Android 11 – ce este nou și ce trebuie să știți despre noul sistem de operare

Android 11 – ce este nou

Sursă imagine: via siamphone.com

Tech

Scris de T.F.

Android 11 este deja disponibil în versiune beta pe smartphone-urile Goole Pixel și o mână de alte smartphone-uri. Sistemul de operare Android 11 aduce o mulțime de funcții noi, inclusiv capturi de ecran video native, un sistem de permisii unice și un mod automat de noapte.

Android 11 este următoarea versiune a sistemului de operare mobil – a doua care va fi făcută publică doar prin numărul versiunii sale. Pe plan intern la Google, sistemul păstrează încă un nume de bomboane, de vreme ce inginerii îl numesc afectuos „Red Velvet Cake”.

Google tocmai a pus online cea de-a doua versiune beta de Android 11. Lansarea versiunii finale va avea loc în septembrie, probabil pe 8 septembrie 2020, în același timp cu lansarea seriei Google Pixel 5. Google a discutat deja despre principalele caracteristici noi ale sistemului de operare Android 11 cu mai mulți dezvoltatori. Cele mai importante funcții noi care privesc în principal utilizatorii Android le prezentăm pe scurt mai jos.

Accesul la geolocalizare doar cu permisiunea utilizatorului. Ca și iOS 13, Android 11 implementează un sistem de permisiuni unice. Utilizatorii vor putea alege să partajeze locația lor geografică cu o aplicație terță o singură dată. Data viitoare când aplicația va dori să vă colecteze locația, va trebui să vă solicite din nou permisiunea. Aceeași poveste este valabilă și pentru accesarea camerei sau a microfonului telefonului. În mod similar, Play Store va permite aplicațiilor să solicite acces la locația dvs. doar dacă este necesar „să-și îndeplinească funcția principală”. Google are deja restricții similare pentru aplicațiile care colectează mesaje text și istoricul apelurilor.

Permisii restrictive extinse la alte resurse. Un alt punct important referitor la permisiuni, permisiuni restrictive, care permit accesul la o resursă numai atunci când aplicația este activă (în prim plan), va fi extins. În Android 10, acestea au vizat doar accesul la locație. În Android 11, acestea vor fi, de asemenea, compatibile cu senzorii foto (inclusiv camera selfie) și cu microfoanele. Scopul este de a preveni orice colectare neautorizată de informații.

Într-o perspectivă conexă, Google a introdus o nouă opțiune mai inteligentă de gestionare a permisiunilor în previzualizarea dezvoltatorilor Android 11. O nouă modificare permite ca Android 11 să revoce automat permisiunile pentru aplicațiile pe care nu le utilizați, pentru a vă proteja datele personale și pentru a spori securitatea smartphone-ului.

O altă restricție pe care compania Google o explică prin dorința de a proteja confidențialitatea utilizatorului este să te oblige să folosești aplicația pentru camera implicită în Android 11. Utilizatorii nu vor mai putea opta pentru aplicația de cameră la alegere, când vor să facă o fotografie sau un videoclip, dintr-o aplicație terță parte.

Android 11 se adaptează la noile tipuri de ecran. Conform PhonAndroid, cu Android 11, Google își adaptează sistemul de operare mobil la noile modele de ecran apărute pe piață. Este vorba despre ecrane cu gaură sau ecrane foarte curbate (Waterfall Display). Google oferă o interfață de programare care face posibilă exploatarea caracteristicilor specifice ale acestor ecrane. Concret, viitoarele aplicații Android vor fi mai bine optimizate pentru ecrane de acest fel.

După lansarea primelor smartphone-uri cu ecrane pliabile (Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X și Motorola Razr), această versiune a Android va suporta în mod original noile sale formate de ecran și dispozitive care își schimbă manevrabilitatea. Android 11 va putea detecta dacă balamaua este deschisă și închisă, precum și unghiul de deschidere pentru a adapta interfața în funcție de utilizarea prevăzută de producător.

Rata mare de actualizare. O altă caracteristică nouă, acceptată de Android, este rata mare de actualizare. Viitorul sistem de operare Android 11 va fi prima versiune compatibilă nativ cu ecrane de 90 Hz și 120 Hz, adică panouri care se actualizează de 90 sau 120 de ori pe secundă.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.