniela-Adriana Kovacs, președintele asociației “Ion Andreescu” Arad. A participat cu exponate și Flory Takacs, șoția regretatului Mihai Takacs.

Au expus lucrări, printre alții: Alina Patroiu, Ana Istrate, Attila Csillag, Cati Hălmăgeanu, Daniela Kovats, Elena Gheorghieș, Estera Kertész, Ferenc Kurunczi, Mihai Takacs †, Amalia Stana, László Melics, Liliana Șerbănescu, Maria Lucan, Mircea Boran, Pavel Jurik, Rodica Pungea, Rozalia Buză și Zsolt Kolumban.

Lucrările de artă plastică, artă fotografică și prelucrare digitală au reprezentat diferite clădiri și zone foarte cunoscute din Arad. Amintim printre altele, Primăria Arad; Palatul Bohus; Palatul Cenad; Gara Arad; Teatrul Clasic ”Ioan Slavici”; Poarta cu Păuni; Piața ”Sfântul Petru și Pavel”; Catedrala ”Sfânta Treime”; Turnul de Apă; Cazinoul din Arad; Piața Catedralei; Strada Mețianu dar și peisaje surprinse pe Râul Mureș.

Poate ar fi interesantă pentru arădeni, dar și pentru cei care vizitează orașul, o expoziție permanentă cu fotografii care să scoată în evidență clădirile și arhitectura Aradului? Am pus această întrebare lui Mircea Octavian Boran, președintele Asociației Foto Club Arad. “Da, o întrebare foarte bună. Avem în vedere o astfel de expoziție, dar când se poate. Poate aici la Bibliotecă, poate la sala Clio. Ar fi foarte interesantă, pentru că prima asociație foto s-a înființat în 1906 în Arad. Ar fi interesant să fie chiar pe malul Mureșului, eventual de dimensiuni mai mari, cu fotografii cu Aradul vechi, poate cu fotografii puse pe aceeași planșă, o fotografie cu o clădire veche și una cu ea restaurată. Dar, pentru acest lucru mai trebuie să fie de acord și autoritățile locale, nu depinde numai de noi. Am vrea o expoziție cu anumite detalii arhitectonice din Arad, nu neapărat cu o clădire în ansamblu. Micile detalii, lucruri pe care oamenii nu le observă imediat, dar care sunt foarte frumoase. Curți interioare, casa scărilor, vitralii, porți, clanțele de la porți. Avem lucruri extraordinar de frumoase și trecem pe lângă ele fără să le observăm. Deci, vrem, încercăm, vorbim cu mai mute persoane, dar autoritățile locale trebuie să se implice și ele. Deci da, vrem să facem ceva deosebit.”

Iubitorii de artă pot vizita expoziția de artă plastică „Arad, mon amour” în perioada 22 august – 03 septembrie 2023, în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. Lucrările sunt expuse în cadrul spațiului cultural de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.