Etapa a 4-a a Superligii este deschisă astăzi de duelul dintre UTA şi Politehnica Iaşi, un meci care înainte de startul campionatului ar fi dat-o pe echipa noastră drept favorită. Probabil că şi la această oră ne place să credem că lucrurile stau la fel doar că între timp s-au adunat câteva elemente în ecuaţia acestui meci, care, dacă nu contrabalansează situaţia din punct de vedere al favoritei, măcar o echilibrează.
Din păcate echipa lui Mircea Rednic a început slab sezonul şi l-a continuat şi mai slab. După un 1-1 la Galaţi cu nou promovata Oţelul au urmat două înfrângeri, 1-3 acasă cu CFR şi 1-2 în deplasare cu Hermannstadt. Dincolo de aceste rezultate, îngrijorător este jocul colectiv dar şi prestaţiile individuale, în special ale unora dintre noii veniţi în această vară. Explicaţiile referitoare la lipsa de omogenitate şi la întârzierea acumulărilor de ordin fizic din cauza schimbărilor masive din lot, nu ţin însă loc de puncte. Atât Rednic dar mai ales conducerea clubului ştiau foarte bine cât durează pauza competiţională, ştiau foarte bine care sunt resursele pe care se bazează, astfel că puteau pregăti campania de transferuri din timp, nu să aştepte finalul sezonului şi apoi terminarea vacanţei pentru a începe încropirea lotului. Responsabilitatea pentru felul cum arată echipa la această oră şi, pe cale de consecinţe pentru rezultate, le revine.
De cealaltă parte Iaşiul lui Grozavu a început la rândul ei poticnit acest campionat. Naivităţile specifice unei noi promovate au costat-o în deschiderea din Gruia (0-2 în faţa CFR-ului), după care a urmat un colaps pe propriul teren, 1-3 cu Hermannstadt. Etapa trecută însă ieşenii au detonat bomba, câştigând la rândul lor cu 3-1 tocmai la Constanţa pe terenul campioanei. Ce-i drept Farul a jucat cu o echipă improvizată, cu multe rezerve, dar ceea ce a impresionat a fost vivacitatea şi incisivitatea moldovenilor, care au arătat calitate şi forţă, plusând apoi şi prin propunerea unei posibile vedete în actualul sezon de Superliga: brazilianul Luis Phelipe.
Acestea sunt coordonatele de la care porneşte partida de astăzi, una care dacă nu va aduce prima victorie va arunca echipa într-o primă criză a acestui sezon, dat fiind că atât suporterii cât şi antrenorul încep să dea semne de nervozitate: primii din cauza rezultatelor şi a jocului, cel de-al doilea, iritat de lipsa de răbdare din partea fanilor şi a presei. În urmă cu câteva săptămâni antrenorul UTA-ei recunoştea că până la prima pauză competiţională echipa sa trebuie să „reziste“ şi să adune puncte cum poate. Ei bine, ăsta este un meci din care dacă echipa sa nu reuşeşte să scoată maximul, e greu de spus unde şi contra cui ar putea face acest lucru în viitorul apropiat.
Sigur, Mircea Rednic e optimist şi spune că echipa sa a făcut în această săptămână progrese din punct de vedere al omogenizării dar şi ca potenţă fizică, ajungând la nivelul în care „poate duce măcar 80 de minute“. De cealaltă parte însă Leo Grozavu afirmă că echipa sa este pregătită să joace la cel mai înalt nivel timp de 90 de minute „indiferent dacă sunt 35 de grade sau 20“. Antenorul oaspeţilor a mai făcut o afirmaţie interesantă, care, cunoscând problemele UTA-ei, pare pentru noi că se referă mai mult la echipa noastră: „Sigur că fiind primele meciuri la prima ligă pentru unii jucători intervine problema mentală. Dar şi mentalul se ridică dacă eşti pregătit fizic. Dacă nu eşti pregătit fizic şi mentalul e jos.”
