Ziua Națională a României, sărbătorită cu fast la Arad. La mulți ani, România! –  La mulți ani, români!

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Național Știri Arad

Scris de T.F.

Ziua Națională a României se sărbătorește la data de 1 decembrie, începând cu anul 1990. Ziua de 1 decembrie a fost proclamată ca Ziua Națională a României prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Ziua Națională a României marchează evenimentul istoric al Marii Uniri de la 1918, când principatele istorice românești (Moldova și Țara Românească) s-au unit cu Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul, care făceau parte anterior din Imperiul Austro-Ungar. Această unire a dus la formarea statului național unitar român.

Ziua de 1 Decembrie semnifică împlinirea dezideratului de libertate, unitate și demnitate naţională al mai multor generații de români, croit prin idealuri, sacrificii și tenacitate. Sărbătorirea Zilei Naționale are o încărcătură specială pentru toți românii, întrucât România aniversează unirea provinciilor românești într-un singur stat democratic. Marea Unire din 1918 a marcat pentru vecie destinul poporului român, a desăvârșit procesul formării statului-națiune România.

Ziua Națională a României este mai mult decât o simplă sărbătoare calendaristică. Este o celebrare a istoriei, identității și unității naționale, un prilej de a reflecta asupra drumului parcurs în trecut și de a privi cu încredere spre viitor având în vedere valorile fundamentale ale democrației, libertății și independenței.

Ziua Națională a României a fost între 1861-1866 ziua de 24 Ianuarie. Între 1869-1947 Ziua națională a României a fost sărbătorită în 10 Mai, zi ce a coincis cu Ziua Regalității. Această zi a marcat trei momente importante din istoria României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Apoi, după instaurarea regimului comunist, 1948-1989, Ziua Națională a fost sărbătorită în 23 August. Ziua de 1 decembrie a fost proclamată ca Ziua Națională a României prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990.

“Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care au am văzut-o întreagă, a cărei soartă am împărtăşit-o atâţia ani, al cărei vis strămoşesc l-am visat şi eu, şi mi-a fost îngăduit să-l văd împlinit. Fii veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre alte naţiuni, fii cinstită, iubită şi pricepută”, spunea Regina Maria (29 octombrie 1875 – 18 iulie 1938) în scrisoarea pe care a adresat-o ţării şi poporului român.

„Am ajuns să iubesc România pentru frumusețea sa unică și neatinsă. O iubesc pentru mozaicul său fascinant de peisaje și de comunități rurale, fiecare cu obiceiurile lor diferite. România are o biodiversitate uimitor de bogată a unui mediu rural care este cu adevărat un tezaur european și internațional.”(Regele Charles al III-lea – Rege al Regatului Unit)

„Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român!” Alexandru Vlahuţă

Ziua Naţională a României este marcată an de an în special prin parade militare. Cele mai impresionante au loc la București și la Alba Iulia. În același timp și în alte orașe mari din România sunt organizate parade militare și ceremonii de depuneri de coroane la monumentele eroilor.

Scurte ceremonii militare și depuneri de coroane au avut loc și la Arad, la cimitirul Eternitatea la mormintele celor trei corifei arădeni ai Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Dr. Vasile Suciu. De asemenea, la Crucea Eroilor din parcul “Mihai Eminescu” au fost depuse coroane de flori.

La ambele manifestări a fost prezentat onorul și salutul drapelului de luptă, intonat Imnul Național al României și s-a ținut o slujbă de pomenire a corifeilor Marii Uniri, oficiată de reprezentanți ai Arhiepiscopiei Aradului. De asemenea, în ambele locații au fost ținute scurte alocuțiuni de către reprezentații autorităților locale.

După încheierea ceremoniei din Parcul „Mihai Eminescu”, a avut loc pe Bulevardul Revoluției o paradă militară la care au participat: Batalionul 191 Infanterie Colonel „Radu Golescu”; cadre ale Inspectoratului de Poliție Județean Arad; Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad; Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad; Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și Penitenciarului Arad.

La mulți ani României, tuturor românilor şi celor ce simt şi gândesc românește!

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.