A mai rămas o săptămână și o zi până la debutul noului sezon de Superliga și UTA e încă departe de a-și cristaliza lotul. Însăși matematica spune asta, pentru că dacă scădem numărul celor nou veniți (8) din numărul celor plecați (15) rezultă un deficit destul de important. Iar o analiză mai atentă a lotului arată posturi încă descoperite, dacă nu din punct de vedere al tituarilor, măcar al rezervelor. Astfel, UTA are în acest moment doar 3 fundași centrali, dintre care unul este juniorul Darius Iurasciuc, pe care Rednic l-a folosit puțin spre deloc în sezonul trecut. În zona mediană sunt de asemenea doar trei fotbaliști (Mihai, Pedro și Van Durmen) iar în benzi e de-a dreptul jale, deoarece acolo a rămas doar Omondi. În aceste condiții, conform declarațiilor lui Mircea Rednic, UTA discută și încearcă să parafeze cât mai repede înțelegerile cu mai mulți jucători noi, după cum urmează:
- Doi fundași centrali: un internațional din Republica Moldova și un francez venit din Ligue 2. Ambii ar urma să ajungă până la finalul săptămânii
- Un mijlocaș de bandă dreaptă, care poate juca și fundaș dreapta. Există un acord verbal cu el și acesta ar urma să ajungă astăzi la Arad
- Un mijlocaș de bandă român, de picior stâng
- Un atacant cu talie
- Un portar
De asemenea, până la sfârșitul săptămânii sunt așteptați să semneze și doi dintre jucătorii care au fost în probe cu UTA la Rogla, este vorba despre Abris Samson (mijlocaș dreapta) și Raoul Cristea (atacant)
Ar fi bine ca cei mai mulți dintre acești nou veniți să ajungă la Arad până la sfârșitul săptămânii, pentru a fi integrați cât mai repede mental și tactic în lot, în ideea de a constitui soluții măcar de pe bancă în meciul cu Rapid. Însă, dacă ne aducem aminte de întâmplările din vara trecută și chiar din iarnă, când Mircea Rednic anunța sosirea iminentă a unor jucători, dar aceștia apăreau după zile, săptămâni sau chiar deloc, e firesc să tratăm cu rezervă aceste anunțuri. Unii dintre ei au de rezolvat probleme cu vizele sau permisele de muncă, alții oferă acorduri verbale dar își țin telefoanele deschise și pentru alte oferte, poate mai generoase. În plus, așa cum recunoștea chiar și Mircea Rednic, e imposibil de anticipat în ce condiție fizică se prezintă acești jucători atunci când ajung la echipă, dat fiind că nu au făcut pregătirea cu echipa. „Am vorbit și aseară cu el, se antrenează, cum zic toți, cu preparator personal și când ajung aici o luăm de la capăt. Sper să nu fie așa“ spunea Rednic referitor la o discuție cu fundașul stânga ivorian Kouya Mabea, care a semnat cu UTA dar încă nici el nu a ajuns la Arad, tot din cauza problemelor birocratice.
De altfel, subțirimea lotului este tocmai motivul pentru care Mircea Rednic a renunțat și la un posibil amical în acest sfârșit de săptămână, invocând riscul ca unul dintre singurii doi fundași centrali pe care se bazează pentru meciul cu giuleștenii, să se accidenteze.
Sigur, antrenorul UTA-ei are oricând la dispoziție rezervorul de jucători tineri pe care îi are UTA sub contract, jucători care sezonul trecut fie au fost împrumutați la alte echipe, fie vârsta le permite să evolueze la echipele de tineret. Unii dintre ei (Anișorac, Ahmet, Calotă) au fost și în cantonament cu echipa, dar cel puțin declarativ, Rednic nu i-a inclus în calculele pentru sezonul viitor și n-ar fi exclus să-i vedem din nou împrumutați; deși faptul că încă mulți dintre jucătorii străini preferați de antrenor încă n-au ajuns la Arad, ar putea să constituie o șansă în plus pentru ei să-l forțeze pe Rednic prin evoluțiile lor, să-i păstreze… că strategia clubului (sau mai degrabă lipsa ei) nu-i pune nicio presiune în acest sens.
Cert este că, strict pe ce are acum la antrenamente (pentru că e improbabil ca un jucător care va veni în zilele rămase, ar putea prinde direct primul 11 după un timp atât de scurt), Mircea Rednic ar putea încropi pentru partida cu Rapid un prim 11 care să arate aproximativ așa: Iliev – Râpă, Conte, Benga, Rodrigues (Trif) – Mihai, Pedro (Van Durmen) – Dumiter (Rodrigues), Fabry (Halaf), Omondi – Ezekiel.
Reamintim în final și lista transferurilor făcute de UTA până acum în această pauză competițională: Dejan Iliev, Robert Popa (portari), Cornel Râpă (fundaș dreapta), Kouya Mabea (fundaș stânga), Benjamin van Durmen (mijlocaș central), Loai Halaf (mijlocaș ofensiv), Andrei Dumiter (atacant), Jordan Kadiri (atacant). De punctat și faptul că, dintre aceștia, Kadiri și Mabea au semnat după încheierea cantonamentului de la Rogla.