Pentru a treia oară în acest sezon cele două echipe se află față în față, după cele două meciuri precedente din sezonul regulat. Acestea s-au încheiat cu același scor, 2-2, în ambele partide echipa noastră reușind să smulgă un punct printr-un gol marcat în minutele de final ale meciului. Și tot în ambele partide disputate, FC Botoșani se afla la startul meciului în postura de lanternă roșie a clasamentului.
Pe 23 septembrie la Botoșani, Florescu marca din penalty în minutul 30 iar imediat după pauză Carp restabilea egalitatea, pentru scurt timp doar, pentru că Ilic ducea scorul la 2-1. Apoi Carp a fost eliminat iar în prelungiri Iacob a avut o intervenție fantastică la o fază pe care scria 3-1. Imediat echipa lui Rednic se arunca într-un ultim atac spre poarta adversă iar Godberg Cooper aducea o egalare in extremis. Remiza, deși era obținută în fața unei echipe care nu câștigase niciun meci până în acea etapă a 10-a, a fost una relativ mulțumitoare, asta nu doar pentru că a fost reușită în deplasare și în 10 oameni ci și pentru că nici UTA nu era ca formă sportivă prea departe de echipa moldoveană, trupa lui Rednic fiind atunci pe locul 14 în clasament.
Cu totul altfel stăteau însă lucrurile în 12 februarie, la startul meciului de pe Arena „Francisc Neuman“, asta din perspectiva echipei gazdă, deoarece Botoșaniul era tot pe ultimul loc. UTA însă venea după două victorii consecutive și cu 6 etape înainte de finalul sezonului regulat, se afla la 3 puncte de play-off. Însă după o primă repriză relativ normală, în care Căpușă cu un eurogol o ducea pe Bătrâna Doamnă în avantaj, a urmat o cădere inexplicabilă în jocul arădenilor, care le-au făcut oaspeților două cadouri uluitoare. Enzo Lopez și David au spus mulțumesc și echipa noastră n-a mai reușit decât, la fel ca în tur, să salveze un punct prin lovitura de cap a unei alte rezerve, Ariel Lopez, care înscria pentru 2-2 în minutul 90.
Cele două puncte pierdute în fața echipei moldovene pe teren propriu aveau să se dovedească foarte importante, în condițiile în care, fără ele, în ultima etapă UTA nu mai avea decât varianta victoriei în deplasare cu Dinamo, situație care nu a putut fi gestionată mental de către echipa lui Rednic. La fel cum tot mentală a fost problema echipei și în acea a doua partidă cu FC Botoșani, când băieții noștri au tratat cu superficialitate un adversar care s-a dovedit a fi mai periculos decât l-ar fi indicat locul în clasament. Supărarea a fost mare după acel meci, atitudinea jucătorilor făcându-i pe unii suporteri mai suspicioși, să acuze pe rețelele de socializare că echipa nu și-ar fi apărat corect șansele.
Credem totuși că astăzi nu va mai exista problema atitudinii. Nu pentru că UTA ar căuta neapărat răzbunarea, nu pentru că jucătorii ar fi răniți în orgoliul lor de „rușinea“ de a rata pentru a treia oară victoria împotriva ultimei clasate (deși ambele argumente ar putea fi valabile) ci în primul rând pentru că vor avea parte de o asistență în fața căreia dacă nu dai tot ce poți și nu prezinți cea mai bună versiune a ta ca fotbalist, te poți lăsa de meserie (și chiar ar fi indicat să o faci). Dacă există un aspect încă nealterat de fotbalul modern, acela este reprezentat de felul în care copiii se raportează la echipa pe care o susțin și la jucătorii pe care-i admiră. Chiar dacă ești un fotbalist mediocru, într-o ligă mediocră, acești copii te consideră idolul lor, te așteaptă după meci să îți ceară autograf, să facă o poză cu tine pentru ca a doua zi să o arate triumfător colegilor la școală; asta după ce două ore au cântat și au scandat pentru tine, neclintiți din devotamentul lor de nicio pasă greșită, de niciun șut expediat mult pe lângă poartă. Faptul că UTA nu-și va avea suporterii „tradiționali“ alături e un dezavantaj însă cel al prezenței masive a copiilor pe stadion, se poate dovedi un atu mult mai mare deoarece va împinge jucătorii spre cel mai înalt nivel de concentrare și responsabilitate posibilă. În fața copiilor obișnuim ca adulți să încercăm să prezentăm cea mai bună versiune a noastră și nu ne îndoim că pentru Benga & co. va fi la fel.
Nu știm dacă partida de astăzi va fi la fel de spectaculoasă și dramatică precum cele două dar acest lucru contează mai puțin, important e ca de data aceasta UTA să nu mai rateze obținirea celor trei puncte. Este un obiectiv foarte important și din punct de vedere pragmatic pentru că distanța față de zona fierbite a clasamentului este doar o aparență, pusă între paranteze de cele doiar 7 puncte care ne despart de locurile de baraj. 7 puncte în 6 etape nu înseamnă atât de mult pe cât să ne permitem să fim risipitori, cu atât mai mult cu cât atunci când nu poți bate ultima clasată, speranțele tuturor viitoarelor adversare cresc iar propria încredere se duce pe tobogan. Sigur, era normal și cu mult mai productiv pentru atitudinea echipei ca acum să vorbim de miza locurilor 7-8, de un posibil baraj pentru calificarea în Conference League, dar a avut grijă conducerea clubului să ne „scape“ și de miza asta, lașitatea fiind îmbrăcată într-o argumentație puerilă, subțire și nedemnă pentru orice organizație sportivă care se prezintă la linia de start a unei competiții.
Ca amănunte concrete în avancronica meciului, să spunem că UTA i-a recuperat pe Micovschi, Luckassen și Trif dar că Mircea Rednic nu-i va avea la dispoziție pe Tudorie, Stahl și Stanciu, accidentați. Tot accidentați sunt în tabăra oaspete Miron, Celea și Kaprof. În schimb Bogdan Andone se pare că îl va avea pentru prima dată în acest sezon la dispoziție pe Sebastian Mailat, un jucător foarte talentat care însă a fost ținut departe de gazon din vara anului trecut când a făcut ruptură de ligamente încrucișate într-un amical din perioada de pregătire. Așa cum v-am informat deja, meciul va fi arbitrat de o brigadă condusă la centru de Ionuț Coza din Cernica, urmând ca în camera VAR să se afle Kovacs Istvan.
Partida UTA – FC Botoșani începe la ora 17:30 și va fi transmisă în direct de posturile Digi Sport 1, Prima Sport 1 și Orange Sport 1. De asemenea, publicația noastră va acoperi în format live text desfășurarea evenimentelor.