Volumul de poezii „Prin jar” lansat la Biblioteca din Arad

Sursă imagine: © AradObiectiv.ro

Cultură Știri Arad

Scris de T.F.

Dacă poezia este cea mai frumoasă dragoste din sufletul nostru, atunci, cu siguranță, dragostea este cea mai frumoasă poezie a sufletului nostru… Poezia, precum iubirea, trebuie sărbătorită mereu. Poezia, precum iubirea, vindecă neajunsurile și ne alină suferința. Poezia, precum iubirea, ne însoțește spre sfere atemporale, cu universuri și versuri în cuvinte de suflet, versuri ce vin ca un dar pentru sufletul fiecăruia dintre noi, versuri în care să ne (re)descoperim pe noi înșine.

Poezia, precum iubirea, renaşte în fiecare zi… în suflet, pentru suflet, „prin jarul” sufletului, după cum afirmă Adina Lăpăduș Matei, în volumul de poeme de dragoste „Prin jar”. Acest volum a fost lansat joi, 7 martie 2024 la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.

În luna lui Mărțișor, când primăvara împletește firul roșu cu cel alb, când mama este cea mai frumoasă expresie a iubirii, când stihurile își sărbătoresc existența prin frumoasa Zi Internațională a Poeziei, o carte de poeme ce răsare din „regăsiri, emoții, sentimente, întrupate în cuvinte” rămâne mărturie a clipelor trecute din „primăverile sufletului”, după cum afirmă autoarea în „Argumentul” volumului, ce a fost lansat în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, în prezența unui numeros public.

Despre poezia ce vibrează în sufletul nostru, despre farmecul liricului ce ne atrage în zile de primăvară, despre o carte „Prin jar” au vorbit doi distinși invitați, prof. Florica R. Cândea și prof. univ. dr. Anton Ilica, într-o atmosferă în care versurile au fost acompaniate prin momente muzicale susținute de Eugenia Ponta Pete, Ioan Chișeoan, Valer Müller și Lucian Gevelegian. Volumul „Prin jar” a fost publicat la editura Ștef, din Iași, în 2024.

Adina Lăpăduș Matei este profesoară pentru învățământul primar la Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal din Arad.

Poemele din volumul „Prin Jar” (2024) devin meditații despre clipele suferinței și nostalgiei a spus prof. univ. dr. Anton Ilica. “Prin jar, poeta își exprimă suferința, doamne, sub formă de cântare, iar noi, preabunii cititori, nici nu bănuim ce se întâmplă în sufletul femeii bântuite de dor. Își petrece clipele cu necontenita speranță: „dacă aș sfărâma frunzele/ toamnei mele/ și le-aș lăsa/ să curgă prin clepsidră,/ oare la primăvară/ ar înflori ?//…// Dacă aș săruta izvorul/ cu dorul meu,/ oare l-aș opri pentru o clipă/ să mai curgă?”. Ce frumoasă ilustrare a izvorului de dor, care ar putea curma nostalgia și durerea printr-un sărut”, a continuat Anton Ilica.

“Poemele au titluri și sunt scrise, când în vers alb, când în catrene cu rimă. Rândurile acestea sunt o pledoarie pentru lectură, cititorul fiind îndemnat să se ascundă „prin jar”, ​​cu toate riscurile interpretative. Cum și intervențiile de autor sunt la condițional optativ, sunt însoțite de pronume personal la forma scurtă/ori principală, altele conțin întrebări, altele adresate unei persoane (probabil (in)existente”, a spus prof. Florica R. Cândea despre acest volum. Însă, Adina Lăpăduș Matei irumpe cântecul litanic în reverberații melancolice, rupe din real dorinți și smulge din trecut fărâme de alean știute și așternute aici.

“Titlul volumului de poezii vine dintr-o dorință a mea de a arăta că în suflet, după o viață tumultoasă, după iubiri trecute rămâne jarul. În dedicația cu autograf am scris tuturor – “Să nu-ți lași jarul să devină cenușă.” Pentru că atâta timp cât există jar mai este o scânteia de speranță. Asta vreau, să nu ajungem la cenușă, pentru că atunci totul s-a terminat”, a spus Adina Lăpăduș Matei pentru Arad Obiectiv.

Ce urmează după “Prin Jar”? Când lansați o nouă carte un nou volum, de poezii sau altceva?” a fost întrebarea Arad Obiectiv.

“Eu, înainte de acest volum am mai avut două cărți lansate: Din drag de dor” și “La templul dorului“ ambele legate de dor, de sentimente. Încă nu știu ce va urma, probabil că voi merge pe aceeași linie. Deși am mai scris și o carte pentru copii – “Pentru tine copile drag”, o carte unde pe o parte sunt versuri pentru copii, pe cealaltă sunt modele de colorat. Am scris-o mult mai greu decât celelalte volume de până acum. Trebuia să mă gândesc la lucruri pentru copii, să aibă rimă, să aibă mesaj și învățătură.

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.