duminică, 21 iulie, 2024

UTA obligată să schimbe strategia! Din sezonul viitor va trebui să aibă cel puțini 5 români pe teren

Distribuie articolul

Președintele Răzvan Burleanu a anunțat conform gsp.ro, la finalul Comitetului Executiv de astăzi, instituirea unei noi reguli cu aplicare din sezonul viitor în primele două eșaloane ale fotbalului românesc, regulă care prevede obligativitatea ca echipele să aibă pe teren pe toată durata meciului 5 jucători formați la nivel național. Începând cu sezonul 2025-2026 acest număr urmează să crească la 6. Încă nu este clar dacă regula va fi impusă tuturor cluburilor sau doar celor care beneficiază de fonduri UEFA prin așa numitele „plăți de solidaritate“, acordate cluburilor care joacă în cupele europene sau celor care au Academii clasificate în primele 20 din țară. Dar chiar și în cel de-al doilea caz, UTA are mari perspective de a se încadra în această categorie, în ultimii ani Academia Bătrânei Doamne fiind permanent între primele 20 din țară.

Impunerea acestei reguli înseamnă că Bătrâna Doamnă și mai ales antrenorul ei, Mircea Rednic, trebuie să își schimbe fundamental strategia de transferuri, una axată puternic pe jucători străini. În acest moment în lotul primei echipe UTA are 13 jucători români: Iacob, Lungu, Benga, Iurasciuc, Căpușă, Trif, Mihai, David, Pop, Stahl, Micovschi, Stanciu și Morar. Dintre aceștia doar 6 prind constant primul 11: Iacob, Benga, Căpușă, Mihai, Pop și Micovschi. Ultimul însă este împrumutat de la Rapid și având în vedere randamentul său foarte bun, este aproape sigur că în sezonul viitor va fi reținut în lot de giuleșteni. Iar dintre ceilalți, Iacob și Benga își încheie în vară contractele cu UTA. Chiar și în scenariul pozitiv că aceștia își vor prelungi înțelegerea cu echipa noastră, observăm că numărul celor pe care în prezent Rednic se bazează este la limită, jucători ca Lungu, Iurasciuc, Trif, David sau Stanciu părând a fi în acest moment departe de primul 11. De altfel, în acest sezon UTA s-a încadrat în doar 9 meciuri de campionat din 23 în această regulă. Iar în 7 partide n-a avut 5 jucători români nici măcar în 11-le de start. Sigur, regula nu impune ca acei 5 jucători să fie români, pot fi și străini dar care să fi trecut prin stagiile de formare de la juniori și tineret, ceea ce reprezintă cazuri extrem de rare deoarece cluburile din România, insclusiv UTA, aduc din străinătate jucători deja formați.

Președintele FRF a explicat că nerespectarea regulii respective va atrage după sine repercusiuni financiare echivalând cu blocarea fondurilor care urmează să fie primite de la UEFA. În fiecare an UEFA acordă aceste plăți de solidaritate în cuantum de 4% din veniturile generate în sezonul precedent al cupelor europene. În ultimii ani suma primită de FRF a fost de aproximativ 1.5 milioane de euro anual, aceasta fiind împărțită celor 20 de cluburi care au Academiile clasate pe aceste locuri în ierarhia dedicată centrelor de copii și juniori. Vorbim așadar de sume de până în 100.000 de euro pentru fiecare club și care trebuie investite în dezvoltarea Academiilor. În condițiile bugetului de subzistență pe care îl are UTA, ar fi de neconceput ca Academia să fie văduvită de acești bani doar pentru că cei care se ocupă de echipa mare ar fi capabili să contruiască un lot compatibil cu respectarea noii reguli.

Așadar până la startul sezonului viitor Mircea Rednic fie va trebui să îi dezvolte pe jucătorii din lot astfel încât aceștia să facă față cerințelor campionatului, fie să riște să joace cu mai mulți jucători tineri (UTA spre exemplu are numeroși jucători produși de Academie care sunt împrumutați pe le echipe de Liga 2) fie să se orienteze cu precădere către jucători la români în următoarea fereastră de transferuri. Acest lucru nu e neapărat rău, măcar în acest fel avem o siguranță sporită că excursioniști precum Leidsamn, Roganovic, Vucenovic sau alții ca ei nu vor mai ajunge cu atâta ușurință în curtea unui club care se laudă cu o Academie pe care însă nu o valorifică nici pe de parte suficient.

Distribuie articolul

2 COMENTARII

  1. Ai conferința pe canalul youtube FRF ce scrie gsp e un rezumat, în categoria romanilor se încadrează și jucătorii romani formați în străinătate care sunt eligibili pt națională României adică pot avea și dublă cetățenie dacă nu au debutat pt o altă națională de seniori sunt eligibili.
    De ex moldoveanul Blănuță de la Craiova acum joacă pt România și e încadrat la regula U21.
    UTA se poate baza din vară pe jucătorii împrumutați la liga 2, Roșca, Blaga, Hrezdac, Anișorac, Popa, Campan, Ekmekci.
    Sau pot accepta amenzile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Din aceeași categorie

Noutăți