vineri, 11 octombrie, 2024

“Mult e dulce și frumoasă…” – 31 august este Ziua Limbii Române

Distribuie articolul

Limba noastră-i o comoară…” – „Limba noastră” – Alexei Mateevici

Ziua Limbii Române este sărbătorită anual pe 31 august și este dedicată celebrării limbii române, a culturii și identității naționale. Legea 53/2013 din martie 2013 a instituit această zi dedicată Limbii Române. Ziua Limbii Române se sărbătorește și în Republica Moldova la aceeași dată. În Moldova, fostă și viitoare provincie a României, la 31 august 1989 limba română a redevenit limbă oficială și de atunci se sărbătorește această zi în fiecare an.

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită oficial pentru prima dată în România în 2013, în urma unei legi adoptate de Parlamentul României. Această dată a fost aleasă deoarece coincide cu sărbătoarea similară din Republica Moldova, unde Ziua Limbii Române este sărbătorită din 1990. În Moldova, această zi este cunoscută ca „Limba Noastră”.

Legea 53/2013 prevede că Ziua Limbii Române să fie sărbătorită de către autoritățile publice din România și de către reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, potrivit Historia.

Limba română este o limbă romanică, parte a familiei limbilor indo-europene, și are la bază limba latină. După cucerirea Daciei de către romani în 106 d.Hr., limba latină a început să fie folosită de populația locală. În timp, aceasta s-a dezvoltat și a evoluat în ceea ce numim astăzi limba română. Influențele slave, turcești, grecești, și altele s-au adăugat limbii latine, dând naștere unei limbi cu adevărat unice.

Limba este forma cea mai înaltă, cea mai deplină în care se poate exprima sufletul acelui popor”. – Nicolae Iorga

Pe lângă România și Republica Moldova, Ziua Limbii Române este sărbătorită în comunitățile românești din întreaga lume, inclusiv în țări precum Italia, Spania, Franța, Canada, și Statele Unite. În aceste comunități, ambasadele și consulatele României organizează evenimente culturale, lecturi, și activități care promovează limba și cultura română.

Limba Română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, după spaniolă, portugheză, franceză și italiană, fiind vorbită în toată lumea de peste 28 de milioane de persoane, dintre care mai mult de 24 de milioane o au ca limbă maternă. Limba română mai este vorbită în provincia Voivodina din Serbia, pe Muntele Athos, în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia, Israel (peste 5% din populație este reprezentată de vorbitori de limba română) sau Polonia.

În Italia și Spania sunt cele mai mari comunități românești din afara granițelor României. Statele Unite și Canada, au de asemenea, comunități active de români care promovează limba și cultura. Franța, Germania, Regatul Unit, Portugalia, Australia, sunt alte câteva țări unde sunt comunități importante de români. Limba Română este recunoscută ca limbă minoritară și în alte state, cum ar fi Ucraina, Serbia, Ungaria și Bulgaria, unde există comunități istorice de români.

Aproximativ 40% din cuvintele din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană. Sunt trei cuvinte în Limba Română care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină” și „colind”. Limba Română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos.

Limba Română e singura limbă romanică care a supraviețuit în părțile acestea ale Europei. Rămâne un mister cum de s-a întâmplat așa, în condițiile în care pe-aici au trecut valuri peste valuri de barbari, cu ale lor limbi slavice (din estul Eurasiei) sau uralice (din nordul Eurasiei).

Potrivit președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, Limba Română este între primele 8 limbi ale lumii. Ultima ediție a „Marelui Dicționar al Limbii Române” cuprinde 170.000 de cuvinte. Asta-n condițiile în care autorii au lăsat de-o parte diminutivele, numai acestea însumând peste 30.000.

Ziua Limbii Române este un moment de reflecție asupra importanței și frumuseții limbii române, precum și asupra unității culturale dintre românii de pretutindeni. La mulți ani Limbii Române!

A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numește, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viața se trăiește.” (Nichita Stănescu)

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți