luni, 9 septembrie, 2024

Vorbe goale. UTA, cu un joc „de vacanță“, le-a deschis „câinilor“ ușa barajului

Distribuie articolul

„Dacă tăceați, filosofi rămâneați“ e o zicală care li se potrivește lui Mircea Rednic și lui Alexandru Meszar după meciul de astăzi. Sub presiunea multor suporteri și în general a opiniei publice, ambii au făcut declarații care de care mai războinice în cursul acestei săptămâni, dând asigurări că UTA se va prezenta la meciul cu Dinamo hotărâtă să nu facă nicio concesie unei echipe care depindea de acest meci pentru a evita a doua retrogradare în 3 ani. Din păcate pentru ei, dar și pentru UTA, jucătorii, care ar fi trebuit să transpună în practică aceste declarații, au avut o atitudine în antiteză cu acestea. UTA a fost depășită total la capitolul determinare și concentrare, meciul părând a fi tras la indigo cu cel de pe 8 martie, când la fel, Dinamo a început foarte tare, a marcat, după care a absorbit fără probleme presiunea sterilă a echipei lui Rednic. Diferența este că astăzi „câinii“ nu s-au mai oprit la 1-0 ci au ținut pedala apăsată, și-au dublat avantajul, puteau face chiar 3-0, după care restul meciul s-a jucat mai mult că trebuia să se joace, jucătorii UTA-ei nepărând dispuși să muncească prea mult pentru o posibilă „remontadă“. Singurul care a ținut să iasă din decorul acestui meci care se îndrepta liniștit către un deznodământ dorit de unii și care-i lăsa indiferenți pe ceilalți, a fost Istvan Kovacs, care a arătat 12 cartonașe galbene și două roșii, într-un meci care numai dur sau războinic nu a fost. Probabil singurul aspect pozitiv al meciului, din punctul nostru de vedere, a fost debutul lui Robert Vâlcu, un tânăr provenit din Academie, care în minutul 88 l-a înlocuit pe Cristi Mihai.

Dacă în partida din finalul sezonului regulat Mircea Rednic a surprins prin așezarea și alegerea primului 11, cu efecte directe în rezultatul final, astăzi antrenorul UTA-ei n-a mai apelat la experiemente, a trimis în teren o formulă normală, a făcut schimbările „după manual“ și a afișat permanent pe margine o mimică osilând între dezamăgire și nervi; a mai luat și un cartonaș galben, pentru că într-un meci în care Kovacs mai avea puțin și avertiza și comentatorii partidei, era chiar ciudat ca antrenorul echipei aflate în dezavantaj pe tabelă să nu puncteze la acest capitol. După care, la declarații, a dat vina pe erorile personale, în special ale lui Kucher (reale, nu-i vorbă) dar și pe faptul că elevii săi nu s-au așteptat la presiunea și la atitudinea echipei gazdă, deși le prevăzuse acest scenariu în ședința de pregătire a meciului. Nu vedem totuși ce pregătire specială aveau nevoie jucătorii în privința asta din moment ce în urmă cu două luni jumătate jucaseră în același loc și împotriva aceleiași echipe, care arătase aceeași atitudine agresivă în startul meciului. Cert e că în această seară jucătorii UTA-ei au cam arătat cât preț pun pe clamata dorință a antrenorului de a-și dovedi integritatea în relație cu iubirea sa din tinerețe, dar și pe „examenul“ pe care, pasămite urmau să-l susțină în acest meci, miza fiind păstrarea unui loc în lotul echipei pentru sezonul viitor.

