joi, 19 septembrie, 2024

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor celebrate la Bibliotecă

Distribuie articolul

Conținutul unei biblioteci te poate duce mai departe decât și-ar putea imagina propria ta imaginație. A deschide o carte înseamnă a-ți deschide mintea.” – Amberle Cianne

Sub egida Consiliului Județean Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad și Centrului Cultural Județean Arad a avut loc „reStart literar… de Ziua Cărții, la Bibliotecă”, un eveniment cultural ce dorește să celebreze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.

Cu această ocazie, în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad a avut loc prezentarea volumului „reStart 2023 – Antologie de literatură tânără”, apărut la editura Mirador din Arad. Evenimentul își propune să devină o tradiție inclusă în agenda culturală a bibliotecii arădene și o binevenită ocazie prin care tinerii autori să își facă publice propriile creații, promovând astfel dreptul și libertatea de a citi, încurajând și stimulând lectura și dorind să atragă pe cei interesați către instituțiile de cultură, biblioteci și cărți.

La Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a fost prezent Ioan Matiuț, editorul volumului „reStart 2023 – Antologie de literatură tânără”, împreună cu prof. Cristina Kuschausen și preot Vlad-Sergiu Sandu, moderator al evenimentului fiind prof. Ioana Nistor.

În fiecare an, data de 23 aprilie este celebrată în întreaga lume pentru a sublinia importanța cărții și a lecturii ca o punte esențială între trecut și viitor, între generații și între culturi. Proclamată de Conferința Generală a UNESCO din anul 1995, această dată simbolică coincide cu trecerea în neființă a scriitorilor William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega, fiind un omagiu adus cărților și autorilor și promovând accesul la lectură pentru cât mai mulți oameni. Ziua Internațională a Cărții – World Book Day este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995. Este, de asemenea, o zi pentru a reflecta asupra trecutului și viitorului prin lectură.

Depășind granițele fizice, cartea reprezintă una dintre cele mai frumoase invenții pentru împărtășirea ideilor și întruchipează un instrument eficient pentru combaterea sărăciei și construirea păcii durabile. Cu această ocazie, UNESCO și organizațiile internaționale care reprezintă cele trei sectoare principale ale industriei cărții – edituri, librării și biblioteci – desemnează un oraș drept Capitală Mondială a Cărții. Pentru anul 2024, orașul Strasbourg, cu bogata sa istorie și patrimoniu cultural, este desemnat Capitală Mondială a Cărții UNESCO.

Mai mulți dintre tinerii care au publicat în volumul “reStart literar 2023” – Antologie de poezie tânără au citit din creațiile lor, poezii sau proză. Amintim aici pe Viviana Andrieș de la Liceul Teoretic „J.G. Tsjovsky” din Nădlac; Ashanty-Adela Andrieș de la Colegiul Național “Elena Ghiba Birta” din Arad; Melisa Naomi Balint de la Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad; Steliana Dalcă de la Colegiul Național Elena „Ghiba Birta” din Arad; Erik Ionescu de la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad; Radu Alexandru Iurea de la Colegiul Național “Moise Nicoară” din Arad; Cerantola Mattia de la Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad și Timotej Vanko de la Liceul Teoretic „J.G. Tsjovsky” din Nădlac.

Fiecare elev a primit din partea Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad, prin intermediul d-nei Ioana Nistor, “Diploma de prieten al Bibliotecii” și câteva cărți.

Cărțile, sub toate formele lor, ne permit să învățăm și să ne menținem informați. De asemenea, ne distrează și ne ajută să înțelegem lumea, oferind în același timp o fereastră către alteritate. „O cameră fără cărți este ca un trup fără suflet.” – Marcus Tullius Cicero.

Steliana Dalcă elevă în clasa XI-a la Filologie de la Colegiul Național Elena „Ghiba Birta” din Arad a declarat pentru Arad Obiectiv.

“În această Antologie de poezie tânără am scris proză. Mă atrage mai mult proza, pentru că ador să surprind aspecte realiste din lume și să le așez pe foaie. Nu este prima dată când apare ceva scris de mine, este al treilea an în care pubilc în această carte. Deci nu este chiar debutul meu. Pasiunea pentru proză a luat naștere de la începutul liceului, când d-na dirigintă, profesoară de română, m-a îndemnat să citesc cât mai mult și prin intermediul dânsei mi-am descoperit talentul pentru scris. Nu am fost deloc tentată de poezie, poate din cauză că de mic copil nu am citit prea multe poezii și nici acum la liceu nu citesc foarte multe, față de romane, nuvele sau altă proză scrisă. În școală avem un club de carte unde ne întâlnim săptămânal. Pe lângă d-na profesoară de română singurii care mă ajută și îmi ghidează drumul și primii pași din literatură sunt d-nul Matiuț, d-nul Florin Iaru și d-nul Țipariu”.

Bibliotecile stochează energia care alimentează imaginația. Ele deschid ferestre către lume și ne inspiră să explorăm și să realizăm și contribuie la îmbunătățirea calității vieții noastre.” – Sidney Sheldon

Distribuie articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți