Ziua Limbii Române – “Limba noastră-i o comoară”

Sursă imagine: Google.com

Național

Scris de T.F.

Prin limba noastră națională reușim să ne transmitem cultura și tradițiile mai departe, generațiile următoare bucurându-se de un tezaur imaterial la care au contribuit atât cele mai luminate minți ale poporului nostru, cât și simplul țăran care la vatra satului și-a învățat nepoții un cântec din străbuni. În România Ziua Limbii Române este sărbătorită în ziua de 31 august începând din 2013, fiind instituită prin Legea 53/2013.

Limba română este patria mea” a spus Nichita Stănescu. “A vorbi despre limba în care gândești este ca o zi de sărbătoare. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi exprimată decât în limba română. Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte îmi dau seama că ea o are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci când am învățat o altă limbă.”

Vasile Alecsandri spunea despre limba română că este “tezaurul cel mai prețios pe care-l moștenesc copiii de la părinți, depozitul sacru lăsat de generațiile trecute.”

Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italienei, fiind vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se află în Romania, unde româna este limbă oficială şi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaţie.

Limba română este o limbă romanică alături de franceză, italiană, occitană, portugheză, retroromană, sardă și, desigur, de spaniolă și catalană. Un procent de 60% din cuvintele ce fac parte din vocabularul de bază al limbii române provin din latină. Ziua Limbii Române se sărbătorește în România și Republica Moldova la data de 31 august. În Republica Moldova limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie, iar în provincia autonomă Voivodina din Serbia, limba română este una dintre cele şase limbi oficiale.

Limba română este vorbită peste tot în lume: în Israel mai mult de 6% din populaţie provine din România şi vorbeşte limba română. Limba română este limbă maternă sau este vorbită şi în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorbită şi în comunităţile etnicilor români din Croaţia, Slovenia, Slovacia sau Polonia. În Italia, Spania, SUA, Canada, Franţa, Germania, Portugalia, Cipru sau Australia se estimează că locuiesc peste 3 milioane de români. Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase la Muntele Athos.

Româna este singura limbă din grupul limbilor romanice care a supraviețuit în această zonă a Europei în ciuda prezenței valurilor de limbi slavice și uralice. Limba română e intrată și în patrimoniul UNESCO. Româna a intrat în patrimoniul imaterial al lumii prin două cuvinte: “dor” și “doină”, două cuvinte intraductibile, ce exprimă emoții într-atât de specifice culturii românești, încât traducerea lor în alte limbi este imposibilă.

Orice ar fi, pasiune sau dorinţă, sete sau foame de experienţă reală, toate acestea se pot exprima în limba română prin cuvântul dor, care a devenit expresia oricărei dorinţe şi care implică fiinţa umană în totalitatea sa.” Mircea Eliade

Am fost mereu uimită de varietatea lingvistică a limbii române, de metaforele pe care le conţine. Limba română mă însoţeşte permanent, o am în cap, chiar dacă scriu în limba germană. Mă însoţesc, întotdeauna, în paralel, imaginile acestei limbi”, a spus Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.