Din punct de vedere statistic, cele două echipe au în spate o istorie nu doar bogată (39 de dueluri pe prima scenă a fotbalului românesc) dar şi interesantă. Spre exemplu, un aspect mai curios este acela că primul rezultat de egalitate (un 3-3 la Arad în sezonul 1967-1977) a venit abia în meciul cu numărul 27 dintre cele două echipe. Până atunci, cu excepţia primului campionat în care cele două s-au întâlnit (1960-1961 când UTA a câştigat ambele meciuri), în fiecare sezon cele două combatante şi-au împărţit victoriile, de regulă fiecare impunându-se pe teren propriu. Tocmai de aceea, chiar dacă bilanţul general este foarte echilibrat (16 victorii UTA, 4 remize, 19 victorii Iaşi, golaveraj 65-64 în favoarea echipei noastre), palmaresul meciurilor jucate la Arad este covârşitor de partea Bătrânei Doamne: 20 de meciuri, 14 victorii, 3 remize, 3 înfrângeri, golaveraj 51-19. Ultimele două dueluri de pe Arena „Francisc Neuman“ au fost câştigate însă de oaspeţi, ambele în sezonul 2020-2021: 3-2 în sezonul regular şi 2-1 în play-out. În acelaşi sezon UTA se impunea la Iaşi cu 2-1 însă la Arad ultima victorie a echipei noastre a fost consemnată în sezonul 1978-1979, chiar cel în care UTA a retrogradat, dar a fost un categorică: 6-2.
În ceea ce-i priveşte pe cei doi antrenori, Mircea Rednic şi Leo Grozavu s-au aflat de 7 ori faţă în faţă. De 2 ori a câştigat Rednic, alte 2 partide s-au încheiat la egalitate iar Grozavu a avut de 3 ori câştig de cauză. Ultimul duel între cei doi a avut loc în ianuarie 2021 şi a fost unul spectaculos, Viitorul şi Sepsi încheind la egalitate 3-3. Şi contra UTA-ei Leo Grozavu are un bilanţ pozitiv: 2 victorii, 2 remize, o înfrângere. Ultima dată a înfruntat Bătrâna Doamnă în septembrie 2021 într-o remiză albă la Sfântu Gheorghe iar cea mai recentă vizită a sa la Arad a fost în aprilie acelaşi an când a pierdut cu Sepsi, 0-2 în faţa trupei antrenate atunci de Laszlo Balint.
Cât despre Mircea Rednic, acesta are o istorie bogată legată de Politehnica Iaşi. Ca adversar, în calitate de antrenor, i-a întâlnit de 15 ori, având un palmares simetric: 4 victorii, 7 remize, 4 înfrângeri. Ultima amintire este una neplăcută, generată de un Viitorul – Poli Iaşi 1-2 din aprilie 2019. Pentru ultima victorie a lui Rednic în faţa Iaşiul trebuie să mergem în februarie 2019 când câştiga cu 3-0 fiind pe banca lui Dinamo. Însă Rednic a avut recent şi o experienţă ca antrenor al adversarului de astăzi. În sezonul 2019-2020 a preluat echipa din Copou în etapa a 23-a când aceasta era pe locul 11 (din 14 echipe) şi a încheiat campionatul pe locul 6 din play-out, loc teoretic de baraj însă cum numărul echipelor din prima ligă s-a mărit de la 14 la 16, ieşenii au scăpat de emoţiile retrogradării. În acelaşi sezon Rednic i-a dus pe plăieşi până în semifinalele Cupei României, unde au fost învinşi de Sepsi cu 3-0. La finalul sezonului însă Mircea Rednic s-a despărţit de echipa moldavă cu un palmares negativ: 21 de meciuri, 6 victorii, 4 remize, 11 înfrângeri.
Revenind la meciul din această seară, UTA nu se va putea baza pe Stefanos Stroungis şi Ahmet Ekmekci, amândoi cu probleme medicale. De asemenea, Andrei Chindriş, Damian Isac şi Stefan Milosevici, jucători aflaţi sub contract cu clubul, sunt lăsaţi în afara lotului, primul pentru că nu acceptă diminuarea salariului, ceilalţi doi pentru că Mircea Rednic nu îi consideră suficient de utili. De partea cealaltă, Poli Iaşi nu a raportat indisponibilităţi însă prezenţa în echipă a noilor achiziţii Bordeianu şi Ciobanu este incertă, după spusele lui Leo Grozavu ei nefiind suficient de pregătiţi fizic şi de asemenea neavând încă suficiente conexiuni tehnico-tactice cu noii lor colegi.
Partida începe la 18:30, oră la care se anunţă o temperatură de 34 de grade Celsius plus furtuni cu descărcări electrice izolate. Meciul este transmis în direct de posturile Digi Sport 1, Prima Sport 2 şi Orange Sport 1 dar va fi acoperit şi de noi în format live text. Începând cu ora 18:00 vă vom prezenta echipele de start, golurile, avertismentele, schimbările şi cele mai importante faze din meci.