Castelul Regal Wawel – reședința regilor polonezi

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

De Weekend

Scris de T.F.

Cracovia este al doilea oraș ca mărime al Poloniei și are locuri uimitoare care atrag vizitatorii. Clădirile cu arhitectură diversă și multele site-uri incluse în patrimonial Mondial UNESCO, fac din Cracovia o atracție pentru turiști. Acum avem în vedere Castelul Regal Wawel. Castelul în sine este situat pe dealul pitoresc Wawel, care găzduiește și Catedrala gotică Wawel din secolul al XIV-lea. Ambele clădiri sunt cele mai importante site-uri din punct de vedere istoric și cultural din Polonia. Catedrala gotică Wawel deține moaștele Sfântului Stanislau și se află chiar lângă Castelul Regal.

Catedrala Wawel este locul de încoronare al regilor Poloniei dar și locul în care își dorm somnul de veci regi, regine, eroi naționali, poeți și președinți ai Poloniei. Doar patru din cei 45 de regi ai Poloniei nu se află aici. Interiorul este dominat de mausoleul Sfântului Stanislav, datând din 1630 – considerat ocrotitorul Poloniei.

Castelul Wawel este unul dintre cele mai importante și mai frumoase monumente din Polonia, cu o istorie care datează din secolul la X-lea. Construcția Castelului Regal Wawel a început în secolul al XIV-lea și a fost finalizată în secolul al XVI-lea. Acesta a fost construit în stil gotic și a fost ulterior extins și modificat în timpul Renașterii și barocului. La construirea Castelului regal s-a apelat la arhitecți din întreaga Europa, precum și la artiști apreciați ai acelor vremuri.

Materialele folosite în construcție includ piatră, cărămidă, lemn și alte materiale de construcție tradiționale. Mai multe dintre elementele arhitecturale ale Castelului Regal Wawel au fost influențate de stilurile gotice și renascentist. În timp castelul a fost modificat și extins de mai mulți regi polonezi, precum și de arhitecți și artiști celebri.

Castelul a fost locuit de regii polonezi și familiile lor până în secolul al XVII-lea, când reședința regală a fost mutată la Varșovia. În timpul celei de-a doua conflagrații mondiale, castelul a suferit daune serioase și a fost restaurat după război. În prezent, Castelul Regal Wawel găzduiește Muzeul Național al Poloniei și este deschis pentru vizitare publicului. Este al 22-lea cel mai vizitat muzeu de artă din lume. Muzeul ocupă o suprafață de 7.040 m² și are 71 de săli de expoziție. Majoritatea sălilor sunt decorate în stil renascentist și baroc, dar există încăperi reconstruite în stil clasicist.

Înființat în 1930, muzeul cuprinde zece departamente curatoriale responsabile cu colecțiile de picturi, inclusiv o colecție importantă de picturi renascentiste italiene, imprimeuri, sculpturi, textile, printre care colecția de tapiserii Sigismund II Augustus, arme și armuri, ceramică, porțelan Meissen și mobilier de epocă, potrivit Wikipedia. Tot aici se află şi o bogată colecţie de carte veche, acte şi pergamente. Tezaurul Coroanei păstrează, în afară de sabia de încoronare, un pocal din aur, ce a aparţinut regelui Cazimir cel Mare.

De secole, reședința regilor Poloniei și simbolul statului polonez, Castelul Regal Wawel este acum unul dintre cele mai importante muzee de artă din Polonia. În prezent, Castelul Regal Wawel este deschis pentru turism și include mai multe obiective turistice, cum ar fi Catedrala Wawel, Turnul Sigismund și Armureria Regală.

Valoarea actuală a Castelului Regal Wawel este greu de estimat, deoarece clădirile și colecțiile interioare sunt o valoare istorică și culturală inestimabilă. În plus, castelul a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1978, ceea ce îi conferă și o importanță protecție specială. Castelul primește anual peste un milion de vizitatori, atât din Polonia, cât și din întreaga lume, fiind unul dintre cele mai populare atracții turistice din Polonia și din Europa.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.