Din anul 2022, România sărbătorește legal Ziua Independenței. Începând din 2023 ziua 10 Mai a devenit Ziua Independenţei Naţionale a României. Este o zi de sărbătoare naţională, dar nu este zi liberă. Ziua de 10 Mai are pentru poporul român și o altă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877 tot în această zi se sărbătorește şi Ziua Europei.
Proclamarea independenţei de stat a României reprezentat încununarea eforturilor politice și diplomatice întreprinse în acei ani pentru emanciparea României față de Poarta Otomană. La 10 Mai 1877, moțiunea adoptată de Adunarea Deputaților și Senat a devenit lege prin promulgarea ei de domnitorul Carol I, consfințind în mod oficial apariția noului stat independent.
Independenţa astfel proclamată a fost consacrată şi apărată pe câmpul de luptă, prin eroismul și sacrificiile armatei române care, în perioada aprilie 1877 – februarie 1878, a contribuit decisiv la războiul purtat împotriva Imperiului Otoman.
Prin semnarea Tratatului de la Berlin, în iulie 1878, independența de stat a României a fost recunoscută oficial, consolidând astfel drumul spre făurirea și desăvârșirea statului unitar român și evoluția spre modernizare a țării noastre. Pe 10 Mai 1881, România devenea Regat, urmând apoi o perioadă de progres economic și social. Pe 22 decembrie 2016, Senatul a adoptat proiectul de lege privind sărbătorirea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României. Apoi la 9 iunie 2021 proiectul a fost adoptat şi de Camera Deputaţilor.
Din 1866 și până la 30 decembrie 1947, momentul abdicării regelui Mihai I, ziua de 10 Mai a fost Ziua Națională a României. Onorându-ne istoria impunem respect față de noi ca și cetățeni, și față de noi, ca popor.
Ziua Europei, sărbătorită pe 10 Mai în fiecare an, este un moment de comemorare și celebrare a păcii și unității în Europa. Această zi marchează momentul semnării Declarației Schuman în 1950, un pas crucial în procesul de integrare europeană care a dus în cele din urmă la formarea Uniunii Europene.
Ziua Europei a fost propusă pentru prima dată de către ministrul francez de externe Robert Schuman în 1950, într-un discurs istoric la Paris. Schuman a prezentat planul său pentru o cooperare europeană mai strânsă în domeniul industrial și al energiei, cunoscut sub numele de Planul Schuman. Alegerea datei de 10 Mai a fost simbolică, deoarece în acea zi, (de fapt 9 mai) a fost prezentat planul, deschizând calea pentru ceea ce avea să devină Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului și, ulterior, Uniunea Europeană. Ziua Europei simbolizează astfel visul de pace și unitate în Europa și recunoașterea eforturilor de integrare europeană.
Și pentru că exista Uniunea Europeană, ea trebuia să aibă și un imn. Imnul European, cunoscut sub numele de „Oda Bucuriei”, este extras din a 9-a simfonie a lui Ludwig van Beethoven. Compoziția muzicală este o expresie a idealurilor de libertate, fraternitate și unitate în Europa. Versurile imnului nu sunt folosite în mod obișnuit, dar melodia sa solemnă este recunoscută în întreaga Europă ca un simbol al unității și solidarității europene.
Ziua Europei este sărbătorită oficial în toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și în alte țări din Europa și din întreaga lume care sărbătoresc sau recunosc integrarea europeană și valorile sale. Această zi este o ocazie de a organiza diverse evenimente și activități pentru a promova conștientizarea și angajamentul față de valorile europene, cum ar fi conferințe, expoziții, concerte și festivaluri.
Ziua Europei este o ocazie importantă de a celebra idealurile de pace, democrație și solidaritate care stau la baza proiectului european. Marcând semnarea Declarației Schuman și reflectând asupra progreselor și provocărilor întâmpinate de UE, Ziua Europei ne amintește de importanța cooperării și dialogului între state și popoare în construirea unui viitor comun în Europa și dincolo de granițele sale.