Victorie de povestit la Untold!

Sport

Scris de Giuliano Junc

N-o fi având multe Aradul, o fi având el doar jumătate de mall, dar astăzi a avut echipă mai bună decât cea care reprezintă în bună măsură bogata și răsfățata capitală a Ardealului. UTA a fost astăzi o trupă versată, cinică și nemiloasă, care a făcut-o pe Universitatea să arate ca o formație de juniori în ciuda vârstei din buletin a unora dintre veteranii săi. La această față a echipei a contribuit în mod cert și antrenorul ei, unul care ar avea parte de mult mai multă respect dacă nu și-ar irosi energia și timpul zgândărind răni despre care nu știe nimic sau stârnind conflicte absurde cu oameni care nu au nici cea mai mică problemă nici cu persoana lui și nici cu felul în care își face meseria de ANTRENOR.

Aplecându-ne asupra meciului, trebuie să recunoaștem că puțin dintre noi și-ar fi imaginat un asemenea deznodământ la capătul primelor 10 minute, care au semănat destul de mult cu startul de coșmar din meciul cu Oțelul. UTA a fost numărată în picioare, s-a clătinat la șutul lui Fossati și la alte două mingi scoase cu mare dificultate din careul mic iar apoi s-a prăbușit în minutul 6 când Kucher a ieșit total aiurea la o centrare și Thalisson a trimis mingea cu capul în poartă. Din fericire însă Bătrâna Doamnă a fost ridicată de decizia celor din camera VAR care au anulat golul pentru ofsaid. „U“ a continuat să domine autoritar dar golul va cădea în poarta cealaltă. Omondi, cu mina și limbajul corporal al cuiva sătul de haosul din jurul său, a atacat cu personalitate o minge controlată neglijent de Masoero, i-a furat-o fundașului clujean și s-a dus glonț spre poartă, fără să vadă nimic nici în stânga nici în dreapta, împlântând decis pumnalul în pieptul descoperit al lui „U“. Amfitrionii n-au înțeles nimic iar în partea cealaltă colegii lui Omondi și-au regăsit suflul. Apărarea a devenit mai organizată și pe cale de consecință alb-negrii nu au mai reușit să găsească drumul spre careul nostru. Mai mult, același Omondi, care parcă și-a propus în acest meci să-i execute individual pe toți fundașii centrali ai lui Sabău, îl ridiculizează pe Mitrea furându-i balonul, ratează într-o primă fază dar apoi altruist îi așează pe tavă lui Luckassen majorarea scorului. Jocul momentelor psihologice a continuat de data aceasta cu o lovitură a gazdelor, care au marcat atunci când doare cel mai mult pentru echipa aflată la capătul celălalt al fazei, adică în prelungirile primei reprize. A fost o execuție foarte frumoasă a lui Daniel Popa, la care Kucher, altfel cu multe ezitări astăzi, nu a mai avut ce face.

Din fericire UTA a gestionat cu multă maturitate cele 15 minute de pauză după golul primit și a ieșit de la cabine decisă să preia frâiele jocului și să țină mingea în jumătatea adversă. La fel de adevărat e însă că a și avut șansă în minutul 52 când Conte i-a asfaltat o ditamai autostrada spre poarta noastră lui Daniel Popa dar acesta singur cu ucraineanul Kucher trage lamentabil. Culoarea abia revenită în obrajii „Șepcilor Roșii“ dispare însă curând deoarece abulica defensivă clujeană este păcălită de un șut centrare parșiv trimis de Omondi, care s-a oprit în interiorul plasei laterale, asta și pentru că Fabry și Freitas au recurs în careul mic la un dans hipnotic ce l-a împietrit pe Iliev, care probabil ar fi avut nevoie de un calcul matematic complicat care să-i răspundă la întrebarea „eu ce trebuie să fac la mingea asta?“. Lucururile puteau deveni chiar umilitoare pentru clujeni dacă Omondi și apoi Luckassen nu ar fi apăsat pe butonul de clemență de fiecare dată când au ajuns singuri în fața lui Iliev. Apoi am asistat la o adevărată lecție despre cum se gestionează un asemenea avantaj, predată de utiști. Aceștia au închis culoarele spre poarta proprie, au tăiat ritmul adversarilor, le-au hărțuit și enervat principalele guri de tun, Nistor, Chipciu și compania căzând în toate cursele întinse de commando-ul defensiv condus de Alex Benga, trupă de elită care a condus meciul spre un deznodământ extrem de savurat de cei aproape 500 de utiști din sectorul oaspeților, care la insultele patetice primite din parte peluzei adverse au putut răspunde cu elocventul deget arătător către tabela de scor.

UTA reușește două victorii consecutive în fața unor adversare mai bine cotate, lasă cel puțin pentru moment în urmă zona fierbinte a clasamentului și se pregătește pentru adevăratul test de maturitate. Dacă echipa noastră reușește lunea viitoare să lege a treia victorie consecutivă, concretizând avantajul terenului dar și al diferenței de valoare în fața celor de la Botoșani, chiar poate începe să se gândească la un sezon în care să lupte pentru ceva mai consistent decât salvarea de la retrogradare. Așteptăm să vedem și în privința continuității în rezultate același sânge rece, tupeu și eficiență pe care am văzut-o astăzi la Omondi, kenyanul despre care spuneam la venirea sa la Arad că, pornind de la unul dintre prenumele sale, „Johana“ asociate cu un cunoscut hit muzical semnat de Eddie Grant, este predispus la a ne aduce speranță. Ei bine Omondi a aprins fitilul speranței, să vedem dacă reușim să ne luminăm orizontul cu ea.

Universitatea Cluj vs UTA 1-3 (1-2)

Superliga 2023-2024, Sezon regular, Etapa 24
Duminică 4 februarie 2024, ora 13:00
Cluj, Cluj Arena

Au marcat: D. Popa (45+4) / Omondi (13, 53), Luckassen (36)
Cartonașe galbene: Chipciu, Roguljic / Conte, Micovschi, Morar, Lopez

U. Cluj: Iliev – Thalisson, Mitrea (46. Anselmo), Masoero – Chipciu (cpt), Bic, Fossati (46. V. Gheorghe), Roger (67. Vătăjelu) – D. Nistor, D. Popa (67. Roguljic), R. Silaghi. Rezerve: Gorcea, Chirilă – Chinteș, Pițian, Diukoure, Pănoiu. Antrenor: Ovidiu Ioan Sabău

UTA: Kucher – Căpușă, Conte, Benga (cpt), Rodrigues – Freitas (70. Lopez), Mihai – Micovschi (90+4. Pop), Fabry (70. Morar), Omondi (90+4. David) – Luckassen (83. Ofosu). Rezerve: Iacob – Stolnik, Trif. Antrenor: Mircea Rednic

Arbitru central: Iulian Călin (Ștefănești – Argeș)
Asistent 1: Romică Bîrdeș (Pitești)
Asistent 2: Alexandru Vișan (Galați)
Oficial 4: Rareș Vidican (Satu Mare)
Arbitru VAR: Cătălin Popa (Pitești)
Arbitru AVAR: Ciprian Danșa (Satu Mare)
Observator arbitraj (FRF): Iosif Olah (Sfântu Gheorghe)
Observator joc (LPF): Viorel Ilinca (Pitești)

 

Lasă un răspuns

Distribuie articolul!

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.