Legat de acest ultim aspect, pe mare minus de imagine a ieșit și Alexandru Meszar, care dădea de înțeles în ultimele declarații făcute pentru mass media centrală, că la Arad sunt niște condiții care-i vor face pe jucători să se bată cu cerbicie pentru a rămâne la UTA. Cât de „determinați“ au fost băieții în privința asta, am văzut. De altfel întreaga atitudine a echipei a lăsat impresia că toate declarațiile belicoase din zilele premergătare meciului au fost doar vorbe goale, praf în ochii suporterilor, care-și doreau ca UTA să termine acest sezon cu fruntea sus. Pentru că, dincolo de poziția fiecăruia vizavi de retrogradarea sau salvarea lui Dinamo, mult mai importantă era miza onoarei UTA-ei, mai ales după ce echipa lui Rednic nu făcuse nicio concesie în etapele precedente, celor de la Poli Iași sau FCU 1948. Din păcate, în condițiile în care echipe aflate în situații similare cu UTA (Oțelul, Hermannstadt și Universitatea Cluj) au tratat cu seriozitate meciurile din această ultimă etapă, UTA a căzut acest examen al respectului față de competiție.

Sigur, înfrângerea de astăzi nu șterge cu buretele un sezon care, din punct de vedere sportiv, a fost cel mai bun din ultimele 5 decenii. Că, dacă punem lucrurile în context, vom vedea că este vorba de un rezulat de aplaudat dar în niciun caz de o performanță ce trebuie sărbătorită, e un alt subiect, pe care îl vom detalia în zilele următoare. Dar într-adevăr, e un sezon peste așteptări, atât ca rezultate, cât și ca joc. Păcat însă de ieșirea din scena acestui campionat, o ieșire pe ușa din dos nu neapărat din cauza înfrângerii sau a jocului ci pentru că ea a influențat clasamentul final.

Dinamo – UTA 2-0 (2-0)
Superliga 2023-2024, Play-Out, Etapa 9
Duminică, 12 mai 2024, ora 21:30
București, Stadion: „Arcul de Triumf”

Au marcat: Abdallah (14), Patriche (18)
Cartonașe galbene: Gnahore, Patriche (2), Milanov, Bani, Golubovic / Vulturar, Ezekiel (2), Luckassen, Stolnik, M. Rednic (pe bancă)
Cartonașe roșii: Patriche / Ezekiel

Dinamo: Golubovic – De Moura, Patriche (cpt), Homawoo, Amzăr (71. Bordușanu) – Milanov (82. Iglesias), Gnahore, Pavicic – Bani (82. Costin), Abdallah, Politic (90+1. R. Grigore). Rezerve: Răilean, Began – Gregorio, D. Irimia, Ilic, Neagu, Al. Irimia, Costin. Antrenor: Zeljko Kopic

UTA: Kucher – Căpușă (cpt), Conte, Stolnik (75. Lopez), Trif – Micovschi (46. Pedro), Mihai (88. Vâlcu), Vulturar (46. Pop), Omondi – Ezekiel, Luckassen (75. Tudorie). Rezerve: Lungu-Bocean – Iurasciuc, David, Stahl. Antrenor: Mircea Rednic

Arbitru central: Kovacs Istvan (Carei)
Asistent 1: Vasile Marinescu (București)
Asistent 2: Ovidiu Artene (Vaslui)
Oficial 4: Iulian Călin (Ștefănești – Argeș)
Arbitru VAR: Rareș Vidican (Satu Mare)
Asistent VAR: Ciprian Danșa (Satu Mare)
Observator arbitraj (FRF): Corneliu Fecioru (București)
Observator joc (LPF): Octavian Goga (Brașov)

Distribuie articolul

1 COMENTARIU

  1. Când știi că locul 1 este asigurat, licența nu ai sa joci in in Europa, și că un fost antrenor al echipei adverse este normal să ți ajuți fosta echipă. Oricare dintre suporteri daca avea aceeași oportunitate ar fi făcut la fel . Simți în sufletul tău o nostalgie pentru fosta echipă, nu e sportiv, dar este bine venită. Până aici te am putut ajuta(baraj) de aici te descurci, său treci la liga 2. Oricum mulțumim d-nului antrenor Rednic că a făcut din echipa UTA o echipa care poate și știe să câștige atunci când este nevoie. Să sperăm că în următorul sezon sub comanda lui Rednic UTA să devină echipa anilor ’70 , jucând în cupele Europene. MULTUMIM FRUMOS DOMNULE ANTRENOR!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți