Ziua Eroilor marcată de ceremonii militare și religioase la Arad

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Național Știri Arad

Scris de T.F.

Ziua Eroilor se celebrează în acest an în 25 mai în aceeași zi cu Înălțarea Domnului.  Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de ”sărbătoare națională” din 1995 și s-a stabilit să fie marcată în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești.

Prin jertfa lor, eroii au contribuit la afirmarea demnității poporului român, exprimată în dobândirea independenței, apărarea libertății și realizarea unității statului român. De-a lungul istoriei acești eroi, cunoscuți sau necunoscuți, cu sacrificii umane și materiale, au adus cinste și onoare poporului din care s-au ridicat. Eroii au fost modele de devotament, sacrificiu şi abnegaţie pentru valorile fundamentale ale identităţii şi spiritualităţii poporului român.

Ziua Eroilor este dedicată comemorării celor care au murit în timp ce serveau în Armata Română. Această zi a fost sărbătorită prima dată în 1920 când a fost dată Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți. În perioada comunistă Ziua Eroilor a fost sărbătorită în data de 9 mai, dar după revoluția din 1989 s-a revenit la data inițială. Înălțarea Domnului mai este cunoscută ca Ispas, sau popular ca Paștele Cailor.

Iată ce scria în Decretul 1913 din 4 mai 1920:

Cu ocazia comemorării Zilei Eroilor la Arad au avut loc mai multe festivități. Au avut loc ceremonii militare și religioase și fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din Păuliș; Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, Piața Revoluției; Crucea Eroilor din Parcul Mihai Eminescu și Monumentul Eroilor Români din Cimitirul Pomenirea. Sfânta liturghie şi un parastas în memoria eroilor a avut loc la Catedrala Ortodoxă Veche. Tot aici s-au depus jerbe de flori la troița din Curtea Catedralei Ortodoxe Veche.

Au participat militari ai Armatei Române, reprezentanță ai Arhiepiscopului Aradului, ai autorităților publice locale, reprezentanți ai Universităților din Arad, ai asociației revoluționarilor, ai partidelor politice, invitați, militari în rezervă sau veterani de război. Au luat cuvântul la aceste manifestări, printre alții, primarul Aradului Călin Bibarț, subprefectul Județului Arad Dorel Sinaci și Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului.

Încheiem cu o strofă din poezia lui Nichita Stănescu – Nu-l uitați.

Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,

Lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă,

Ca şi cum ar fi viu între noi,

Ca şi cum s-ar fi întors acasă.”

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.